Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că „negocierile pentru remanierea guvernamentală au eşuat”. „BPN (n.r. – al PNL) a hotărât să facă câteva schimbări, s-a hotărât la începutul lui februarie înlocuirea a patru miniştri, la Interne, Sănătate, Finanţe şi Economie. Acum suntem la sfârşitul lui februarie şi lucrurile nu au mers mai departe. PNL a solicitat exact poziţiile pe care le-a avut şi înainte, cu o mică modificare, care nu a fost considerata de fond, ci de formă. (…) PNL, prin conducerea lui, nu a stabilit să fiu ministru de Interne, ci a propus să fiu ministru de Interne şi vicepremier. (…) Modificarea structurii Guvernului e o simplă formalitate în Parlament, la o majoritate de 70% ar fi durat câteva minute dacă s-ar fi dorit. E evident că nu s-a dorit acest lucru. (…) Iată că au trecut aproape trei săptămâni şi nu s-a putut realiza remanierea”, a explicat Iohannis. Acesta a acuzat PSD că „nu au dorit să se facă aceste schimbări”, subliniind că „dacă la început totul părea în regulă, pe parcurs au apărut noi şi noi pretexte. Au fost mai multe runde de negocieri, discuţii, cu toţii am observat că pe la sfârşitul săptămânii trecute s-a ajuns într-un impas. Azi tragem concluzia că negocierile pentru remaniere au eşuat Această situaţie evident va fi adusă la cunoştinţă şi în dezbaterea Delegaţiei Permanente a PNL, mâine (n.r. – astăzi), în jurul orei 19.00, şi acolo se va trage o concluzie”.
Anterior în cursul zilei, premierul Victor Ponta a făcut apel la unitatea USL, dar a precizat că, dacă PNL se retrage din Guvern, va nominaliza interimari la ministerele conduse acum de liberali şi doar după expirarea termenului pentru interimat va merge în Parlament cu un nou guvern. Conform premierului, termenul pentru formarea noului Cabinet este 8 martie, când expiră interimatul vicepremierului Gabriel Oprea la MAI. „În măsura în care decizia PNL, aşa cum a fost ea anunţată de mai multe ori ca o posibilitate, va fi de a retrage din Guvern miniştrii PNL, în baza discuţiei de azi (n.r. – ieri) şi a mandatului politic pe care l-am primit, voi nominaliza în locul acestora tot membrii Cabinetului, conform prevederilor constituţionale. (…) Interimatul expiră pe 8 martie. Deci, noi, până atunci, trebuie să avem un alt Guvern”, a spus Ponta. El a explicat că miniştrii interimari numiţi în funcţii după eventuala ieşire a PNL de la guvernare nu vor sta 45 de zile ca interimari, pentru că la Ministerul Afacerilor Interne nu se poate numi un nou interimar, după expirarea celor 45 de zile. „Deci, practic, da, termenul este 8 martie. Este termenul la care exipră cele 45 de zile şi nu putem merge mai departe şi nici nu putem să avem un Guvern fără ministru de Interne”, potrivit lui Ponta. „La împlinirea termenelor constituţionale, dacă nu va exista o soluţie de continuare a guvernării alături de PNL, voi merge în Parlament cu o structură a Guvernului care să permită continuarea programului USL şi îndeplinirea măsurilor pe care le-am propus populaţiei”, a continuat premierul, adăugând că, la acel moment, va anunţa faptul că, din punctul de vedere al PSD, PC şi UNPR, există o mâna întinsă pentru PNL, pentru a fi alături atât în structurile centrale, parlamentare şi guvernamentale, cât şi în structurile teritoriale. Formula noului Guvern, format de USD după retragerea PNL, va ajunge în Parlament pe 4 martie, au declarat pentru Mediafax surse social-democrate. „BPN al PSD a decis să mergem în Parlament cu noul Guvern marţi, 4 martie, astfel încât până pe 8 să fie instalat”, au spus aceste surse. În concluzie, dacă astă-seară, în Delegaţia Permanentă, PNL va decide să-şi retragă miniştrii din Cabinet, USD va forma un nou Guvern, care va trebui să treacă de votul Parlamentului, deoarece se va schimba compoziţia Guvernului. Chiar şi în ipoteza retragerii liberalilor însă, premierul a anunţat, ieri, că nimeni din USD nu va iniţia sau sprijini vreun demers pentru revocarea liderului PNL, Crin Antonescu, din funcţia de preşedinte al Senatului.
Mai realist, preşedintele PC, Daniel Constantin, a recunoscut ieri că ruperea USL este doar o formalitate, el arătând că există o agendă „ascunsă” sau „mai veche” a liderului PNL, Crin Antonescu, legată de candidatura acestuia la preşedinţie. „Observăm cu toţii că, din păcate, asistăm la o agresivitate de limbaj a domnului Antonescu. Facem eforturi cu toţii, dar se pare că nu mai există dorinţă din partea cealaltă. (…) Aşa cum am văzut ieri (n.r. – duminică), în toate intervenţiile domnului Antonescu, se pare că e vorba doar de o formalitate. Există, se pare, o agendă ascunsă a domnului Antonescu sau o agendă mai veche” a precizat Constantin.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a negat, ieri, că ar avea o altă politică decât cea a partidului şi a spus despre premierul Victor Ponta că exagerează când vorbeşte despre un „proiect personal” al său. „Eu nu am o altă politică decât PNL, domnul Ponta exagerează deja. Înţeleg că a vrut să rupă USL, că a preferat să-şi facă propriul Guvern, cu alde Daniel Constantin, pentru că aşa se simte mai bine, se simte mai în largul domniei sale cu Daniel Constantin decât cu domnul Iohannis, se vede treaba, mai în largul său cu partide de tipul PC decât cu un partener stabil şi serios aşa cum a fost PNL, însă încercarea domniei sale de a distinge între mine şi PNL, de a mitui aşa uşor, ca să spun politic, nişte oameni să rămână la guvernare, chiar dacă partidul decide să plece — astea sunt lucruri jalnice şi îl sfătuiesc pe domnul Ponta, chiar dacă ne despărţim, să renunţe la ea, pentru că totuşi domnul Ponta ar trebui să însemne ceva mai mult decât domnul Daniel Constantin”, a spus Antonescu.