Proiecția filmului documentar „Grădina lui Celibidache”, la cinematograful „Modern”. Intrare liberă!

0
366

Pe lângă concerte simfonice și vocal-simfonice, operă, muzică sacră ortodoxă și veche, muzică militară și populară, concerte rock și jazz, cea de-a 40-a ediție a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală” – organizată de Filarmonica „Oltenia” între 15 noiembrie și 8 decembrie – cuprinde și proiecția filmului documentar „Grădina lui Celibidache” / „Le jardin de Celibidache” (147 de minute). Aceasta are loc astăzi, începând cu ora 14.00, la cinematograful „Modern”, intrarea publicului fiind liberă. Tot astăzi, de la ora 19.00, sala Filarmonicii „Oltenia” găzduiește un concert susținut de elevi ai Liceului de Arte „Marin Sorescu”, sub genericul „Acordurile Toamnei”.

Producție a anului 1998, în regia și după scenariul lui Serge Ioan Celibidache – nimeni altul decât fiul maestrului –, filmul „Grădina lui Celibidache” este un portret de suflet al renumitului şi respectatului dirijor şi compozitor. Documentarul cinematografic îl urmează pe Sergiu Celibidache în turnee şi în repetiţiile sale cu Filarmonica din München. Principalul obiectiv a fost recreerea universului muzicianului pe marele ecran şi, deşi Sergiu Celibidache obişnuia să evite publicitatea, a fost extrem de disponibil pentru acest film. Este cunoscut faptul că a refuzat înregistrarea concertelor sale deoarece nu iubea sunetul fad oferit de imprimări, preferând interpretările live. Considera că „înregistrările împiedică implicarea ascultătorului în muzică și nu pot oferi decât o reprezentare deformată a realității”.

Originile lui Celibidache se află în județul Neamț, dar viața l-a purtat departe de meleagurile natale: talentul și cariera și le-a desăvârșit în Germania, în primul rând, și apoi în întreaga lume. Munca lui a fost influențată în special de Heinz Tiessen (profesor la Facultatea de Muzică din Berlin) și de Martin Steinke (preot budist), persoane menționate pe tot parcursul filmului, mentori ce l-au transformat în persoana vie ce va rămâne în memoria generațiilor viitoare.

Filmul se axează și pe seminariile despre „Fenomenologia muzicii” susținute de Celibidache de două ori pe an (până în 1992), gratuite pentru cei interesați, reușind să atragă o audiență numeroasă atât din țară, dar și din străinătate. Este evidențiat, desigur, stilul său dirijoral foarte original, fiind cunoscut în special pentru varietatea tempo-urilor, ca și stilul de predare, Serge Ioan filmându-l pe tatăl său în timpul orelor de muzică în fața studenților.

Pe lângă umorul și inteligența lui Celibidache, spectatorii se vor bucura la vizionarea documentarului și de o coloană sonoră extraordinară, interpretările sale intense, de un fin echilibru și de o trăire interioară puternică, fiind cele care l-au făcut să devină unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului al XX-lea.

MAGDA BRATU

 

Festivalul Internațional „Craiova Muzicală” – programul evenimentelor:

Mâine, 22 noiembrie

  • Ora 19.00, sala Filarmonicii „Oltenia”: Concert extraordinar susținut de Orchestra Simfonică a instituției (dirijor Jin Wang – China) și de solista Mădălina Pașol (pian). În program: Concertul nr. 1 în Fa diez minor pentru pian şi orchestră, op. 1, și Simfonia I în Re minor, op. 13, de Serghei Rahmaninov. Preţul biletului: 20 lei.

Sâmbătă, 23 noiembrie

  • Ora 17.30, Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii „Oltenia”: Recital susținut de Cvartetul „Prelude” – Dan Predoi (vioara I), Iuliana Predoi (vioara a II-a), Titu Curteanu (violă) și Elvis Ciuculescu (violoncel). Preţul biletului: 8 lei.
  • Ora 19.30, Muzeul Olteniei – Secția de Istorie-Arheologie: Concert de muzică veche (din timpul Barocului, sec. XVII-XVIII) susținut de Ansamblul „Flauto Dolce” din Cluj-Napoca – Zoltan Majo (conducerea artistică), Maria Szabo, Aranka Kovari (flaut drept), Mihaela maxim (soprană). Preţul biletului: 8 lei.

Duminică, 24 noiembrie

  • Ora 21.00, Café-Teatru „Play”: „Praf şi umbre” – Concert akCaroll. Preţul biletului: 10 lei.