Doljenii îşi „înverzesc” locuinţele

0
327

Peste 200 de proiecte au fost depuse de doljeni pentru Programul „Casa Verde”, în primele şase zile de la demararea lui, la 1 iunie a.c., ediţia din acest an oferind solicitanţilor posibilitatea de a-şi acoperi cheltuielile pentru „înverzirea” locuinţelor. Prin intermediul programului, oricine îşi poate echipa casa fie cu panouri solare, fie cu pompe de căldură sau instalaţii de producere a energiei termice pe bază de biomasă şi îşi poate recupera investiţia, sau o parte din ea, prin decontarea facturii de către Administraţia Fondului de Mediu. «Toate cele trei sisteme din programul „Casa Verde” sunt sprijinite de Agenţia pentru Protecţia Mediului, pentru înlocuirea celor vechi, clasice, chiar dacă vorbim despre înlocuire parţială cu energie regenerabilă, solară”, a precizat Monica Mateescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj.

Investiţia este recuperată aproape 100%

Aşadar, proprietarii de locuinţe pot obţine până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură şi până la 6.000 de lei pentru instalaţia de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere şi/sau silvice. „În ceea ce priveşte panourile solare, impactul asupra mediului este zero, pentru că vorbim de lumina soarelui şi atât. În interior este o soluţie pe bază de antigel, care nu se evacuează decât după un anumit timp, fiind înlocuită, restul este pe bază de schimb de căldură cu apa menajeră pe care vrem să o încălzim”», a explicat Monica Mateescu.

„Avem în permanenţă apă caldă”

«Eram hotărât de mult timp să achiziţionez o instalaţie de acest fel, pentru că trebuie să ne gândim şi la cei care vor veni după noi, ferindu-i de poluare, de gazele toxice. Întâmplarea a făcut să aud de programul ăsta, „Casa Verde”, şi am încercat. Am primit aprobare, am achiziţionat instalaţia, cred că în luna aprilie, şi sunt foarte mulţumit. În casă stăm cinci persoane şi avem la dispoziţie, în permanenţă, apă caldă, la o temperatură de 60 de grade», a spus Ion Diaconu, proprietarul unei case din cartierul Făcăi, beneficiar al Programului „Casa Verde”.

Dosarele se depun la Agenţia Judeţeană de Mediu

Doljenii, persoane fizice, îşi pot depune dosarul de finanţare nerambursabilă la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Dolj. 230 de dosare au fost deja înscrise şi, cel mai probabil, în scurt timp fondurile alocate pentru Dolj se vor epuiza, cererea fiind una însemnată. „Instalaţiile de încălzire solară sunt cele mai eficiente în zona noastră, pentru că avem un număr mare de zile cu soare, aproximativ 2.000 de ore. Trebuie mare atenţie atunci când se instalează, să le instalăm pe direcţia nord-sud, astfel încât să putem prelungi durata utilă de strălucire a soarelui, să exploatăm cât mai mult lumina solară. Sunt instalaţii extrem de performante, cu până la 95% utilitate, şi se pot folosi chiar şi atunci când temperatura este sub zero grade. Eu le recomand tuturor aceste sisteme şi le recomand să acceseze Programul Casa Verde”, a declarat Nicolae Giugea, prefectul judeţului Dolj.

Cei interesaţi să aplice în cadrul Programului, pot consulta ghidul de finanţare, disponibil pe pagina web a Administraţiei Fondului pentru Mediu, respectiv http://www.afm.ro/program_casa_verde.php. Trebuie ştiut că, în cazul în care obiectivele finanţate nu sunt folosite conform scopului stabilit sau sunt vândute în timpul derulării proiectului şi după finalizarea lui, pe o perioadă de un an, beneficiarii riscă să returneze banii.