Doljeni condamnaţi definitiv / Până la 20 de ani de închisoare pentru uciderea unui tânăr

0
48

Patru tineri din comuna doljeană Galiciuica au fost condamnaţi definitiv la pedepse cuprinse între 10 şi 20 de ani de închisoare pentru omor calificat. Hotărârea a rămas definitivă marţi, 19 noiembrie a.c., când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile inculpaţilor ca nefondate. Cei patru doljeni au ajuns după gratii în urmă cu un an, în noiembrie 2012, după ce şi-au omorât în bătaie un consătean în vârstă de 23 de ani.

Marţi, 19 noiembrie a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca nefondate, recursurile declarate de Marius Cristian Totora, Ionuţ Bîcea, Gheorghe Buşu şi Victor Zamfir, din comuna doljeană Galiciuica, condamnaţi la pedepse cuprinse între 10 şi 20 de ani de închisoare pentru omor calificat. Pedepsele le primiseră pe fond, la Tribunalul Dolj, pe 20 februarie 2013, acestea fiind menţinute şi de Curtea de Apel Craiova care, pe 18 iunie 2013 le-a respins apelurile. Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă: „Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpaţii Totora Marius Cristian, Bîcea Ionut Marinel si Busu Gheorghe Andrei împotriva deciziei penale nr. 229 din 18 iunie 2013 a Curţii de Apel Craiova – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori. Deduce din pedeapsa aplicata inculpaţilor, timpul reţinerii şi arestării preventive de la 16 noiembrie 2012 la 19 noiembrie 2013. Definitivă”, se arată în încheierea de şedinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Reamintim că cei patru tineri din localitatea Galiciuica, dintre care Buşu abia împlinise 16 ani, au ajuns în arestul IPJ Dolj, după ce au omorât în bătaie un consătean, în vârstă de 23 de ani. Fapta s-a petrecut pe 16 noiembrie 2012, autorii fiind reţinuţi în aceeaşi zi. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au coordonat cercetările în cauză, joi 15 noiembrie, Marius Totora, de 25 de ani, din Galiciuica, se îndrepta spre casă, pe jos. Pe stradă îl aşteptau doi consăteni, unul dintre ei fiind Grigorie Cojocaru, de 23 de ani, cu care mai avusese discuţii şi care erau acum hotărâţi să-l caftească. Totora a reuşit însă să scape. Dimineaţa următoare, vineri, 16 noiembrie a.c., în timp ce Marius Totora, împreună cu tatăl, fratele său vitreg şi un alt tânăr, Ionuţ Bîcea, de 21 de ani, munceau în grădină, Grigorie Cojocaru l-a sunat pe Marius anunţând că va veni la el, să discute faţă-n faţă. Imediat Ionuţ Bîcea i-a sunat pe Gheorghe Buşu, care abia făcuse 16 ani pe 11 noiembrie, şi pe Victor Zamfir, de 18 ani, cerându-le să vină acasă la Marius Totora. Pe la prânz şi-a făcut apariţia Grigorie Cojocaru, l-a chemat pe Marius Totora deoparte să stea de vorbă, iar în momentul în care cel din urmă a văzut că lângă el au venit „întăririle”, mai precis, Buşu, Bîcea şi Zamfir, a prins curaj şi l-a pocnit pe Cojocaru. Toţi patru au început apoi să-l lovească cu pumnii, iar după ce a căzut, l-au lovit cu picioarele în zona capului, până când victima nu a mai mişcat.

Cei patru doljeni au fost trimişi în judecată pe 12 decembrie 2012, pentru omor calificat, iar pe 20 februarie a.c., Tribunalul Dolj i-a găsit vinovaţi şi i-a condamnat la pedepse pe măsura faptei lor. Marius Cristian Totora şi Ionuţ Bîcea au primit câte 19 ani de închisoare. Victor Marius Zamfir, care este recidivist, a primit, în total, 20 de ani închisoare, iar Gheorghe Andrei Buşu a primit 10 ani şi patru luni de închisoare. Prin aceeaşi sentinţă, inculpaţii au fost obligaţi, în solidar, la plata sumei de 15.000 de lei despăgubiri civile către partea civilă Cojocaru Grigorie şi 50.000 de lei daune morale către partea civilă Cojocaru Marina Anca.