Expoziţie de pictură a artistului Vasile Buz la Galeria „Artis” din Slatina

0
1345

La Galeria „Artis” din Slatina are loc astăzi, ora 11.30, în organizarea Muzeului Județean Olt și Muzeului de Artă din Craiova, vernisajul expoziției personale de pictură a artistului Vasile Buz.

Vasile Buz

Născut la 14 ianuarie 1935, în Storojineţ, Bucovina de Nord, acesta a urmat cursurile Liceului de Arte „Nicolae Tonitza”, apoi pe cele ale Academiei de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori, printre alţii, pe Aurel Vlad, Popescu Negreni, Adam Bălţatu, Alexandru Brătoşanu și Mihai Tofan. În anul absolvirii, 1963, a fost repartizat la Teatrul Naţional din Craiova, ca pictor-scenograf. A realizat aici, dar și la alte teatre, scenografia la peste o sută de spectacole, cu piese din dramaturgia naţională şi universală, contemporană şi clasică. Urmare a activităţii desfăşurate la Naţionalul craiovean, a fost numit „Societar” al acestei instituţii.

În 1963 avea prima participare, cu trei lucrări de pictură, la o expoziţie organizată de Uniunea Artiştilor Plastici – Filiala Craiova, la Muzeul de Artă. De atunci a „bifat” toate manifestările expoziţionale judeţene şi interjudeţene, atât locale, cât şi în alte judeţe, organizate anual de UAP. În anul 1967 a fost primit membru al UAP, secţia pictură. Până în prezent, Vasile Buz a deschis zeci de „personale” de pictură în Craiova şi în alte localităţi și a participat cu lucrări la numeroase expoziții, în țară și peste hotare, de pictură, sculptură, scenografie, arte decorative.

A făcut parte, mai mulţi ani, din biroul conducerii UAP Craiova, iar din 1992 până în 1996 a fost preşedinte al acestei filiale. Are lucrări achiziţionate de muzee din România şi în colecţii particulare din ţară şi în străinătate: America, Australia, Canada, Grecia, Elveţia, Franţa, Coreea, Italia, India, Japonia, Libia, Norvegia, Olanda ș.a. A primit, între altele, Medalia „Meritul  Cultural” clasa a  III-a, acordată de Preşedintele României în 2004. În 2008 i-a fost înmânată Diploma de Comanderia Cavalerilor Ospitalieri ai Ordinului Suveran al Sf. loan de Ierusalim, Cavaleri de Malta.

«Pentru Vasile Buz, peisajul este un spațiu imens și spectaculos, cu care nu poți intra într-un dialog decât după ce te-ai așezat singur în mijlocul său, ai reușit să comunici cu fiecare detaliu, descoperindu-i partea nevăzută pentru ca, mai apoi, să-i intuiești relațiile intime și drumul prin care să-i pătrunzi în „suflet” fără a-i perturba starea de armonie. Dar pentru aceasta artistul trebuie să fie „acolo”, adică mereu călător în căutarea motivului și mereu singur pentru a putea medita în liniște asupra noului spațiu existențial pe care și-l alege temporar». (Florin Rogneanu, managerul Muzeului de Artă din Craiova)