Minorii victime ale unor violenţe sau infracţiuni şi cei certaţi cu legea vor avea, în curând, o sală specială pentru audiere

0
479

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a găzduit joi, 6 iunie, prima reuniune de lucru din cadrul proiectului «Audis: pentru o mai bună audiere a minorilor!». Derulat în colaborare cu Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), organizaţia franceză «La Voix de L’Enfant» şi Ambasada Franţei în România, proiectul îşi propune amenajarea, în premieră în România, a două săli de audiere a minorilor victime ale unor violenţe sau infracţiuni şi/sau minori aflaţi în conflict cu legea. Una dintre săli va fi la Cluj şi una la Craiova, în cadrul DGASPC Dolj.

Cu ocazia acestei prime întâlniri a fost constituit Comitetului Local al proiectului, care este format din reprezentanţi ai Tribunalului Dolj, Judecătoriei Craiova, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Dolj, Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Dolj, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, Agenţiei  Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) – Centrul Regional Craiova, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, DGASPC Dolj şi ai organizaţiilor neguvernamentale „World Vision” şi „Terre Des Hommes”. Apoi, cei prezenţi la întâlnire au trecut la evaluarea necesităţilor/nevoilor sălii de audiere minori care urmează să fie amenajată în cadrul DGASPC  Dolj, astfel încât să promoveze audierea minorilor victime şi a minorilor în conflict cu legea în conformitate cu standardele internaţionale în domeniul justiţiei juvenile. Reuniunea a fost şi o bună ocazie pentru instituţiile şi specialiştii din judeţul Dolj care au responsabilităţi în ceea ce priveşte audierea minorilor să se cunoască şi să identifice, din rândul acestor specialişti, participanţii la sesiunea de formare pluridisciplinară, în tehnici de audiere a minorului, care va fi organizată în  septembrie 2013.

Un spaţiu intim, luminos şi cu dotări la nivel european

Totodată, s-a discutat şi elaborarea unui protocol interinstituţional pentru sala de audiere din cadrul DGASPC Dolj, protocol care urmează să fie încheiat între Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, în calitate de coordonator proiect, şi toate instituţiile invitate să participe la această reuniune, în calitate de parteneri, desemnându-se, de asemenea,  şi un coordonator  local  al proiect la nivelul judeţului Dolj, care este din cadrul DGASPC, în scopul utilizării în conformitate cu legislaţia în vigoare a materiei de audiere. Referitor la dotarea camerei de audiere a minorilor, s-a stabilit că aceasta va fi un spaţiu special amenajat, separat, intim, luminos, cu aparatură de înregistrare audio-video, mobilier adecvat pentru copii, securizat, ambianţă plăcută, perete cu oglindă, izolare fonică, cu geam-oglindă, jucării, cu posibilitate de lucru în echipă – cu sprijin din exterior (audierea se realizează de echipă, chiar dacă interfaţa este asigurată de o persoană), un spaţiu care să nu comunice cu alte încăperi, cât mai puţin vizibil, conform standardelor unui cabinet de psihologie, o masă rotundă, zugravită în culori pastelate, fără robe, o bibliotecă cu cărţi pentru toate vârstele, un TV, care să asigure confidenţialitate, protecţie, un climat de încredere pentru minor, o cameră aerisită, care să acorde minorului posibilitatea de a se exprima altfel decât verbal (prin scris, desen, etc).

Se doreşte ca efectul psihologic negativ al audierii să fie cât mai mic

Proiectul îşi propune să construiască şi să consolideze, într-o perspectivă sustenabilă, capacităţi umane şi logistice, precum şi un cadru legal conform cu standardele europene şi internaţionale în domeniul audierii minorilor victime ale unor violenţe/infracţiuni şi/sau minori în conflict cu legea. Prin schimburi de bune practici regionale şi prin expertiza tehnică a consultanţilor proiectului se încearcă ameliorarea cunoştinţele şi practicile din România în ceea ce priveşte audierea minorilor victime ale unor violenţe/infracţiuni şi/sau minori în conflict cu legea. Se doreşte, de asemenea, reducerea impactului psihologic negativ al audierii asupra minorilor victime ale unor violenţe/infracţiuni şi/sau minori în conflict cu legea prin amenajarea unor săli specializate, care să asigure condiţii optime pentru audierea acestora.

 

Amenajarea sălii de audiere din cadrul DGASPC Dolj se va realiza, conform calendarului proiectului, până în decembrie 2013. Bugetul total estimat al proiectului “Audis: pentru o mai bună audiere a minorilor!” este de  82.640 euro. Următoarea întâlnire a specialiştilor implicaţi în acest proiect, care va fi organizată tot de către DGASPC Dolj şi tot la Craiova, va fi pe 21 iunie.