Moş Crăciunul studenţilor

0
353

Totul a pornit de la o idee frumoasă, aceea de a oferi daruri de suflet pentru a bucura alte suflete în prag de sărbători. S-a muncit timp de o lună în laborator la mărunţitul plantelor medicinale şi etichetatul săculeţilor aromaţi pentru ceai. Cetina verde a fost împletită în coroniţe şi ornamente pe care imaginaţia a zburat liberă, prinzând din loc în loc globuleţe şi beteală colorată. Au fost multe ore de migală, dar toate acestea nu au mai contat când totul a ieşit ca la carte. Inimoşii studenţi de la Agricultură se bucură acum de roadele muncii lor, punând în desaga lui Moş Crăciun bănuţi şi doi brăduţi împodobiţi care vor fi dăruiţi unor elevi eminenţi.

Un proiect didactic, intitulat „Natura dăruieşte”, s-a transformat, prin imaginaţie şi multă-multă generozitate, într-un gest emoţionant făcut de studenţii de la Facultatea de Agricultură din Craiova, chiar acum, în pragul sărbătorilor. „Am dorit să facem ceva frumos pentru a întâmpina sărbătorile şi ne-am gândit să ne folosim de materialul didactic bogat pe care îl avem. Pentru că noi avem multe ieşiri pe munte, studenţii mei au venit cu ideea să facem o expoziţie cu fotografiile pe care le-am făcut în vară. Tot discutând, ne-am decis că am putea să transformăm totul într-o expoziţie cu scop caritabil, dat fiind faptul că se apropie Crăciunul. Cu această idee frumoasă am pornit la drum, dar, spre bucuria noastră, a devenit ceva mai mult”, a mărturisit conf. univ. dr. Mariana Niculescu, coordonatorul acestui proiect.

Rezervele de plante medicinale

Lângă instantaneele deosebite surprinse pe munte, puteau, la fel de bine, să stea şi alte amintiri culese de studenţi. Dar cum se apropie Crăciunul, toate aceste lucruri trebuiau să fie îmbrăcate ca pentru sărbătoare. Proiectul a prins repede aripi şi studenţii, cot la cot cu profesorul Mariana Niculescu, s-au pus imediat pe treabă. „Am dat fuga la rezervele noastre de plante medicinale, cu care ne-am gândit să confecţionăm săculeţi aromaţi pentru ceaiuri. În lunile de vară am recoltat tot felul de plante, pe care le-am uscat cu mare atenţie şi le-am păstrat, deci am avut cu ce să lucrăm”, povesteşte, cu mare drag, profesorul Niculescu, bucuroasă înainte de toate că a reuşit să stârnească studenţilor săi interesul pentru a confecţiona ceva cu gândul de a dărui mai departe din munca lor.

Săculeţii aromaţi

Bucheţelele de soc aduse din munţii Căpăţânii, salvia, isopul, gălbenelele, busuiocul, menta şi câte alte plante au fost scoase la iveală din punguţele lor. Pe băncile din laborator, studenţii au început să le mărunţească şi să le amestece în diferite compoziţii. „Am cumpărat săculeţi şi am început să îi umplem cu plante medicinale. Apoi, unii dintre colegii mei le cântăreau, ca să aibă acelaşi gramaj, alţii le puneau etichete ca să se ştie ce conţin. Nu a fost deloc greu şi am făcut totul cu mare plăcere, pentru că am lucrat cu plante adunate chiar de noi”, ne-a mărturisit Alexandra Banghea, studentă în anul al II-lea la Agricultură. O muncă şi mai migăloasă a fost cu măceşele. Cu o lună înainte, studenţii au mers special ca să le culeagă, apoi le-au pus la uscat în cutiuţe pe caloriferele din laborator. „Măceşele trebuie preparate într-un timp mai îndelungat, dar studenţii mei au avut mare răbdare cu ele”, spune, zâmbind, profesorul Mariana Niculescu.

Coroniţele pentru Crăciun

Cât timp măceşele se uscau, inimoşii studenţi de la Agricultură au început să meşterească ornamente pentru Crăciun. „Din bunăvoinţa celor de la Ocolul Silvic, am primit cetină verde, cu care am confecţionat coroniţe şi ornamente pentru sărbători. Au fost obiecte deosebit de frumoase pentru că le-am lucrat cu mare drag”, mai spune profesorul Mariana Niculescu. Crenguţele de brad au fost tăiate cu foarfeca, lipite şi împodobite frumos cu beteală, fundiţe, globuri şi lumânări colorate, detalii pentru care studenţii au trebuit să plece din nou la cumpărături. Timp de o lună, câte patru-cinci ore pe zi, s-a meşterit în felul acesta. La final, au fost gata 100 de săculeţi cu plante medicinale, mai multe coroniţe din cetină şi ornamente vesele şi parfumate, tot din brad, pentru masa de Crăciun.

Amintiri frumoase, prinse-n cetină

Noaptea de dinaintea expoziţiei i-a prins pe studenţi în laborator, aranjând de zor simezele pe care urmau să expună fotografiile. „Studenţii mei au venit cu sute de fotografii, dar nu am putut să folosim decât 80 dintre ele. Le-am selectat cu mare atenţie, iar copiii au mers în oraş şi le-au printat la o dimensiune mai mare. Dar ne-am dorit ca expoziţia fotografică să fie plăcută ochiului şi ne-am gândit să atunci că ar fi frumos dacă am îmbrăca panourile într-o plasă pe care am confecţionat-o manual. A ieşit ceva tare drăguţ, pentru că, din loc în loc, printre sfori, am agăţat şi crenguţe de cetină…”. Tot pentru ultima dată, studenţii au făcut şi repetiţia finală la corul de colinde, a doua zi urmând să aibă loc expoziţia „Natura dăruieşte”, pentru care se pregătiseră cu cadouri timp de o lună şi a cărei miză era strângerea de bani pentru doi elevi cu o situaţie materială precară de la Colegiul Naţional „Elena Cuza”.

Este doar un început

„Proiectul nostru a fost deosebit… Nici nu am început micul nostru recital de colinde că ornamentele noastre se vânduseră deja! Nu a putut decât să ne bucure că toţi cei care au venit să ne viziteze expoziţia au plecat acasă cu un obiect meşteşugit de noi, fie că au fost săculeţi cu plante medicinale sau coroniţe”, spune acum, cu satisfacţie, profesorul Mariana Niculescu. În urma expoziţiei, studenţii de la Agricultură au colectat o sumă de 1,6 milioane de lei, pe care o vor dona, la începutul acestei săptămâni, celor doi elevi eminenţi de la „Elena Cuza”. „Noi nici nu îi cunoaştem pe aceşti elevi, dar este ceva deosebit, pentru că studenţii mei, care sunt şi ei tot nişte copii, au lucrat cu mânuţele lor ceva pentru a oferi bucurie altor copii. Este un sentiment minunat pe care vrem să îl continuăm şi anul viitor”.

Cu siguranţă că, anul viitor, plantele vor fi mult mai multe şi vor fi combinate cu fructe uscate, muşchi, licheni şi alte minunăţii ale naturii pe care studenţii şi profesorul Mariana Niculescu şi-au propus deja să le aducă din munţi, acesta fiind doar începutul unui drum frumos, un drum care are la celălalt capăt generozitate şi dăruire.