Anul şcolar începe cu controale în unităţile de învăţământ

0
143

La începutul anului şcolar, în toate unităţile de învăţământ din judeţul Dolj vor fi demarate acţiuni de control la care vor participa inspectorii sanitari ai Direcţiei de Sănătate Publică. Vor fi efectuate o serie de verificări în şcoli, internate şi cabinete medicale şcolare. Ca în fiecare an, un obiectiv important pentru echipele de control îl reprezintă asigurarea asistenţei medicale în condiţii igienico-sanitare corespunzătoare, inclusiv a imunizărilor obligatorii prevăzute în calendarul naţional de vaccinare.

Acţiunile de control se vor desfăşura atât în unităţile de învăţământ din mediul urban, cât şi în cele din mediul rural. Printre aspectele urmărite de inspectorii sanitari, cu această ocazie, se numără condiţiile igienico-sanitare din sălile de clasă, dar şi din incinta unităţii şcolare. Echipele de control vor verifica dacă sălile de clasă au mobilierul specific, dacă iluminatul este suficient, natural şi artificial şi dacă microclimatul este corespunzător. Vor fi inspectate şi laboratoarele, sălile de sport şi atelierele şcolare.

Inspectorii DSP Dolj vor verifica condiţiile igienico-sanitare

Pentru a evita apariţia unor focare de infecţie pe parcursul anului şcolar, echipele de control  vor verifica dacă este asigurată apa potabilă curentă şi vor face analize acolo unde este cazul. Grupurile sanitare, sistemul de canalizare a apelor uzate menajere – mai mereu punctele slabe în cadrul acestor controale –, dar şi blocurile alimentare din cămine şi internate vor fi verificate în conformitate cu normele aflate în vigoare. Totodată, internatele şi cabinetele medicale vor fi inspectate din punctul de vedere al condiţiilor igienico-sanitare, al aprovizionării cu apă potabilă, al dotării cu materiale sanitare şi medicamente, precum şi al aprovizionării cu materiale de dezinfecţie şi curăţenie. Nu în ultimul rând, inspectorii vor verifica dacă angajaţii au efectuat controalele medicale periodice.

Autorităţile sanitare au declarat că pentru neconformităţile depistate se vor acorda termene de remediere a deficienţelor, dar se vor aplica şi sancţiuni contravenţionale, acolo unde este necesar, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Toamna trecută, acţiunile de control demarate odată cu începutul anului şcolar de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj au scos la iveală faptul că o bună parte din unităţile de învăţământ erau departe de a le oferi elevilor condiţii decente. Astfel, pentru nu mai puţin de 220 de unităţi de învăţământ, la începutul anului şcolar trecut, inspectorii DSP Dolj nu au acordat autorizaţie sanitară de funcţionare. Anul acesta, însă aceştia sunt mai optimişti şi speră să găsească în şcolile din judeţ condiţii mai bune decât cele de anul trecut.