Soprana craioveană Diana Ţugui şi basul sârb Dragoljub Bajic, câştigători ai Concursului Internaţional de Canto „Elena Teodorini”

0
584

Una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate soprane ale Teatrului Liric „Elena Teodorini”, cu colaborări, premii și roluri în opere de invidiat – Diana Țugui și un bas sârb cu o carieră solistică remarcabilă atât prin prezenţa pe marile scene ale lumii, cât şi prin impresionantul repertoriu – Dragoljub Bajic sunt cei doi mari câștigători ai Concursului Internațional de Canto de la Craiova.

„Au fost mulți concurenți și foarte bune voci. Iar pentru mine emoțiile au fost mult mai mari decât în orice alt concurs la care am participat! Și asta tocmai pentru că eram acasă, iar oamenii mă știu aici și au anumite așteptări de la mine”, a declarat Diana Țugui. Totodată, soprana a obținut Premiul publicului și Premiul Special oferit de Musiksommer am Zürichsee (Elveţia), care constă într-un recital pe scena acestui festival, ce va avea loc în vara anului viitor.

Organizat în perioada 6-9 noiembrie, în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului Internațional „Elena Teodorini” (10 octombrie – 14 noiembrie), Concursul Internațional de Canto de la Craiova a reunit 30 de tineri soliști atât din România, cât și din Serbia, Republica Coreea și China.

30 de soliști, din patru țări, înscriși în competiție

Prima ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Elena Teodorini” a fost deschis cântăreţilor de operă de orice naţionalitate – voci feminine cu vârsta de maximum 36 de ani și voci masculine de maximum 38 de ani (împliniți până la data de 1 septembrie a.c.). Candidaţii au trebuit să pregătească cinci arii din repertoriul liric universal al secolelor al XVIII-lea – al XX-lea, la libera alegere, și să treacă de exigențele unui juriu format din personalităţi ale artei lirice.

Prezidat de Giampiero Sobrino – vice-director artistic al „Fondazione Arena di Verona” (Italia), acesta i-a avut în componență pe Karen Stone – director general al Teatrului din Magdeburg (Germania), Alberto Triola – director general la „Teatro del Maggio Musicale Fiorentino” (Italia), regizorul artistic Andras Kurthy (Ungaria), Dejan Savic – director general al Companiei de Operă și Balet din Belgrad (Serbia), Marius Vlad Budoiu – director general al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, și pe soprana Ala Cheptini.

Premiile au constat în bani și în apariții pe scene prestigioase din țară și de peste hotare

Etapele eliminatorii ale competiției au fost programate pe 7 și 8 noiembrie, semifinala a avut loc vineri, iar etapa finală – sâmbătă seara, când, în cadrul unui spectacol cu public, s-a desfășurat și Gala Laureaților. Premiile înmânate au constat în bani (Premiul I – 2.000 de euro, Premiul al II-lea – 1.000 de euro, Premiul al III-lea – 500 de euro), dar le-au oferit finaliștilor și şansa de a apărea pe scene prestigioase. Și asta grație Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova, Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, Musiksommer am Zurichsee (Elveţia), Companiei de Operă şi Balet din Belgrad (Serbia) și Academy of Arts London, ale căror premii speciale constau în roluri sau recitaluri pe propriile scene, în cadrul viitoarelor evenimente muzicale pe care le vor organiza.

Ex aequo, Premiul I al concursului a fost conferit sopranei Diana Țugui – din anul 2003 solistă a Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova, și basului sârb Dragoljub Bajic – din 2003 solist al Operei Naţionale din Belgrad, al Operei Naţionale din Novi Sad, iar din 2009 până în prezent solist al Operei de Stat din Viena. În concurs, Diana Țugui a încântat publicul, ca și juriul, cu Aria Luciei  „Regnava nel silenzio” din „Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti, și cu Aria Rosinei „Una voce poco fa” din „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini. Alegerile au avantajat-o, dat fiind faptul că cele două opere au fost puse în scenă de Liricul craiovean și o au în distribuție, în rolurile titulare.

Ultimul concurs la care soprana Diana Țugui participă i-a dat și cele mai mari emoții!

Pentru Diana Țugui – una dintre cele mai bune soprane ale tinerei generații de la Teatrul Liric din Craiova –, Concursul Internațional de Canto „Elena Teodorini” a însemnat și încheierea unei etape din evoluția sa profesională: cea a competițiilor. „Acesta a fost ultimul meu concurs, nu voi mai putea să mă înscriu la altele pentru că nu o să mă mai încadrez în limita de vârstă impusă. Îmi doream foarte mult să particip la el, deoarece a avut loc acasă. N-a fost nevoie, de data aceasta, să-mi confirm mie însămi nimic – astfel de confirmări sunt importante în special pentru cei care încep să intre în competiții –, ci, așa cum am spus, am vrut să fac o încheiere frumoasă a concursurilor la care am participat”, a declarat Diana Țugui.

Faptul că a avut loc „acasă” n-a scutit-o însă de emoții pe tânăra soprană, ba, din contră, mărturisește aceasta: „Au fost mulți concurenți și foarte bune voci. Iar pentru mine emoțiile au fost foarte mari! Este mai greu să cânți acasă decât în alte părți, pentru că oamenii te știu și au anumite așteptări de la tine… Am crezut că am avantajul locului, dar m-am înșelat. Însă am reușit să mă țin tare, dar emoțiile, repet, au fost mult mai mari decât în orice alt concurs la care am participat”. Cât privește juriul, aceasta consideră că a fost „foarte exigent” și „foarte corect în aprecieri”, iar publicului ține să îi mulțumească în mod special, pentru aplauzele oferite de-a lungul timpului, pentru susținere și pentru premiul pe care i l-a acordat în cadrul Galei Laureaților de sâmbătă seara.

Odată încheiată această etapă… competițională, Diana Țugui spune că se va concentra pe pregătirea a noi roluri și pe mai multe apariții în spectacole peste hotare, „ceea ce înseamnă tot un fel de concurs, dar la alt nivel”.

Premiile Concursului Internaţional de Canto „Elena Teodorini” – ediţia I

  • Premiul I ex aequo: Diana Ţugui şi Dragoljub Bajic
  • Premiul al II-lea ex aequo: Sandor Balla şi Renata Vari
  • Premiul al III-lea: Bianca Mărgean
  • Premiul Special oferit de Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova: Dragoljub Bajic
  • Premiul Special oferit de Opera Naţională Română din Cluj-Napoca: Cătălin Ţoropoc
  • Premiul Special oferit de Musiksommer am Zürichsee (Elveţia): Diana Ţugui şi Florentina Soare
  • Premiul Special oferit de Compania de Operă şi Balet din Belgrad (Serbia): Florentina Soare şi Renata Vari
  • Premiul Special „Elena Teodorini” oferit de Academy of Arts London: Mădălina Barbu
  • Premiul publicului: Diana Ţugui

 

 

Soprana Diana Ţugui a început studiul muzicii în cadrul Liceului de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, devenind, din anul 1993, eleva Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti (secţia canto – clasa prof. Cornelia Şerban). Şi-a continuat pregătirea de specialitate la Universitatea Naţională de Muzică din capitală (Facultatea de Interpretare muzicală – secţia canto, clasa prof. univ. Sanda Şandru). Din 2003 este solistă a Teatrului Liric „Elena Teodorini”, iar în paralel activează şi în domeniul pedagogic, fiind cadru didactic la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere a Universității din Craiova. Abordează un repertoriu divers, printre lucrările puse în valoare regăsindu-se pagini de referinţă din patrimoniul creaţiei universale. Diana Țugui este deţinătoarea unor premii importante, între care Premiul I la Concursul Naţional de Canto „Hariclea Darclée” (Brăila, 1997), Premiul I la Concursul Naţional de Canto „Marţian Negrea” (Ploieşti, 2001) și Marele Premiu la Concursul Naţional de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea” (Slobozia, 2001). În 2006, revista de cultură „Mozaicul” i-a acordat Premiul „Jean Bobescu” pentru merite deosebite în domeniul artei interpretative, iar în 2008 a obţinut Premiul al III-lea la un prestigios concurs internaţional de canto din Spania.

 

 

Licenţiat al Academiei de Muzică din Belgrad, clasa prof. Nicola Mijailovic, basul Dragoljub Bajic are o carieră solistică remarcabilă atât prin prezenţa pe marile scene ale lumii, cât şi prin impresionantul repertoriu. Din 2003 şi până în prezent este solist al Operei Naţionale din Belgrad și al Operei Naţionale din Novi Sad, iar din 2009 este și solist al Operei de Stat din Viena. A fost invitat să concerteze în prestigioase festivaluri internaţionale, ca Salzburg „Festspiele house”, Maggio Musicale Fiorentino, Teatro „Dante Alighieri” Ravenna, „Claude Debussy” Cannes etc., și este laureat al Concursului „Jeunnes Musicalle”.