Oamenii au încredere în instituţiile de siguranţă naţională

0
307

Un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) aratǎ cǎ armata este instituţia care beneficiază de cea mai mare cotă de încredere a populaţiei, 52% dintre români acordând acesteia multă şi foarte multă încredere. Potrivit Agerpres, raportul de cercetare IRES a fost realizat în perioada 9-10 decembrie, pe un eşantion de 1.240 de subiecţi, având o marjă de eroare de +/-3%.

George Maior şi Teodor Meleşcanu

Următoarele două instituţii cu rol în siguranţa naţională a României în ierarhia încrederii românilor sunt SRI şi SIE, care beneficiază de încrederea crescută a peste jumătate dintre respondenţi. „Agenţia Naţională de Integritate şi Poliţia sunt creditate cu multă şi foarte multă încredere de 41% dintre respondenţi, în timp ce Parchetul General se bucură de încredere ridicată din partea a 38% dintre respondenţi, iar Direcţia Naţională Anticorupţie de la 36% dintre cei chestionaţi”, se arată în studiul realizat.

Ȋn cazul încrederii în personalităţile aflate la conducerea instituţiilor cu rol în siguranţa naţională a României, ierarhia se schimbă. De cota cea mai ridicată de încredere (52%) beneficiază Teodor Meleşcanu, directorul SIE, urmat de George Maior, directorul SRI (44%). În ministrul Apărării, Mircea Duşa, au multă şi foarte multă încredere 41% dintre respondenţi, iar în Radu Stroe, Ministrul Afacerilor Interne, 39% dintre persoanele intervievate. Laura Codruţa Koveşi, procurorul şef al DNA, are o cotă de încredere de 35%, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, de 31%, în timp ce şeful ANI, Horia Georgescu, de 29%.