„Trafic Rutier la Frontiera Albastră” – a zecea misiune în comun cu poliţişti sârbi şi bulgari

0
380

Poliţiştii doljeni de la Rutieră, împreună cu colegii de la structurile similare din Bulgaria şi Serbia, au desfăşurat, ieri, în Calafat, o nouă acţiune în comun, în cadrul proiectului „Trafic Rutier la Frontiera Albastră”. După o scurtă şedinţă de instruire, la sediul Poliţiei Municipiului Calafat, echipajele mixte de poliţişti au ieşit în trafic, fiind oprite pentru verificări aproape 100 de autovehicule, mai bine de jumătate dintre ele înmatriculate în Bulgaria. Pe parcursul acţiunii au fost constatate 28 de abateri de natură contravenţională de la regimul circulaţiei pe drumurile publice, în 14 cazuri fiind vorba despre viteză neregulamentară.

În baza programului comun stabilit de IPJ Dolj, Direcţia Regională de Poliţie Zajecar, Direcţia Regională de Poliţie Vratsa şi Direcţia Regională de Poliţie Vidin, delegaţii formate din poliţişti sârbi şi bulgari au fost prezente, ieri, în municipiul Calafat pentru a participa la o nouă acţiune în cadrul proiectului “Trafic Rutier la Frontiera Albastră”, cea de-a zecea de acest gen, organizată de Serviciul Poliţiei Rutiere al IPJ Dolj. Din delegaţii au făcut parte câte doi poliţişti rutieri din judeţele Vidin şi Vratsa – Bulgaria şi judeţul Zajecar – Serbia, sosiţi cu maşinile pe care le au în dotare. Oaspeţii au fost primiţi la sediul Poliţiei Municipiului Calafat, unde a avut loc o şedinţă de instruire condusă de comisar-şef Marius Stamin, şeful Biroului Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul Serviciului Rutier Dolj, fiind prezentate obiectivele acţiunii şi locurile unde vor fi amplasate filtrele rutiere.

Echipajele formate din poliţişti români, sârbi şi bulgari au acţionat pe DN 56 A Maglavit – Drobeta-Turnu Severin şi pe bretelele de acces în municipiul Calafat. Oamenii legii au verificat documentele conducătorilor auto şi cele de însoţire a mărfurilor, respectarea timpilor de mers şi de staţionare, starea tehnică a autovehiculelor din trafic, respectarea regimului legal de viteză şi portul centurii de siguranţă. Poliţiştii bulgari şi sârbi au avut prilejul de a acorda sprijin poliţiştilor români în cazul controlului documentelor conducătorilor de autovehicule înmatriculate în Bulgaria sau respectiv Serbia.

„Pe parcursul activităţii au fost oprite pentru verificări 96 de autovehicule, 54 dintre aceste înmatriculate în Bulgaria, fiind constatate 28 abateri de natură contravenţională, dintre care 14 vizând depăşirea vitezei regulamentare, 6 – lipsa asigurării auto obligatorii, 3 vizând lipsa atestatelor de verificare a stării tehnice, iar restul pentru lipsa documentelor conducătorilor auto. De asemenea, au fost retrase 9 certificate de înmatriculare şi reţinute 6 plăcuţe cu numele de înmatriculare. Nu au fost înregistrate accidente rutiere comise pe fondul vitezei excesive sau a depăşirilor neregulamentare, astfel că putem afirma faptul că scopul misiunii a fost îndeplinit.

La finele misiunii toţi participanţii au concluzionat că acţiunile din cadrul proiectului reprezintă un real schimb de experienţă pe linie de poliţie rutieră, cu atât mai mult cu cât în scurt timp urmează să se deschidă podul Calafat – Vidin, ce va conduce la o fluenţă mai mare a traficului rutier, iar poliţiştii români şi bulgari trebuie să sporească controalele autovehiculelor în vederea prevenirii şi combaterii evenimentelor rutiere, dar şi a transportului ilicit de persoane şi mărfuri”, au declarat reprezentanţii IPJ Dolj.