Două goluri şi tot atâtea pase decisive! Maxim, evoluţie fenomenală înaintea “dublei” cu Ungaria şi Turcia

0
382

Cu o zi înainte să vină la echipa naţională pentru „dubla” cu Ungaria şi Turcia (6/10 septembrie), Alexandru Maxim a făcut cel mai bun joc de la transferul la VfB Stuttgart. După un început ezitant de campionat în care a cochetat şi cu banca de rezerve, jucătorul de 23 de ani a demonstrat de ce a fost unul dintre cei mai lăudaţi jucători ai lui Stuttgart la finalul sezonului trecut. Două pase de gol şi două reuşite superbe în 68 de minute l-au făcut pe Maxim omul meciului în partida cu Hoffenheim (6-2), el fiind ales ulterior şi în echipa ideală a rundei.

Dacă la primul gol, cel de 3-1, a profitat de o ieşire neinspirată a portarului Casteels, a doua reuşită a lui Alexandru Maxim, cea de 5-1, a fost de-a dreptul încântătoare: şut imparabil, în vinclu, de la marginea careului. “Assist-urile” au venit la golurile de 1 şi 2-0. Mai întâi l-a servit în faţa porţii pe Rudiger, apoi a centrat din corner pentru Ibisevici.

Marcel Răducanu, omul cu 21 de meciuri la naţională şi şase ani la Borussia Dortmund, a lăudat prestaţia tânărului internaţional: „A fost perfect! Nu a greşit nici măcar o pasă! A bătut lovituri libere, cornere, auturi… a fost copil de mingi… le-a făcut pe toate! Să dea Dumnezeu să joace la fel de bine şi la naţională”.

3 reuşite are acum Maxim în tricoul lui Stuttgart, în 13 meciuri de Bundesliga.

“Vreau să dau două goluri şi Ungariei”

După incredibila prestaţie de duminică, Alexandru Maxim a vorbit pentru fanatik.ro despre meciurile cu Ungaria şi Turcia. “Am presimţit că voi face o partidă bună cu Hoffenheim. Sper să am continuitate şi să o fac şi în meciurile următoare, cu Ungaria şi Turcia. Vreau să dau două goluri şi Ungariei.

Va fi meciul care decide ocupanta locului secund în grupă. Dacă nu vom câştiga, putem să ne ca luăm adio de la CM 2014. Repet, e decisiv meciul cu Ungaria şi trebuie să facem tot ce ne stă în putere ca să câştigăm. Dorinţa, dăruirea şi potenţialul fizic trebuie să fie dublate.

Cu turcii avem şi egalul de partea noastră. Cu ungurii, nu. Tot ce îmi doresc este să ajung în Brazilia. Este visul meu, e competiţia unde toţi ochii sunt aţintiţi către tine. Cred că este visul suprem al multor fotbalişti.

Partida cu Ungaria este importantă pentru toată ţara, are o semnificaţie aparte”, a decşarat Maxim.

Clasament grupa preliminară D (după 6 jocuri): 1. Olanda 18p, 2. Ungaria 11p, 3. ROMÂNIA 10p, 4. Turcia 7p, 5. Estonia 6p, 6. Andorra 0p.

A mai rămas de jucat:

ROMÂNIA – Ungaria, Turcia – Andorra, Estonia – Olanda (6 septembrie);

ROMÂNIA – Turcia, Ungaria – Estonia, Andorra – Olanda (10 septembrie);

Andorra – ROMÂNIA, Olanda – Ungaria, Estonia – Turcia (11 octombrie);

ROMÂNIA – Estonia, Ungaria – Andorra, Turcia – Olanda (15 octombrie).

La CM se califică direct ocupanta primului loc, urmând ca poziţia secundă să acceadă, cel mai probabil, într-un play-off (se califică opt din cele nouă echipe clasate pe locul secund în grupe).

Componenţa lotului României

Portari: Ciprian Tătăruşanu (Steaua), Bogdan Lobonţ (Roma), Silviu Lung jr. (Astra);

Fundaşi: Alexandru Măţel, Valerică Găman (ambii Astra), Srgian Luchin, Dragoş Grigore (ambii Dinamo), Paul Papp (Chievo), Dorin Goian (Asteras Tripolis), Vlad Chiricheş (Tottenham), Răzvan Raţ (West Ham United), Iasmin Latovlevici (Steaua);

Mijlocaşi: Alexandru Bourceanu, Mihai Pintilii, Adrian Popa, Cristian Tănase (toţi Steaua), Ovidiu Hoban (Petrolul),  Gabriel Torje (fără echipă), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart);

Atacanţi: Marius Alexe (Sassuolo), Gheorghe Bucur (Kuban Krasnodar), Bogdan Stancu (Genlerbirligi), Ciprian Marica (fără echipă). 

Chiriches ar putea lipsi contra naţionalei maghiare

Vlad Chiricheş ar putea absenta de pe teren în meciul capital de vineri, contra Ungariei. Selecţionerul Victor Piţurcă a declarat că fundaşul, care a fost transferat recent la Tottenham, are unele probleme.

Jucătorul va fi însă pe teren la meciul de marţea viitoare cu Turcia.

“Chiricheş nu e bine din punct de vedere fizic, nu a mai jucat de câteva meciuri. A avut şi o mică contractură după un antrenament din Anglia. Nu ştiu sigur dacă îl voi folosi la primul meci”, a spus Victor Piţurcă în cadrul unei conferinţe de presă.

Speranţe pentru Papp

Eventuala ieşire din schemă a lui Chiricheş sunt şanse bune să-l propulseze în primul 11 pe Paul Papp, echipierul lui Chievo Verona, integralist în primele două etape de Serie A Fostul vasluian chiar a declarat că este pregătit să joace fundaş central. “Speram să revin la naţională, m-am pregătit foarte bine, am aşteptat un an şi am revenit. Sunt pregătit, avem două meciuri foarte importante, cred că o să fim foarte concetraţi ca să câştigăm cele 6 puncte.

Jucăm cu două echipe foarte bune. Turcia nu mai are ce să piardă şi ştim că ne va fi foarte greu, dar sperăm să iasă bine. Amândouă sunt meciuri speciale, trebuie să câştigăm neapărat.

Sunt pregătit să joc fundaş central. Nu mă simt foarte bine fundaş dreapta, n-am făcut jocuri foarte foarte bune pe acel post şi n-am mai fost folosit acolo”, a spus Papp la Dolce Sport.

Cum Dorin Goian este greu de crezut că va fi lăsat pe tuşă, Dragoş Grigore şi Valerică Găman ar fi rivalii lui Papp pentru celălalt loc în centrul defensivei. 

Pițurcă: “Doar cu 6 puncte mergem la baraj. Presiunea va fi formidabilă”

Victor Piţurcă e încrezător înaintea dublei cu Ungaria și Turcia, din preliminariile Campionatului Mondial. Selecţionerul e convins că singura şansă a României de a prinde barajul este de a câştiga ambele meciuri şi cere concentrare maximă din partea tricolorilor.

“Avem nevoie de victorii pentru a avea şanse bune de a prinde barajul. Aştept o evoluţie bună nu doar de la Maxim ci de la toţi cei care vor intra pe teren. Presiunea va fi formidabilă, se va juca până la ultimul fluier. Trebuie să fim şi din punct de vedere psihic foarte puternici pentru a termina cu bine jocul. Nu trebuie să existe momente de relaxare chiar dacă o să conducem pe tabela de marcaj.

Toţi ne dorim 6 puncte ca să avem şanse foarte mari şi să nu stăm la mâna altor rezultate. Să vedem însă câte putem obţine. Dacă vom lua 4 puncte vom sta automat la mâna altor rezultate. O să fie dificil să jucăm două meciuri în patru zile. Turcii îşi joacă ultima şansă” a spus selecţionerul.

Gazon nou pe Arena Naţională: „Arată excepţional!”

Gazonul de pe Naţional Arena a fost schimbat pentru partidele cu Ungaria şi Turcia, iar Mircea Sandu a fost extrem de mulţumit  de ce a văzut ieri-dimineaţă. „Aşteptăm un stadion arhiplin cu Ungaria, mă aştept ca nivelul jocului să fie unul bun şi în urma victoriei stadionul să fie din nou plin la meciul cu Turcia.

Gazonul a fost schimbat, l-am vizitat dimineaţă, am fost pe teren şi arată excepţional, mai trebuie schimbate câteva scaune care au fost deteriorate la meciul Stelei cu Legia, dar se va rezolva totul în două zile. Sunt convins că va fi o atmosferă excepţională”, a afirmat preşedintele FRF.

Federaţia de la Budapesta va returna peste 2.000 de bilete

Arena goală, ca interdicţie FIFA, la partida din tur (2-2), i-a învrăjbit pe fanii maghiari. Federaţia de la Budapesta a cerut 5.000 de bilete în peluza Arenei Naţionale. Doar că speranţele vecinilor nu s-au materializat. “Vor returna circa 2-3 mii de bilete”, au menţionat surse federale.

Veştile nesatisfăcătoare i-au nemulţumit profund pe suporterii fanatici. Care au început o adevărată campanie de mobilizare pe facebook, forumuri şi site-uri, cu mesajele “Toată lumea la Bucureşti” şi “Huligan de fotoliu sau luptător?”. Rezultate au întârziat însă chiar şi aşa să apară şi, foarte probabil, la Bucureşti nu vor ajunge mai mult de 1.500-2.000 de suporteri din ţara vecină.

Altfel, cea mai importantă publicaţie de profil din Ungaria, Nemzeti Sport, a realizat un sondaj în ceea ce priveşte rezultatul partidei de pe Naţional Arena. Puţin mai mult de o treime din cei care au votat au ales varianta unei victorii obţinute cu greu de Ungaria, în timp ce pentru un meci egal au optat 29 la sută.