Primul program de colectare a deşeurilor medicale, direct de la pacienţi

0
368

Ieri, a fost lansat primul program de colectare a dispozitivelor inhalatoare folosite, direct de la pacienţii care suferă de boli respiratorii. Bolnavii pot aduce orice tip de inhalatoare folosite, de la orice producător, în vederea eliminării lor definitive din natură, printr-un proces de incinerare ecologică.

În România, dacă fiecare pacient ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, s-ar elimina peste 11.000 tone de dioxid de carbon, într-un an. Prin colectarea şi incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de dioxid de carbon) provocat dacă acestea ar fi aruncate în natură, este redus cu 99%.

Persoanele care aduc inhalatoare spre colectare pot primi gratuit produse care să vină în sprijinul tratamentului afecţiunilor respiratorii. Astfel, la fiecare inhalator adus în farmacie, vor primi gratuit o apă de gură, iar la trei inhalatoare colectate vor primi gratuit o cutie de Cetebe C Immunity Plus, supliment alimentar cu vitamina C şi Zinc.

Proiectul este dezvoltat de GSK la nivel global în peste 13 ţări, printre care şi Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Cehia, Ungaria, Chile, Australia, Spania şi Grecia. România este a 6-a ţară din Europa unde compania GSK implementează acest proiect.

„Suntem încântaţi să sprijinim primul proiect de acest tip, care vine atât în beneficiul mediului înconjurător, cât şi al pacienţilor cu boli respiratorii, aşa cum este astmul sau BPOC-ul. În ziua de azi, ne întâlnim din ce în ce mai des cu afecţiuni respiratorii provocate sau agravate de poluare. Un astfel de proiect ne ajută şi pe noi, medicii pneumologi, pentru că un mediu mai sănătos, mai puţin poluat, reprezintă un element esenţial în prevenirea şi tratarea bolilor respiratorii”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.