Dacă aleşii locali vor da un vot pozitiv – Craiovenii vor fi obligaţi să-şi sterilizeze câinii

2
409

Consilierii municipali votează, astăzi, regulamentul pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Craiova. Primarul Lia Olguţa Vasilescu îi îndeamnă pe aceştia să îl avizeze pozitiv întrucât va face ca numărul maidanezilor să scadă. Dacă aleşii locali îşi vor da votul pe acest regulament, craiovenii vor creşte câini în apartament numai cu acordul vecinilor şi vor fi obligaţi să îi sterlizeze. Când îi vor scoate la plimbare, le vor pune lesă şi botniţă celor periculoşi şi vor strânge în pungă mizeriile pe care aceştia le vor lăsa pe domeniul public. 

Pentru că nu va participa la şedinţa de astăzi, primarul Lia Olguţa Vasilescu a ieşit, cu câteva zile în urmă, într-o conferinţă de presă pentru a-i asigura pe consilierii care vor vota proiectul, dar şi pe craiovenii care vor trebui să se supună lui, că este un regulament foarte bun, care poate fi aplicat. „Am discutat foarte mult pe acest regulament. Ne-am consultat cu mai multe persoane, am luat şi regulamentele pe care le au şi alte municipalităţi în România şi le-am confruntat astfel încât să ajungem la o situaţie cât mai bună pentru Craiova. Ştiu că vor isca foarte multe nemulţumiri, dar nu avem ce să facem, trebuie să le cerem tuturor să sterilizeze câinii. Degeaba facem noi adăposturi, putem să prelungim nu la 5.000 de locuri, ci la 20.000 de locuri, dar, atâta timp cât oamenii vor arunca în continuare puii în stradă, nu vom rezolva niciodată problema câinilor vagabonzi”, a declarat primarul Olguţa Vasilescu.

Sterilizarea este obligatorie

Potrivit regulamentului, fiecare cetăţean al Craiovei, care deţine un câine în curte, va trebui să îl sterilizeze în mod obligatoriu, aceasta fiind noutatea cea mai importantă cu care se vine. „Sigur că îl vom ajuta şi noi cu clinica pe care o avem la dispoziţie la adăpostul de câini care este unul dintre cele mai moderne din România. Aşteptăm şi ONG-urile de partea noastră pentru că, ani de zile, şi ele au venit cu clinici mobile pentru sterilizări gratuite”. Dacă nu doresc să-şi sterilizeze câinii, din diferente considerente, proprietarii vor achita atunci o taxă de 500 de lei în plus la Primăria Craiova. Cei care au câini de rasă şi nu doresc să îi sterilizeze vor plăti, totuşi, o taxă mai mică, de 50 de lei. „Pentru câinii de rasă care au pedegree, care sunt înregistraţi la asociaţia chinologică, taxa va fi mai mică, în jur de 50 de lei, pentru că ne dorim să încurajăm creşterea câinilor de rasă. Am prefera să fie un câine de rasă pentru că ştim sigur că nu îi aruncă în stradă”, a precizat edilul-şef al Craiovei.

Amenzi mari pentru cei care încalcă regulamentul

Autorităţile locale susţin că regulamentul cuprinde nişte amenzi drastice pentru cei care abandobează câinii pe domeniul public, îndeosebi pentru cei care îi adoptă din adăpost şi îi aruncă din nou în stradă. „Noi putem să ne dăm seama imediat care sunt câinii adandonaţi. Ei vor fi crotaliaţi şi ne dăm seama unde ar fi trebuit să fie câinele, la ce persoană, iar dacă ajunge din nou pe domeniul public, atunci acea persoană va fi amendată”, a spus Olguţa Vasilescu. Sunt amenzi mari şi pentru cei care îşi plimbă câinii pe domeniul public şi nu fac curăţenie după aceştia. „Nu este normal ca angajaţii noştri de la RAADPFL să vină şi să cureţe mizeria câinilor din spaţiile de joacă, nu e normal nici ca să ne trimitem copii în spaţii de joacă unde găsim mizeria după câini. Cu alte cuvinte, eu zic că este un regulament bun, un regulament care se poate aplica”, a declarat Olguţa Vasilescu.

O persoană adoptă doi câini

În ceea ce priveşte câinii maidanezi, care continuă să fie destul de mulţi pe străzile din Craiova, aceştia vor fi ridicaţi, ca şi acum, tot în funcţie de solicitări. „Am avut şi cazuri în care ni s-a spus că am solicitat să se ridice câinele şi acesta este în continuare în faţa blocului, şi ne-am deplasat încă o dată ca să ridicăm acel câine. Ne dorim să nu îi mai dăm din adăpost în momentul în care ajung acolo, dar sigur că pentru asta va trebui să prelungim adăpostul”, a afirmat primarul Craiovei. Regulamentul prevede ca singura condiţie în care maidanezii pleacă din stabiliment este atunci când sunt adoptaţi, fie de către persoane fizice, fie de către ONG-urile care se ocupă cu protecţia animalelor.În timp ce unei persoane i se pot oferi spre adopţi doi câini, ONG-urilor li se vor câţi câini vor, cu condiţia „să ne arate unde îi duc, fie că este vorba de un alt adăpost conform, fie este vorba de trimiterea lor în străinătate”.

La plimbare cu măturica şi făraşul

O altă prevedere a noului regulament spune că locatarii vor putea să crească patrupedele în apartament numai dacă deţin acordul asociaţiei de proprietari, dar şi a vecinilor de sus, jos, stânga şi dreapta. „Ne-am aplecat şi asupra unor solicitări ale unor asociaţii de proprietari care se plângeau de faptul că sunt persoane care ţin prea multe patrupede în apartament şi îi deranjează pe vecini”. Regulamentul mai spune că atunci când ies cu câinii la plimbare pe domeniul public, patrupedele trebuie să aibă lesă şi iar cei periculoşi să poarte botniţă. Proprietarul lor trebuie să fie dotat cu mătură, făraş şi pungă de unică folosinţă pentru strângerea mizeriilor. Dacă nu vor avea aceste ustensile pentru curăţenie, riscă să primească o amendă cuprinsă între 10 şi 25 milioane de lei vechi. Regulamentul stabileşte şi un program de vizitare pentru ONG-uri, aceştia putând să meargă la adăpostul de la Breasta în fiecare zi de luni şi marţi, între orele 11.00 şi 12.00.

2 COMENTARII

  1. Locuiesc la blocul D4 din str. Putnei 22.In scara 2 a acestui bloc este un caine agresiv ,ingrijit de Secere Ruxandra ,care ne chinuie de 7-8 ani de zile.Am semnalat cazul la toate autoritatile. N imeni nu face nimic,iar eu suport mizeriile .cocoloasele de par …etc la usa mea.Daca vine cineva in vizita, trebuie asteptat la coltul blocului,din cauza cainelui.
    Nici Asociatia de Proprietari,nici sectia de politie si nici Primaria sesizata prin telefonul cetateanului de multe ori ,n-au facut nimic in acest caz.Oare ce vina avem sa induram PLACERILE unui asemenea vecin?Acum ,ziua ,il inchide in gradinuta de flori din fata blocui…latra…de te turbeaza.Va rog mult,poate faceti d-voastra ceva in acest caz ,ca altcineva ….
    va multumesc

  2. Cum adica sa cerem acordul vecinilor? Daca avem un vecin care nu iubeste animalele, care nu se intelege cu propria lui famile, dar cu altii, cum sa isi dea unul ca el acordul pentru un caine?! Eu am cainele de 5 ani, ce inseamna ca daca nu am acordul vecinului de sub mine, imi abandonez animalul? O prostie mai mare ca asta nu am auzit.

Comments are closed.