Primăria Craiova a scos la licitaţie parcarea subterană

0
472

După îndelungi aşteptări, autorităţile locale au scos la licitaţie parcarea subterană din zona Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Investiţia se ridică la suma de 65,7 milioane de lei şi trebuie să aibă 619 locuri. Constructorul câştigător va fi desemnat pe 23 mai şi trebuie să aibă oferta cea mai ieftină ca preţ. 

Potrivit documentaţiei de licitaţie, parcare subterană va avea o lungime de 212,5 metri şi o lăţime de 63,50 metri. Suprafaţa construită la nivelul solului va fi de 200 de metri pătraţi, desfăşurată pe două niveluri. În cele din urmă, s-a stabilit şi numărul total de locuri de parcare care vor fi disponibile în incintă, acesta variind de la 1.000 la 400, în funcţie de data realizării studiului de fezabilitate, precum şi de fondurile pe care edilii intenţionau să le investească acolo. La data lansării licitaţiei, capacitatea parcării subterane a fost fixată la un total de 619 locuri, din care 586 vor fi destinate  autoturismelor şi 33 vor fi rezervate motocicletelor.

O lucrare de 18,3 milioane de euro

Valoarea investiţiei se ridică la suma de 65,69 milioane de lei, fără TVA (656,9 de miliarde de lei vechi). Adăugând TVA, lucrarea ajunge la suma de 81,4 milioane de lei noi, echivalentul a 18,3 milioane de euro. Cei mai mulţi bani sunt alocaţi pentru finanţarea lucrărilor de construcţie, investiţia de bază necesitând 55,64 milioane de lei. Cheltuielile pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului ajung la suma de 52.000 lei, iar cele pentru construcţii şi instalaţii aferente organizării de şantier se ridică la 902.775 lei. Autorităţile au prevăzut şi o sumă bună, de 5,56 milioane de lei, pentru „cheltuieli diverse şi neprevăzute”.

Ofertanţii pot convinge cu cel mai mic preţ

Municipalitatea craioveană a stabilit condiţii drastice pentru firmele care se înscriu la licitaţie. Ofertanţii trebuie să depună o garanţie de participare de 1 milion de lei. Potrivit datelor postate pe site-ul de licitaţii electronice, există şi o garanţie de bună execuţie care este de 10% din valoarea contractului, adică 6,5 milioane de lei. Trebuie spus că în calcularea punctajului de departajare a ofertanţilor, autorităţile craiovene au stabilit să se acorde un maximum de 25 de puncte pentru oferta tehnică. Restul criteriilor care vor fi luate în calcul privesc preţul care trebuie să fie cel mai scăzut, precum şi durata de execuţie a lucrării, cu pondere de 75%, respectiv 25% la stabilirea punctajului final.

Lucrarea se va face în doi ani

Data de deschidere a ofertelor este programată pentru ziua de 23 mai, autorităţile locale aflând atunci care este firma care se va ocupa de această lucrare. Dacă nu vor exista contestaţii din partea celorlalte firme care vor cumpăra caietul de sarcini şi licitaţia va putea fi adjudecată fără probleme de Primăria Craiova, constructorul desemnat va putea să înceapă lucrarea. Prin contract s-a stabilit că termenul de realizare a obiectivului este de 24 de luni de la data atribuirii execuţiei. Reprezentanţii municipalităţii spun că lucrarea s-ar putea termina totuşi mai devreme de doi ani, dat fiind faptul că una dintre cele două intrări în parcare este proiectată să pornească din Calea Bucureşti, ceea ce va complica şi mai mult traficul.