Şcolile din Călăraşi au început noul an cu dreptul

0
459

Cele trei şcoli generale din comuna Călăraşi pot rivaliza uşor cu alte unităţi de învăţământ din Craiova, ba chiar, la capitolul curăţenie şi dotări, stau mai bine. La început de an şcolar, am bătut la pas pe fiecare dintre ele şi, peste tot, am remarcat cât de bine sunt întreţinute clasele, începând cu holurile şi terminând cu laboratoarele. Elevii au găsit mobilier nou în multe săli de curs, dar cea mai mare bucurie a lor sunt, totuşi, calculatoarele de la cabinetele de informatică pe care profesorii nu ezită să le pună la dispoziţie în scopuri didactice. 

Adriana Oprişan şi Denisa Preda sunt eleve în clasa a VII-a de la Şcoala nr. 1 din Călăraşi. Anul trecut au participat la Olimpiada de Limba şi literatura română, ajungând până la faza judeţeană. „Ne place foarte mult limba română pentru că avem o profesoară foarte bună. Întotdeauna ne dă să citim cărţi pe care le împrumutăm de la bibliotecă. Ultima carte pe care am citit-o este romanul Mara, a lui Ion Slavici. Am primit cartea la premiu şi am lecturat-o în vacanţă, a fost foarte frumoasă”, spune Adriana. Ea şi-ar dori să urmeze filologia la Colegiului Naţional „Elena Cuza” din Craiova, dar pentru că părinţii săi nu au posibilitatea să îi plătească un loc de cazare, va ajunge cel mai probabil la Liceul Teoretic din Dăbuleni. Colega sa de bancă, Denisa, care învaţă la fel de bine, are o situaţie materială mai bună şi se pregăteşte încă de pe acum să ajungă la colegiul craiovean. „Nu mă gândesc că îmi va fi greu să intru acolo pentru că noi învăţăm bine aici. Doamna profesoară Laura Stăicuţ ne predă foarte bine limba română şi nu mi se pare nimic greu, nici măcar gramatica. Iar literatura îmi place foarte mult încă din clasa a V-a”, spune Denisa. Conştiincioase, elevele ştiu însă că trebuie să înveţe la fel de bine şi la matematică pentru a reuşi să treacă proba de la Evaluarea naţională.

La Şcoala nr. 1 învaţă 170 de elevi

La Şcoala nr. 1 din Călăraşi învaţă 170 de elevi şi preşcolari, fiind considerată unitatea gimnazială cu cel mai mare număr de elevi. „Aici sunt patru clase de învăţământ primar, patru clase de învăţământ gimnazial şi o clasă pregătitoare. Anul şcolar a început cu bine, am reuşit să realizăm peste vară igienizările necesare şi, acolo unde a fost cazul, am înlocuit şi mobilierul vechi. Fiindcă este o şcoală mare, elevii vin într-o singură tură, doar de dimineaţă, orele terminându-se, în funcţie de orar, la 14.00”, ne-a spus Alin Dinu, directorul coordonator al şcolilor din Călăraşi. Situată chiar în centrul localităţii, şcoala are mult mai bine decât unităţi de învăţământ din Craiova. În ultimii ani, acoperişul clădirii a fost schimbat, tâmplăria a fost înlocuită cu termopane ca să nu se mai piardă căldura pe timpul iernii. În interior, sălile de clasă sunt curate şi bine întreţinute. Ca de altfel toate şcolile din comună, şi aici există alimentare cu apă, grupuri sanitare moderne şi centrală termică pe lemne.

Dascălii îşi laudă şcolarii

Deşi este mult mai mică, la Şcoala nr. 2 din Călăraşi, în care învaţă 70 de elevi, am găsit aceeaşi ordine. Pe holurile de la parter, ca şi cele de la etaj, domnea aceeaşi curăţenie, liniştea fiind tulburată doar de sunetul clopoţelului care a sunat pentru recreaţia mare. În ultimele minute, am făcut însă cunoştinţă cu elevii din clasa a IV-a, care tocmai se pregăteau să încheie ora de muzică. „Sunt buni şi la muzică, dar cel mai mult le place limba română. Poate şi pentru că eu am terminat Literele şi ţin foarte mult ca elevii mei să ştie să vorbească şi să scrie corect în limba maternă”, ne-a spus învăţătoarea Ionela Gianina Stan. Tânăra învăţătoare îi învaţă pe elevii de la clasele primare din Călăraşi de patru ani şi nu se gândeşte să părăsească vreodată catedra. „Îmi place foarte mult ce fac, pentru asta m-am şi pregătit. Mă înţeles excepţional cu elevii mei şi nu cred că voi renunţa vreodată la ceea ce fac acum. Dacă îţi faci meseria cu dragoste, copiii simt asta şi totul merge foarte bine la ore. În plus, ei sunt şi foarte ascultători”, şi-a lăudat doamna învăţătoare elevii, care, într-adevăr, stăteau foarte cuminţi în bănci. Paradoxul în această şcoală, una foarte bine utilată şi întreţinută exemplar de către dascăli, este acela că funcţionează fără clasa I, pentru că nu s-au înscris copii suficienţi ca să se poată forma o clasă.

Clasă pregătitoare la şcoala din Sărata

În satul Sărata există o şcoală veche, construită în 1930, dar care, după ultimele modernizări, arată la fel de bine ca şi celelalte imobile în care se desfăşoară orele de cursuri. În această vară, aici a fost amenajată o sală de clasă, cu toate dotările necesare, pentru a funcţiona pregătitoarea. „Avem 18 copii care vin la clasa pregătitoare. Am cumpărat mobilier nou, au tot ce le trebuie aici şi au început şcoala ca toţi ceilalţi colegi ai lor mai mari”, a spus directorul Alin Dinu. În această şcoală învaţă 140 de elevi, care vin la cursuri în două schimburi. În cele două corpuri de clădire ale şcolii se află mai multe laboratoare, aproape pentru fiecare materie, fiecare cu aparatura necesară. Mândria şcolii este însă cabinetul de informatică, unde se află 16 calculatoare noi, conectate la internet. „Nu avem oră de informatică în programă în acest an, din păcate, dar elevii le folosesc pentru alte ore, cum sunt cele de biologie, fizică sau matematică. Îşi caută tot felul de informaţii, mulţi dintre ei având cunoştinţe de folosire a calculatorului din anii precedenţi când se făcea informatica. Poate vom reuşi să o introducem din nou ca obiect de studiu, chiar şi unul opţional fiindcă elevii au nevoie să ştie cum se întrebuinţează un computer”, a mai spus directorul coordonator Alin Dinu.

Toate clasele sunt asigurate pentru iarnă

Deşi în fiecare toamnă întâmpină dificultăţi pentru formarea claselor, elevii fiind din ce în ce mai puţini, şcolile din Călăraşi sunt, de la an la an, tot mai bine pregătite. Investiţiile în amenajări şi în dotări sunt dublate de grija de a asigura combustibilul pentru iarnă şi transportul elevilor. „Lemne avem din belşug, le-am cumpărat încă din primăvară. Sunt depozitate în magazia fiecărei şcoli, gata uscate, deci nu o să fie nici o problemă cu încălzirea. Mai ales că avem şi centrale termice în fiecare şcoală. Ba chiar la Şcoala nr. 2 avem două centrale, câte una pentru fiecare etaj pentru că, în felul acesta, reuşim să mai facem nişte economii. Avem însă o problemă cu transportul, în sensul că nu s-au decontat încă elevilor banii pe abonamente, iar transportatorii nu mai acceptă întârzieri”, a declarat primarul Vergică Şovăilă. Potrivit directorului coordonator, decontările abonamentelor s-au oprit la nivelul lunii octombrie 2012. Din această cauză, unii dintre elevii care vin din localităţi precum Damian şi Sadova, renunţă să mai facă drumul până la Călăraşi, orientându-se spre şcolile din Bechet. Un abonament lunar presupune un cost de 200 de lei, bani pe care îi asigură familia, urmând să îi recupereze când se vor debloca banii.

Vergică Şovăilă

Primarul comunei Călăraşi, Vergică Şovăilă: „Avem în plan să creăm o grădiniţă cu program prelungit, unde copiii să fie aduşi dimineaţa, să aibă cazare şi masă peste zi şi să fie luaţi de părinţi sau de bunici seara, când se întorc de la muncă. Avem toate aprobările luate de la ISJ Dolj, de la minister şi aşteptăm doar să ni se ofere finanţarea. Această grădiniţă intenţionăm să o facem la în incinta Şcolii nr. 2 din Călăraşi, pentru că avem acolo mult spaţiu liber la dispoziţie. Este foarte necesară această grădiniţă pentru că sunt mulţi părinţi care pleacă în străinătate la muncă, iar copiii rămân în grija bunicilor. Oamenii sunt bătrâni sau merg la muncă şi nu au timp de educaţia lor, aşa cum ar trebui”.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU