Retragere „progresivă” a SUA şi Franţa din Afganistan

0
275

Barack Obama a anunţat, miercuri, retragerea, până în vara lui 2012, a unei treimi din forţele americane staţionate în Afganistan, respectiv 33.000 de militari, decizie pe care a justificat-o prin înfrângerile suferite de Al-Qaeda la zece ani de la invadarea ţării. În cadrul unui discurs solemn de 13 minute de la Casa Albă, preşedintele Statelor Unite a ordonat repatrierea, în acest an, a 10.000 dintre cei aproximativ 99.000 de militari americani aflaţi în Afganistan. „Suntem la începutul – nu la sfârşitul – eforturilor noastre de încheiere a războiului”, a declarat Obama la aproape două luni de la eliminarea, în Pakistan, a lui Osama bin Laden, liderul Al-Qaeda. Preşedintele a optat pentru începerea retragerii mai rapid decât preconizaseră comandanţii militari, cu toate că peste 65.000 de soldaţi americani vor rămâne în Afganistan.

Secretarul Apărării, Robert Gates, susţinător al unei retrageri modeste, a afirmat, tot miercuri, că Obama oferă „destule mijloace, timp” şi supleţe pentru a reuşi şi a nu pune în pericol progresele realizate de un an şi jumătate. Efectivele care vor părăsi Afganistanul în vara lui 2012 corespund celor trimise de Obama în ţară, în decembrie 2009. Aceste consolidări şi-ar fi îndeplinit misiunea de a reduce elanul talibanilor şi de a împiedica Al-Qaeda să se implanteze din nou, a apreciat preşedintele american.

Şi Franţa va începe „o retragere progresivă”, „proporţional şi după un program comparabil cu cel al retragerii întăririlor americane”, a anunţat Preşedinţia franceză într-un comunicat.