În afara statisticilor în 2008, şi pe locul al patrulea după numai doi ani, din punctul de vedere al consumului de substanţe psihoactive (etnobotanice), România se confruntă în prezent cu un val îngrijorător de cazuri, ce aduce în prim-plan tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani – cea mai vulnerabilă categorie în faţa problemelor cauzate de droguri.
Dacă până la „prima încercare” de consum este doar un pas, drumul spre vindecare este unul extrem de greu. Implică riscuri legate de sănătatea mintală şi fizică a consumatorului, cât şi perturbări în relaţiile cu familia, prietenii şi societatea în general. De aceea, lupta împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri, prin programe de prevenire şi tratament, este cea mai importantă pârghie în formarea de abilităţi de viaţă sănătoase, pe care autorităţile din domeniu o pot folosi.
În acest an, Campania denumită „Absentul”, având sloganul „Este mutarea ta. Fără etnobotanice”, a marcat Ziua Internaţională Antidrog, fiind prima campanie din România care are ca scop prevenirea consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive. În Dolj ea a fost lansată oficial ieri, de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, scopul fiind sensibilizarea şi conştientizarea privind riscurile consumului de astfel de substanţe. Demararea proiectului „Absentul” a strâns laolaltă, la Instituţia Prefectului de Dolj, asociaţii, instituţii de stat şi reprezentanţi ai tinerilor din Dolj, Olt, Gorj şi Mehedinţi.