Concert Beethoven pentru pian şi orchestră, sub bagheta dirijorului Alexandru Ganea

0
358
„Muzica trebuie să fie scânteia ce aprinde focul în spiritul omenesc... Ea este o revelaţie mai înaltă decât orice înţelepciune şi filosofie… Cine pătrunde sensul muzicii mele va scăpa de ticăloşia în care se târăsc ceilalţi oameni”. (Ludwig van Beethoven)

Dublu licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (unde a studiat mai întâi vioara, apoi dirijat orchestră), cu un doctorat obţinut, sub îndrumarea prof. univ. dr. Şerban Dimitrie Soreanu, la aceeaşi instituţie de învăţământ, iar din anul 2008 dirijor al Filarmonicii din Piteşti, Alexandru Ganea se numără printre artiştii valoroşi şi apreciaţi, regăsindu-se, prin urmare, pe afişele a nu puţine evenimente muzicale. Unul dintre ele este şi concertul de astă-seară al Filarmonicii „Oltenia”, în cadrul căruia Alexandru Ganea se va afla la pupitrul dirijoral al Orchestrei Simfonice a instituţiei.

Se interpretează creaţii de Ludwig van Beethoven: Uvertura „Făpturile lui Prometeu”, op. 43, Simfonia a IV-a în Si bemol major, op. 60, şi, cu concursul solistului pianist Csíky Boldizsár jr., Concertul nr. 3 în Do minor pentru pian şi orchestră, op. 37. Numele lui Csíky Boldizsár se bucură şi el de preţuire: ca artist interpret, a susţinut peste 800 de recitaluri şi concerte în majoritatea centrelor muzicale ale ţării şi peste hotare, a fost invitat în repetate rânduri ca membru în juriile concursurilor internaţionale de pian şi coordonează frecvent cursuri de măiestrie artistică în ţară şi străinătate. În prezent, este conf. univ. dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Concertul Filarmonicii „Oltenia” începe, ca de obicei, la ora 19.00, iar un bilet costă 15 lei (8 lei pentru elevi, studenţi, pensionari). La invitaţia instituţiei, la eveniment va participa echipa de baschet masculin a Sport Club Municipal Craiova.

 

Alexandru Ganea

Născut la Alexandria, în anul 1971, Alexandru Ganea a absolvit, în 1995, Academia de Muzică din Bucureşti – Facultatea de Interpretare Muzicală, specialitatea vioară, apoi, în 2001, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Dirijat, fiind licenţiat în specialitatea dirijat orchestră. Ca violonist, a obţinut premii la diferite concursuri naţionale şi a desfăşurat o intensă activitate concertistică, atât în ţară, cât şi în străinătate.

În perioada 1993-1997 a fost profesor de vioară în cadrul Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, apoi şi-a început cariera didactică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti – Facultatea de Interpretare Muzicală, în calitate de preparator universitar, la catedra de muzică de cameră – orchestră. În prezent este lector universitar doctor şi dirijor al Orchestrei „Universitaria” la aceeaşi instituţie de învăţământ muzical superior. De altfel, alături de acest ansamblu a concertat în Franţa (2006), a acompaniat finala Concursului Eurovision – Tineri muzicieni (2008), a participat la Festivalul Internaţional de Operă „Opera Viva” de la Cluj Napoca (2009) şi la Festivalul Internaţional „Chopin – 200” (2010).

Ca dirijor, Alexandru Ganea a susţinut numeroase concerte cu orchestrele simfonice ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în cadrul stagiunilor permanente 1997-2012. În perioada 2001-2012 a dirijat Orchestra de Cameră Radio – Bucureşti, Orchestrele Filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Botoşani, Craiova, Giurgiu, Târgovişte, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Piteşti, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova – Chişinău, Orchestra Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi.

 

Csíky Boldizsár jr

Csíky Boldizsár jr. s-a născut la Reghin, la 25 noiembrie 1968, demonstrând din copilărie surprinzătoare calităţi muzicale. A studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, iar din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu maestrul Jandó Jenő, profesor la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta. În 1992 a primit o bursă de studiu la cursurile de măiestrie din Lübeck (Germania), unde s-a perfecţionat cu profesorul Lev Naumov, iar între anii 1993-1997 a participat la cursurile de măiestrie artistică susţinute la München de prof. Walter Krafft. În 1998, la recomandarea maestrului Dan Grigore, a frecventat cursul de vară de la Fontainebleau (Franţa), unde s-a perfecţionat cu pianiştii Gaby Casadesus, Philippe Bianconi şi Philippe Entremont.

Între 1987 şi 1992, student fiind, a câştigat cinci premii naţionale de interpretare pianistică; în 1994, maestrul Dan Grigore i-a înmânat Premiul „Cella Delavrancea”. În anul 2000, după numeroase colaborări artistice (aproximativ 40 de concerte pe an), Walter Krafft – directorul muzical al Münchener Musikseminar (Germania) – i-a acordat titlul de solist permanent. A concertat cu toate orchestrele simfonice din România şi a realizat mai multe înregistrări CD, la radio şi la televiziune. Ca artist interpret, a susţinut peste 800 de recitaluri şi concerte în majoritatea centrelor muzicale ale ţării şi peste hotare – în Europa, dar şi în SUA şi Japonia.

În anul 2006 a obţinut Titlul de Doctor în Muzică cu lucrarea „Stileme ale creaţiei pianistice la A. Skriabin – de la postromantic la modern”. În prezent deţine funcţia de conf. univ. dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, studenţii de la clasa de pian pe care o conduce obţinând premii importante la concursurile din ţară şi din străinătate, majoritatea desfăşurând o activitate concertistică şi pedagogică bogată.