Oameni politici, miniştrii, primari şi parlamentari, s-au reunit ieri în aula Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Craiova, pentru a participa la Conferinţa Regională „Cum funcţionează capitalismul de dependenţă? Probleme vs Oportunităţi pentru dezvoltarea economică şi socială în Oltenia”. Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Progres Social (IPS) cu sprijinul Friedrich Ebert Stiftung şi se află deja la cea de-a doua întâlnire regională, prima având loc la Timişoara.
“Fiecare regiune trebuie să îşi ia destinul în propriile mâini”
În calitate de preşedinte al IPS, Mircea Geoană a fost şi cel care a deschis lucrările conferinţei. „Purtăm azi o nouă discuţie regională după cea de la Timişoara, pregătim una şi la Iaşi. Avem invitaţi oameni politici, economişti, persoane din administraţia locală. Îi mulţumesc gazdei noastre, Lia Olguţa Vasilescu, care face treabă în Craiova noastră, cea mai influentă primăriţă. Vreau să fac o încurajarea pentru noi toţi, aşa cum Olguşa Vasilescu a început această luptă pentru titlul de capitală culturală. Cred că între Craiova şi acest titlu este o legătură puternică, cred că este o legătură intrinsecă între cultură şi economie, mă refer la toată zona Olteniei. Cred că fiecare judeţ are ceva frumos de oferit, dacă vom face o echipă între toţi cei care susţin Craiova pentru a demara un dublu proiect Craiova – capitală culturală europeană şi Oltenia- zonă de dezvoltare economică. Fiecare regiune trebuie să îşi ia destinul în propriile mâini şi să meargă mai departe”, a spus Mircea Geoană.
“Contează cine reuşeşte să aducă bani”
Prezentă la conferinţă, Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a făcut o trecere în revistă a realizărilor pe care le are privind dezvoltarea Băniei, de când a preluat conducerea Primăriei, precum şi despre proiectele de viitor. “Problemele în zona Olteniei sunt foarte mari. O să vorbesc despre Craiova, dar se pot extinde şi la celelalte localităţi. În momentul în care am venit la primărie am găsit şomaj, regii în stare de faliment, infrastructură defectuoasă, un management firav înainte, care s-a concentrat pe fântâni. A trebuit să ne dăm mâna, şi într-un an şi jumătate să rezolvăm probleme, ne-a ajutat şi guvernul prin plata arieratelor. Am reuşit să introducem reţea de canalizare şi apă, regiile şi-au plătit debitele, mai puţin una, am investit mult în infrastructură anul acesta, mai mult decât era prevăzut de vechea administraţie pentru patru ani. Ne-am permis, pentru că gradul de colectare a taxelor şi impozitelor a crescut până aproape de 100%,. Am investit şi în spitale, policlinica din Craioviţa este reabilitată complet, Spitalul de Copii este gata şi îl vom inaugura anul viitor, Maternitatea va fi inaugurată în această lună. Vreau ca până anul viitor toate unităţile spitaliceşti să fie reabilitate. Vom începe să investim în şcoli, este foarte greu pentru că proiectele se fac acum şi primesc bani peste patru ani. Este adevărat că proiecte existau, dar contează cine reuşeşte să aducă bani şi să le implementeze. Lucrurile se schimbă, mi-am propus să fac tot ce pot. Revenim la probleme, vrem să creăm locuri de muncă, s-au angajat 5.000 de craioveni anul acesta. Cel mai important lucru pentru noi este infrastructura, mă refer la centura sudului, care este aproape gata şi la autostrada Craiova – Piteşti care se va face fără nici un fel de probleme, anul viitor se va demara construcția. Este poate cea mai importantă problemă pentru noi”, a spus Lia Olguţa Vasilescu. Primarul Craiovei a amintit, de asemenea, şi despre construcţia stadionului, finalizarea canalizării, precum şi alte proiecte ce vor fi implementate anul viitor.
“Judeţul Dolj a atras investiţii de 800 de milioane de euro”
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a vorbit atât despre problemele cetăţenilor din regiunea Oltenia, precum şi despre proiectele “care ne fac cunoscuţi pe harta economică a lumii”. „Ne-am lăudat de-a lungul timpului cu forţa de muncă calificată, dar suntem în continuare pe un loc unu în ceea ce priveşte şomajul. Mă jenez să vorbesc de fiecare dată despre faptul că suntem într-o regiune săracă. Ne propuneam să ne alăturăm poate nu regiunilor dezvoltate din Europa, şi poate mai repede faţă de cele din România. Sunt preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj din anul 2004 şi pot să spun că acum avem investiţii mari, ne uităm la ce poate să fie şi ce putem să facem pentru cetăţeni pentru a-i aduce mai aproape de binefacerile civilizaţiei. Judeţul Dolj a atras investiţii de 800 de milioane de euro, acestea pot să schimbe faţa judeţului. Mă uit la drumuri care se reabilitează, altele care vor intra în reabilitare anul viitor. Drumurile principale şi cadoul primit, adică autostrada Craiova – Piteşti, legătura care se va face cu cealaltă autostradă, podul Calafat – Vidin, ne ridică ca şi judeţ. Avem mari aşteptări de la proiectul financiar 2014-2020, de la strategia pentru Dunăre. Ne-am luat o greutate imensă de a investi în sănătate, cred că până la sfârşitul anului 2014 vom investi 24 de milioane de euro, vom face secţii noi, pe altele le vom extinde, sunt lucruri de care are nevoie Spitalul Judeţean. Este nevoie de un spital nou, dincolo de aceste lucruri sunt tentat să vă spun că sunt lucruri care ne fac cunoscuţi pe harta economică a lumii, firme mari care s-au aşezat aici, altele care au fost atrase şi care investesc milioane de euro. Roadele nu se vor culege imediat, ci peste ani de zile”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
“Investitorii găsesc la noi toată înţelegerea necesară”
Claudiu Manda, preşedintele PSD Dolj, le-a transmis potenţialilor investitori care doresc să vină în judeţul Dolj că vor găsi toată deschiderea şi sprijinul din partea autorităţilor locale şi judeţene, totodată acesta prezentând avantajele care recomandă zona Oltenei. “Mă bucur că avem în prezidiu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, domnul Ion Prioteasa, primarul municipiului Craiova, doamna Lia Olguţa Vasilescu, şi preşedintele PSD Dolj, subsemnatul, şi le spunem tuturor că nu suntem în conflict, şi le transmitem investitorilor că găsesc la noi deschiderea şi înţelegerea necesară pentru a veni şi a investi în Craiova şi în judeţul Dolj. Le spun tuturor că apreciez colaborarea dintre Consiliul Judeţean Dolj şi Primăria Craiova, şi le mai spun investitorilor că găsesc în Consiliul Judeţean Dolj şi Primăria Craiova parteneri de încredere, care şi-au dat mâna inclusiv în proiectul Craiova Capitală Culturală Europeană în 2021. Avem avantajul unui Aeroport, investiţie a Consiliului Judeţean Dolj, avem avantajul unui primar energic, şi care se zbate foarte mult să atragă fonduri şi guvernamentale şi europene, şi investiţii, şi avem marele avantaj că cei din guvern se uită mai mult către judeţul Dolj, faţă de alte perioade. Salut prezenţa alături de noi a domnului ministru Eugen Teodorovici, felicit organizatorii, şi în primul rând pe domnul senator Mircea Geoană pentru iniţiativă, şi încurajez organizarea unor astfel de dezbateri!”, a spus deputatul de Dolj.
Proiectele cu strădanie se implementează şi asta e bine. Contează şi e f.f.f. important să fie însă de CA-LI-TA-TE. Să existe un CULT AL CALITĂŢII. Iată, după mulţi ani de aşteptare, Strada Vrancei din cartierul 1 Mai s-a pietruit cu pietre de râu si s-a acoperit cu nisip. Dar, s-a lăsat în acest stadiu, neasfaltată, încât la prima ploaie şi umflarea canalizării, tot nisipul va ajunge în canalizare.Alţi bani, altă distracţie!
Comments are closed.