Introducerea cardului de sănătate a intrat în linie dreaptă

0
362

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au anunţat că săptămâna acesta au fost produse primele 215.000 de carduri electronice naţionale de sănătate. În perioada următoare, vor fi personalizate cel puţin 50.000 de exemplare zilnic, urmând ca până la sfârşitul anului să fie produse 7,5 milioane de carduri.

Cardul naţional de sănătate va conţine informaţii medicale vitale, cum ar fi grupa de sânge şi RH-ul. Cardul are inscripţionate, la vedere, pe lângă nume şi prenume şi codul de identificare în sistemul de sănătate. În plus, va avea un cip pe care vor fi încărcate de medicul de familie şi alte informaţii esenţiale: CNP-ul, grupa sanguină, RH-ul, diagnostice medicale cu risc vital, boli cronice, dar şi datele de contact ale medicului.

Elemente de securitate împotriva falsificării

Documentul electronic va avea elemente de securitate speciale împotriva falsificării şi contrafacerii. Însă, în situaţia în care asiguratul va pierde cardul de sănătate, îl va deteriora sau îi va fi furat, acesta va suporta costurile. În termen de 15 zile calendaristice de la producerea uneia dintre aceste situaţii, titularul sau, după caz, reprezentantul legal ori împuternicitul acestuia este obligat să solicite prin intermediul casei de asigurări de sănătate eliberarea unui nou card naţional.

Pe de altă parte furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a acorda asistenţă medicală titularilor de card naţional în condiţiile prevăzute de contractul-cadru şi de normele metodologice de aplicare a acestuia.

După cum au anunţat autorităţile, cardul naţional de sănătate ar urma să fie, alături de reţeta şi dosarul electronic, una din componentele de bază ale sistemului informatic sanitar, sistem de la care se aşteaptă o debirocratizare şi o îmbunătăţire semnificativă a serviciilor medicale din România. Din păcate, întregul proces se dovedeşte a fi unul greoi, întârzierile fiind puse pe seama unei „strategii pe termen lung”. Dacă anul trecut a fost implementată reţeta electronică, 2013 pare să fie anul cardului naţional de sănătate, până în decembrie urmând să fie produse 7,5 milioane de exemplare. În plus, de anul viitor va demara şi testarea pilot pe 5.000 de pacienţi a dosarului electronic, un document medical ce ar urma să conţină istoricul medical al fiecărui bolnav.