Deficienţele nu-i împiedică să fie printre cei mai buni

0
376

Sunt copii speciali care merită toată lauda şi cinstea pentru munca şi efortul depuse pentru a obţine rezultate excepţionale la Olimpiada Naţională pentru elevii cu deficienţe de auz, desfăşurată în perioada 3-6 aprilie a.c. la Galaţi. Este vorba de elevii care învaţă la Şcoala Gimnazială Specială „Sfântul Vasile” din Craiova, şi care s-au „bătut” cu aproape 90 de copii de la 14 şcoli speciale din ţară, ţintind un singur obiectiv: acela de a ocupa locurile fruntaşe pe podium. Recent aceşti copii au fost felcitaţi de către preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, în cadrul unei ceremonii de premiere a tuturor olimpicilor din judeţ. Pe lângă diplome de merit, copiii au au fost premiaţi cu câte o excursie în nordul Moldovei, dar şi cu o sumă de bani, în funcţie de locul obţinut.

Eugenia Cîrsti (premiul I la Matematică), Băcănaşu Claudia Cecilia (Premiul III la Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor), Andrei Constantin (Menţiune la Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor) şi Andreea Vădeanu (menţiune la Educaţie Plastică), sunt elevi de excelenţă cu care Şcoala Gimnazială Specială „Sfântul Vasile” din Craiova se mândreşte, premiile obţinute de ei stând la loc de cinste chiar la intrarea în unitatea de învăţământ. “A lucra în învăţământul special înseamnă a lucra cu totul diferit faţă de învăţământul de masă. Satisfacţiile sunt cu atât mai mari cu cât dificultatea noastră de a lucra cu copiii este mai mare. Anul acesta a fost unul fructuos pentru noi. Am participat la Olimpiada Naţională pentru elevii cu deficienţe de auz, desfăşurată în perioada 3-6 aprilie la Galaţi, şi ne-am întors cu patru premii care ne fac cinste. Sunt obţinute cu foarte multă muncă atât din partea elevilor, dar şi din partea cadrelor didactice şi reprezintă cea mai mare mulţumire şi cea mai mare încântare a mea şi a colegilor mei. Nici acum nu-mi găsesc cuvintele necesare pentru a spune prin câte emoţii am trecut alături de ei la Galaţi. Competiţia a fost una foarte strânsă, copiii au trăit fiecare probă cu emoţie, iar cei care nu au obţinut nici un premiu, au fost ambiţionaţi în aşa fel încât au promis că în anul şcolar următor vor fi şi ei pe podium”, a povestit Florentina Bălaşa, director la Şcoala Gimnazială Specială „Sfântul Vasile” din Craiova.

„Mereu am găsit sprijin la Consiliul Judeţean”

Florentina Bălaşa

Peste 100 de elevi cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani se pregătesc să înceapă un nou an şcolarla Şcoala Specială „Sfântul Vasile”, singura din Oltenia care şcolarizează numai copii cu deficienţe senzoriale. În învăţământul special, programul de învăţare se desfăşoară pe durata întregii zile, cu ore de predare, urmate de consolidarea şi pregătirea temelor, plus terapiile specifice compensatorii – logopedie, orientare şcolară, psiho-diagnoză. Rezultatele obţinute nu ar fi cele dorite dacă la mijloc nu ar fi munca de echipă. „Copiii noştri provin din familii ai căror părinţi sunt fie cu deficienţă senzorială, fie cu condiţii sociale precare. Ei stau aici în regim de internat şi noi le oferim toată grija, de la cazare şi până la proces de predare-învăţare. Totul se desfăşoară aici, în cadrul şcolii, iar cheltuielile sunt suportate de Consiliul Judeţean Dolj, acolo unde am găsit de fiecare dată sprijinul necesar. Am colegi minunaţi, şi toate eforturile aparţin tuturor, profesori şi elevi. În timpul anului şcolar unii dintre copii pleacă, poate, doar o dată pe lună acasă, iar noi le suntem şi mamă şi tată. Munca noastră este constantă şi susţinută, altfel nu s-ar putea face nimic. Rezultatele frumoase vin de fiecare dată ca o încununare a eforturilor depuse şi ne încurajează”, a mai spus managerul Şcolii Speciale „Sfântul Vasile”.

„Au lucrat suplimentar”

Aşa cum era de aşteptat, profesorii din cadrul Şcolii Gimnaziale Speciale „Sfântul Vasile” se mândresc cu elevii lor de excelenţă. Profesor de matematică de aproape 15 ani în această unitate de învăţământ, Silvia Nicolai, spune că nu e uşor să lucrezi cu copiii cu probleme speciale, fiecare dintre ei trebuie tratat individual, în funcţie de nevoile, dar şi de abilităţile pe care le are. Iar rezultatele sunt pe măsura muncii depuse: „De 15 ani îmi desfăşor activitatea aici în această şcoală, timp în care m-am ataşat foarte mult copiii cu probleme speciale. Pe fiecare dintre ei îl tratez individual, în funcţie de nevoi, de abilităţi şi de potenţial, pentru a-l ajuta să se dezvolte frumos. Am avut norocul ca în acest an să lucrez cu eleva Eugenia Cîrsti, şi a fost o încântare pentru mine. S-a mobilizat foarte mult şi rezultatele nu au întârziat să apară: a obţinut Premiul I la Olimpiada pentru elevii cu deficienţe de auz! Olimpica noastră, Eugenia, este o fetiţă delicată, dar foarte ambiţioasă, conştiincioasă şi inteligentă. Este o încântare să lucrezi cu ea, în condiţiile în care acest copil provine dintr-o familie modestă, iar deficienţa ei se numeşte cofoză – surdidate profundă, ea nu percepe nici cel mai mic zgomot. Tocmai din acest motiv satisfacţia premiului obţinut este şi mai mare. În toată munca depusă, un factor foarte important a fost colaborarea cu profesorul-educator cu care elevii îşi pregătesc după amiaza temele la matematică.”, a spus cu mândrie Silvia Nicolai, profesor de matematică.

„Mi-au promis că anul viitor vor lua premiul I

Cum şi „Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor”, a obţinut două premii importante, profesorul Dănuţ Nuţă îşi laudă elevii şi le apreciază eforturile: “Pentru copiii cu deficienţe senzoriale, calculatorul este un mijloc de comunicare mult mai eficient decât limbajul verbal. Din acest motiv ei s-au implicat cu toată dăruirea în pregătirea acestui program. Au lucrat suplimentar, au depus toate eforturile necesare pentru a fi pregătiţi cum trebuie. Munca nu a fost deloc uşoară, în special pentru ei, pentru că s-au obişnuit destul de greu cu comenzile în limba engleză ale calculatorului, dar i-am încurajat de fiecare dată, spunând că o să ne întoarcem de la Galaţi cu rezultate foarte bune, aşa cum s-a şi întâmplat. Sunt foarte mândru de ei! Mi-au promis că anul viitor vor lua