Ploile au adus ţânţarii în Bănie

0
500

Salubritatea a început mai devreme acţiunea de stârpire a ţânţarilor din oraş, după ce mai mulţi locatari s-au plâns că insectele le-au invadat apartamentele. De vină ar fi ploile care, repetându-se, îi împiedică pe angajaţi să pulverizeze substanţele necesare. Pentru că acţiunea de pe domeniul public nu mai are efectul scontat, municipalitatea le recomandă asociaţiilor de proprietari să aplice tratamentul şi la subsolurile blocurilor.

Craiovenii se plâng că roiurile de ţânţari le-au invadat apartamentele în această perioadă, motiv pentru care nu pot să se odihnească nopţi la rând. Apeluri disperate vin din cartierele care se află plasate lângă ochiuri de apă, care se ştie că atrag aceste insecte. Un astfel de cartier este Craioviţa Nouă, care, pe lângă mirosul pestilenţial de cum se ridică gradele în termometru, mai au de suportat şi ţânţarii care roiesc în jurul fostului lac, ajuns acum o mlaştină în toată splendoarea. “Sunt foarte mulţi ţânţari, exagerat de mulţi şi de mari pentru această lună. Ne-am blindat ferestrele cu plase de protecţie, dar tot intră pe uşă, pe unde găsesc loc liber. Ziua nu vezi nici picior de ţânţar în cameră, dar noaptea, după ce ai stins lumina şi vrei să dormi, apar şi încep concertul. Nu ştiu dacă ar putea cineva să se mai odihnească în aşa mod”, spunea, cu supărare, un locatar din blocurile ANL, din Craioviţa.

Cartierul 1 Mai, raiul insectelor

Nici în alte cartiere nu e mai bine, ţânţarii sunt peste tot. În 1 Mai isteria e poate şi mai mare, dat fiind faptul că blocurile sunt aşezate la o aruncătură de băţ distanţă de cea mai mare oază de verdeaţă din oraş, Parcul „Romanescu”, un alt loc preferat al acestor insecte. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari nr. 2A, din acest cartier, spun că locatarii sunt de-a dreptul terorizaţi de ţânţari în aceste zile. “Nu mai ştim ce să facem cu ei, vă rog să ne credeţi că oamenii sunt de-a dreptul terorizaţi. Şi-a cumpărat fiecare diferite materiale pentru protecţie, şi-au acoperit ferestrele, gurile de aerisire de la bucătării şi băi, dau cu tot felul de spray-uri speciale, dar tot degeaba. Vin la noi la asociaţie şi ne cer să intervenim cumva pentru că nu mai ştiu cum să mai scape de ei, ceea ce e de înţeles pentru că nu poţi să închizi un ochi când ai doi-trei, dar când ai camera plină de ţânţari!”, a mărturisit preşedintele asociaţiei respective, Mihai Marcu.

Precipitaţiile îi cam ţin în loc

Potrivit directorul Salubrităţii, ţânţarii nu ar fi trebuit să fie aşa de mulţi în această perioadă, dar s-au înmulţit din cauza umidităţii mari care s-a format în atmosferă. “De regulă, aceste insecte apăreau mai târziu, dar şi într-un număr mai mic, în orice caz nu se punea problema unei invazii. Dar pentru că a plouat foarte mult în ultimele zile, iar la scurt timp a apărut soarele, s-a creat acel efect de seră care ajută ţânţarii să se înmulţească foarte repede”, a explicat Sorin Ciobanu. Mai mult, deşi ar fi trebuit să fie doar în parcuri, grădini şi locurile în care se păstrează apa, ţânţarii au trecut pragul şi în locuinţele craiovenilor tot din cauza ploilor. Autorităţile spun că tocmai din pricina precipitaţiilor nu au putut să intervină în masă cu substanţe chimice împotriva ţânţarilor, timp în care insectele s-au înmulţit atât de mult încât au ajuns să-i dispere acum pe toţi locatari.

Acţiunea are efect în 10 zile

Autorităţile locale au pornit, de ieri, acţiunea de dezinsecţie, pentru început fiind tratate cu substanţe  toxice zonele verzi din oraş, parcuri, grădini şi spaţii dintre blocuri. “Acţiunea se desfăşoară în trei etape, iar acum am pornit-o pe prima, suntem abia la primul tratament”, a spus Ciobanu. Dacă în următoarele 10 zile nu plouă, Salubritatea revine cu al doilea şi al treilea tratament. Între prima şi a doua etapă a acţiunii, ţânţarii ar trebui să fie din ce în ce mai puţini. Dacă nu se ajunge la acest rezultat, conducerea Salubrităţii dă drumul celei de-a doua etape. La sfârşitul lunii august – începutul lui septembrie, în campania de exterminare intră şi şoarecii şi şobolanii, rozătoarele fiind eliminate în cadrul unei campanii de deratizare. Ambele tratamente, atât dezinsecţia, cât şi deratizarea, sunt executate de societatea comercială creată în subordinea Primăriei Craiova, cu 1,5 miliarde de lei.

Tratamentul din asociaţii se plăteşte

Dezinsecţia din incinta asociaţiilor, cât şi cea din apartamente este un serviciu separat pe care Salubritatea îl poate presta contracost. Potrivit lui Ciobanu, asociaţiile de proprietari care ştiu că au blocuri cu subsolurile pline cu apă ar trebui să solicite o dezinsecţie specială în aceste spaţii, întrucât de aici pleacă, de regulă, ţânţarii. De asemenea, şi locatarii pot să ceară, în nume propriu, o dezinsecţie în propriile apartamente, cu acest tratament scăpând atât de ţânţari, cât şi de alte insecte, chiar şi de gândacii de bucătărie. “Toate aceste tratamente se plătesc fie de asociaţia de proprietari, dacă e vorba de subsoluri sau mansarde, fie de locatari dacă trebuie să intervenim în locuinţe. Se foloseşte substanţă foarte puternică şi eficientă care garantează că insectele nu mai apar dacă nu mai sunt favorizate de mediu”, a mai spus directorul Salubrităţii, Sorin Ciobanu. Cât priveşte preţurile, dezinsecţia pentru un apartament cu două camere costă 1,5 milioane de lei vechi, iar la un subsol peste 5 milioane de lei vechi, în funcţie de numărul de scări şi de compartimentarea lui.