Program pentru dezvoltarea secţiilor de ATI

0
369

În cadrul unei videoconferinţe, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, împreună cu membri ai Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, au discutat pe tema demarării programului ATI. La acest dialog au participat, de asemenea, reprezentanţi ai spitalelor şi institutelor strategice care fac obiectul programului.

Autorităţile sanitare au anunţat că intenţionează să acorde o importanţă specială acţiunilor privitoare la monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici din secţiile de anestezie şi terapie intensivă, vizate de programul ATI, şi mai ales creşterii calităţii actului medical în secţiile respective. Având în vedere rezultatele introducerii programului de infarct miocardic, care a condus la reducerea cu 50% a mortalităţii pentru această afecţiune, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii consideră că prin programul ATI vor putea fi salvate mai multe vieţi.

Programul ATI este operaţional din 18 iulie

Printre subiectele abordate cu ocazia acestei întâlniri s-au numărat chestiuni legate de implementarea noului program şi aplicarea legislaţiei, precum şi evidenţierea unor propuneri care să conducă la funcţionarea corectă şi eficientă a programului, în îngrijirea cazurilor critice. S-a discutat necesitatea prelucrării modului de derulare a programului cu întreg personalul secţiilor ATI, astfel încât solicitările de decontare să nu fie respinse în urma nerespectării procedurilor. De asemenea, s-a subliniat faptul că spitalele care derulează programul au obligaţia gestionării eficiente a mijloacelor materiale şi resurselor financiare, precum şi organizarea evidenţei nominale a beneficiarilor programului.

Programul ATI este operaţional din 18 iulie în ce priveşte decontarea cheltuielilor, iar asemenea întâlniri vor avea loc în mod regulat în vederea monitorizării continue şi corecte a modului de utilizare a fondurilor. Finanţarea prin acest program este o completare a finanţării de la FNUASS, pentru acoperirea costurilor reale pentru cazurile eligibile.

Programul este derulat şi monitorizat prin Biroul de Asistenţă Medicală de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, în colaborare cu Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă.