Puncte de prim-ajutor împotriva caniculei

0
375

Având în vedere că meteorologii au emis o avertizare cod galben de caniculă, valabilă astăzi, dar şi pentru mâine, punctele de prim-ajutor pentru persoanele afectate de temperaturile ridicate au fost reactivate. Acestea se găsesc la Prefectura Dolj, pe holul central, la Primăria Craiova – clădirea Palace, în Piaţa Centrală la punctul sanitar şi la sediul Asistenţei Sociale din cartierul Lăpuş, asigurat de  Primăria Craiova. La toate acestea se adaugă cabinetele medicale de medicina de familie şi farmaciile.

Aceste puncte au fost alese pentru a putea oferi, în perioada caniculară de peste zi, acces la răcoare şi repaus persoanelor care sunt afectate de căldura sufocantă. În aceste locaţii se oferă apă celor care au nevoie. Dacă se va instaura cod roşu de caniculă, medicii din aceste puncte de prim-ajutor vor măsura tensiunea şi vor acorda şi alte servicii în caz de nevoie. Pentru situaţii mai grave, va fi solicitată ambulanţa.

În plus, pentru ca populaţia să suporte mai uşor temperaturile caniculare şi pentru a evita apariţia unor incidente, medicii au lansat o serie de recomandări. În primul rând, zilnic trebuie consumate lichide, între 1,5 şi 2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioada de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 20 de minute. Sfatul este însă acela de a evita băuturile alcoolice – inclusiv berea sau vinul –, care favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Nu sunt recomandate nici băuturile cu conţinut ridicat de cofeină – cafea şi cola – sau de zahăr, aşa cum ar fi băuturile răcoritoare carbogazoase, care sunt diuretice.

Pragul de confort termic va fi depăşit

După două zile în care mercurul din termometre a ajuns la 35 de grade Celsius, meteorologii au emis, ieri, o nouă avertizare cod galben de caniculă. Astfel, astăzi, dar şi mâine, vremea va fi călduroasă în toată ţara. În Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în jumătatea vestică a Munteniei va fi caniculă, temperaturile maxime vor depăşi 36-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

În aceste condiţii, medicii îi sfătuiesc pe doljeni să respecte câteva reguli de bază atunci când ies din casă la orele amiezii. În primul rând persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice trebuie să aibă mare grijă. Pentru acestea medicii recomandă evitarea, pe cât posibil, a plimbărilor în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, să folosească îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale şi o pălărie de protecţie împotriva soarelui. De asemenea, persoanele care suferă de anumite afecţiuni trebuie să continue tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte important ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Trebuie evitată expunerea prelungită la soare

În schimb, trebuie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete, întrucât conţin o cantitate mare de apă. De asemenea, este de evitat expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În situaţia în care locuinţa este prevăzută cu aparat de aer condiţionat, acesta trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.

Medicii avertizează că în această perioadă cu temperaturi ce ajung la 35 de grade Celsius riscul apariţiei unor toxiinfecţii alimentare creşte, motiv pentru care recomandă atenţie la achiziţionarea alimentelor şi la modul de preparare a acestora.

În zilele caniculare orice aliment poate deveni o sursă de infecţie în special carnea şi produsele din carne, laptele şi produse din lapte şi chiar şi legumele şi fructele dacă sunt consumate fără a fi bine spălate în prealabil. Pentru a preveni îmbolnăvirea este necesară respectarea unor reguli de igienă minimale, cum ar fi spălatul pe mâini.