Despre Oana Orlea, în seria „Mari necunoscuţi ai culturii române”

0
493

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” – Secția audio-video vă invită astăzi, ora 17.30, la o nouă prezentare în cadrul seriei de conferinţe „Mari necunoscuţi ai culturii române”, realizate de prof. univ. Mihaela Albu. De această dată, publicul va afla mai multe despre Oana Orlea (n. 1936) – pseudonimul Mariei-Ioana Cantacuzino.

Este fiica Mariei Rosetti-Tescanu (recăsătorită cu George Enescu) și a cunoscutului aviator Constantin (Bâzu) Cantacuzino. Descendentă a unei familii artistocrate, a fost arestată și condamnată de pe băncile şcolii (în 1952, când era elevă în clasa a X-a), sub acuzaţia de „complot şi acţiune subversivă împotriva statului”, mai precis pentru distribuire de manifeste împotriva regimului comunist instalat în România.

Debutul său literar a avut loc în 1968, cu volumul „Calul de duminică” (Editura pentru Literatură), apoi a publicat la prestigioase edituri din ţară, precum „Cartea Românească” și „Junimea”, cărțile  „Ţestoasa portocalie”, „Numele cu care strigi”, „Pietre la ţărm”, „Competiţia”, „Cerc de dragoste”, „Un bărbat în rândul lumii”. Din 1980 locuieşte în Franţa, unde continuă să scrie şi să publice, dar în limba franceză: „Un Sosie en cavale” (1986, „Editions du Seuil”), „Les Années volées” (1991, „Editions du Seuil”), „Rencontres sur le fil du rasoir” (2007, Gallimard / L’Arpenteur).