Primele doze de vaccin antigripal vor fi distribuite şi în Dolj

0
370

Primele 200.000 de doze de vaccin antigripal achiziţionate de Ministerul Sănătății pentru campania de imunizare din această iarnă au început să fie distribuite, de ieri, direcţiilor de sănătate publică din ţară, urmând ca acestea să le furnizeze mai departe medicilor de familie.În judeţul Dolj, într-o primă tranşă, ar urma să ajungă aproximativ 5.000 de doze de vaccin antigripal. 

Din cantitatea de 600.000 de doze de vaccin antigripal, pe care Ministerul Sănătăţii le-a achiziţionat pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală, primele 200.000 de doze vor intra zilele acestea în depozitele DSP-urilor.

Restul de 400.000 vor intra în depozitul Unifarm până la sfârşitul acestei săptămâni, iar în perioada următoare, în funcţie de necesităţile de campanie antigripală şi de recomandărilor venite din partea specialiştilor INSP cu privire la activitatea virozelor respiratorii, se va planifica distribuţia dozelor în teritoriu. De asemenea, în prezent, la Institutul „Cantacuzino” s-au înfiolat deja 212.000 de doze de vaccin antigripal autohton, urmând ca restul dozelor angajate de Institutul „Cantacuzino” să fie finalizate în cursul lunii decembrie.

Potrivit autorităţilor sanitare, campania de vaccinare antigripală nu a fost demarată până acum deoarece activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără a se înregistra probe pozitive de virusuri gripale.

Copiii şi bătrânii, vaccinaţi cu prioritate

În opinia medicilor, campania de vaccinare a populaţie vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Grupele considerate la risc şi pentru care se recomandă imunizarea antigripală sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV, medicii, cadrele sanitare şi personal auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţii din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronici, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii. Tot în această categorie se încadrează adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu celor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 de ani.

Cei care nu sunt incluşi în categoriile cu prioritate la vaccinare şi intenţionează totuşi să se imunizeze vor fi nevoiţi să cumpere dozele necesare. Vaccinul antigripal poate fi achiziţionat şi din farmacii. Înainte de toate însă trebuie ştiut că imunizarea este contraindicată persoanelor care au febră ridicată sau sunt diagnosticate în acel moment cu gripă. Nici copiii până la şase luni nu pot fi vaccinaţi deoarece nu au sistemul imunitar dezvoltat şi pot face bronşite sau chiar encefalite, care pot duce la deces.

Avertisment din partea medicilor

Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populaţiei să ţină seama şi de o serie de măsuri preventive. Este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie şi păstrarea unei igiene corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.

Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie.

Totodată, specialiştii atrag atenţia că persoanele afectate de viroze respiratorii au tendinţa de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor. Medicii susţin că automedicaţia devine o mare problemă, în această perioadă a anului, odată cu creşterea numărului de persoane care au probleme din cauza virozelor respiratorii şi a pneumoniilor.