Cele două masterplanuri ale Doljului – cel de deşeuri şi cel pentru alimentarea cu apă şi canalizare a judeţului – au intrat în linie dreaptă. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a convocat, la mijlocul acestei săptămâni, adunările generale ale asociaţiilor prin care se implementează cele două proiecte în vederea soluţionării unor aspecte legate de derularea lor. Autoritatea judeţeană a anunţat că va suporta co-finanţarea pentru toate localităţile înscrise în Masterplanul de deşeuri. Valoare totală a proiectelor depăşeşte 530 de milioane de euro, incluzând alocarea estimată pentru perioada de programare 2014-2020.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că Masterplanul de deşeuri a fost cel mai dificil de implementat până acum, dar că este un proiect foarte bun pentru localităţile din Dolj: „Ne-am întâlnit pentru a discuta două teme speciale, una legată de proiectul privind sistemul de alimentare cu apă şi canalizare, cealaltă de masterplanul pentru deşeuri. În legătură cu acesta din urmă, care a necesitat foarte multă muncă şi a fost cel mai dificil proiect pe care l-am avut de implementat, vă propunem spre aprobare studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici. Putem spune acum că este cu adevărat conturat şi că trecem la fazele următoare în implementarea lui. Este o reuşită importantă a noastră, a tuturor, pentru că, practic, vorbim despre aproape 54 de milioane de euro din fonduri europene, care intră în judeţul Dolj prin Programul Operaţional Sectorial Mediu şi care ajung la fiecare dintre dumneavoastră. Nu există localitate care să nu aibă ceva de câştigat din acest masterplan”.
Un credit de 6 milioane de euro
Principala problemă care a fost ridicată a fost cea a cofinanţărilor pe care primăriile din judeţ ar fi trebuit să le plătească pentru derularea Masterplanului de deşeuri. Cu această ocazie, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a subliniat că administraţia judeţeană va acoperi cota de contribuţie care le revine localităţilor, sens în care se va recurge la contractarea unui credit bancar. „Am constatat că proiectul devine foarte costisitor pentru primăriile din judeţ, în sensul că fiecare localitate trebuie să plătească o cofinanţare pentru suma de bani care îi revine. După săptămâni întregi de analize şi deliberări, ne-am dat seama că nu veţi putea susţine aceste cheltuieli, mai ales că – în opinia mea şi cred că şi în a multora dintre dumneavoastră – am avut unul dintre cei mai grei ani. În aceste condiţii, am hotărât să contracteze Consiliul Judeţean un credit de aproape 6 milioane de euro, cu care să plătească toţi aceşti bani, pentru fiecare dintre localităţi, şi, în felul acesta, să putem merge mai departe cu proiectul”.
Staţia de sortare de la Goicea va fi preluată
Contribuţia ar ajunge, potrivit autorităţilor judeţene, undeva la 100.000, chiar 150.000 de euro, bani care nu sunt la îndemâna primăriilor care au bugete mici. O altă problemă a masterplanului de deşeuri a fost legată de staţia de sortare şi transfer al deşeurilor realizată în urmă cu câţiva ani, cu fonduri PHARE, în localitatea Goicea. Aceasta trebuia să funcţioneze şi să deservească nouă comune, însă nu s-a întâmplat aşa. „Proiectul a stat sub un mare semn de întrebare până în momentul în care ne-am luat angajamentul că vom rezolva acest aspect cu prioritate şi, în cele din urmă, staţia va fi preluată şi ea de câştigătorul licitaţiei pentru colectarea deşeurilor din judeţul Dolj. Venim astfel şi modificăm contractul de asociere, astfel încât să asigurăm integrarea în masterplan a proiectului de la Goicea”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
Tarifele de salubrizare vor fi mai mici
Cu o valoare totală de 53.612.797 de euro, inclusiv TVA, proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj” prevede achiziţia de pubele, compostoare individuale, containere de colectare şi autovehicule speciale, dar şi construirea unei staţii de sortare, la Craiova, a două staţii de compostare (Craiova şi Calafat) şi a patru staţii de transfer al deşeurilor (Filiaşi, Dobreşti, Băileşti şi Calafat). „Proiectul nostru cu finanţare europeană ne-a permis să procedăm inclusiv la achiziţionarea de autospeciale pentru deşeuri, vehicule care vor fi puse la dispoziţia câştigătorului licitaţiei pentru colectare. În aceste condiţii, operatorul va trebui să vină cu un preţ mai scăzut, să ceară bani mai puţini pe fiecare localitate, având în vedere că nu mai este nevoit să se doteze cu maşini, aspect care se va traduce în tarife mai mici”, a precizat Ion Prioteasa.
Încă 13 localităţi au intrat în Masterplanul de apă şi canalizare
În ceea ce priveşte celălalt mare proiect, Masterplanul de apă şi canalizare, preşedintele Ion Prioteasa a declarat că acesta este implementat în forţă. Într-o primă fază au fost atrase 185 milioane de euro, care se şi află în implementare, şi urmează o a doua etapă, cu o finanţare de 300 de milioane de euro, fiind considerat unul dintre cele mai ample proiecte cu finanţare europeană la nivel naţional. Astăzi ni se alătură, iată, 13 noi membri, crescând astfel sfera beneficiarilor cu localităţile Botoşeşti-Paia, Braloştiţa, Brădeşti, Caraula, Castranova, Cerăt, Dobreşti, Lipovu, Leu, Negoi, Seaca de Pădure, Ţuglui şi Unirea. Privit în ansamblu, este, probabil, cel mai mare proiect care a fost accesat în România, cu aproape 500 de milioane de euro care vin în judeţul nostru pentru reţelele de apă şi sistemele de canalizare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.