Scandia Sibiu: Produsele retrase din Marea Britanie nu conţineau carne de cal, ci urme de ADN cabalin

0
515

Conservele de carne de vită retrase de la vânzare în Marea Britanie conţineau urme de ADN cabalin, şi nu carne de cal, produsele fiind în limitele de conţinut admise şi conforme cu standardele europene în vigoare, potrivit analizelor, a anunţat firma producătoare, Scandia Sibiu. Într-un comunicat de presă, reprezentanţii acestei companii au recunoscut că acele conserve de carne de vită retrase de pe piaţă din Marea Britanie, ca urmare a descoperirilor făcute publice de Agenţia Britanică pentru Siguranţa Alimentară, provin de la Scandia Food şi fac parte din lotul 13.04.C, a transmis corespondentul Mediafax. „Compania Scandia Food subliniază că retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinţă a unei etichetări neconforme”, se arată în comunicat. Reprezentanţii societăţii „ţin să clarifice diferenţa între sintagmele folosite pe această temă în spaţiul public în ultima perioadă, şi anume «urme de ADN de cal» şi «conţinut de carne de cal»”, subliniind că „în situaţia dată, este vorba despre urme de ADN, ceea ce înseamnă că lotul respectiv a intrat în contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil, pe traseul de producţie de la furnizorul de materie primă, până la momentul ambalării, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezenţa urmelor de ADN cabalin provine, cel mai probabil, de la o eroare din timpul procesului de tranşare şi transportare a materiei prime, etape ce intră în responsabilitatea furnizorilor de cărnuri şi care nu au nici o legătură cu Scandia Food”. Potrivit comunicatului, „la momentul recepţiei efectuate de către Scandia Food pentru materia primă din lotul 13.04.C., aceasta a fost însoţită de acte doveditoare în conformitate cu legislaţia în vigoare”. În plus, compania precizează că foloseşte în procesul de producţie a conservelor de carne de vită „exclusiv materie primă din această specie”, situaţia actuală fiind „prima cu care se confruntă în întreaga istorie de peste 90 de ani” a Scandia Food. Carnea de cal a fost depistată, în Marea Britanie, Într-un lot de conserve de carne etichetate drept „vită” şi fabricate în România a fost descoperit ADN de cal în proporţie cuprinsă între 1 şi 5%, au anunţat autorităţile britanice joi, citate de ziarul „The Guardian”. Autoritatea britanică pentru Alimentaţie (FSA) a comunicat că produsul a fost fabricat în România, în ianuarie 2013, fiind comercializat în lanţurile de magazine Home Bargains (TJ Morris Ltd) şi Quality Save.