Ambasadorul Poloniei, în vizită la Craiova

0
366
Marek Szczygiel

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Excelenţa Sa, Marek Szczygiel, s-a aflat, ieri, într-o vizită oficială în Bănie. Înaltul diplomat a avut întrevederi cu reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene, fiind întâmpinat de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu şi viceprimarul Florentin Tudor. 

Înaltul diplomat a fost întâmpinat, la Primăria Craiova, de primarul Lia Olguţa Vasilescu şi viceprimarul Florentin Tudor. După o întrevedere de aproape o oră în biroul edilului, atât oaspetele, cât şi gazada s-au declarat încântaţi de această întâlnire. ”Am avut o discuţie foarte fructuoasă cu domnul ambasador al Poloniei, am găsit foarte multe teme comune. În primul rând, încercăm să învăţăm ceva din experienţa Poloniei în atragerea de fonduri europene. După cum ştiţi, această ţară a reuşit să absoarbă 98% din fondurile europene care au fost puse la dispoziţie, în timp ce noi doar 13%. Asta poate şi din cauză că polonezii au mers foarte mult pe fonduri care să fie alocate către administraţiile publice locale, ceea ce aici nu s-a întâmplat, dar să sperăm că se va întâmpla de aici înainte”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Proiecte comune pentru atragerea de fonduri europene

Primarul a dezvăluit două dintre proiectele pe care le-a creionat împreună cu diplomatul polonez în scurtul timp pe care l-a petrecut la Craiova. Pentru exerciţiul financiar viitor, autorităţile craiovene şi-au propus să încerce finanţarea de proiecte comune cu oraşele din Polonia. ”La ora actuală, în Uniunea Europeană, se lucrează foarte mult pe proiecte comune ale statelor membre, ceea ce vom încerca şi noi. Mai ales că vom beneficia de această experienţă pe care o au deja polonezii în ceea ce priveşte absorbţia”. ”Este o mare plăcere să fiu în acest oraş care este apropiat inimii fiecărui ambasador polonez. În timpul celui de-al Doilea Război mondial, când Polonia a fost agresată şi de Vest şi de Est, mulţi polonezi au găsit adăpost chiar aici, la Craiova şi, de aceea, vrem să colaborăm cu acest oraş. Polonia e gata să-şi împărtăşească experienţa în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor UE”, a dat asigurări diplomatul polonez.

Grup statuar identic la Craiova şi Cracovia

Un al doilea lucru pe care primarul Olguţa Vasilescu l-a propus Excelenţei sale, Marek Szczygiel, se referă la domeniul cultural. Autorităţile din Craiova i-au împărtăşit acestuia că sunt dispuse să pună în operă o idee mai veche care priveşte realizarea unui grup statuar identic, în Craiova şi Cracovia. ”Este vorba de fotografia celebră în care a făcut înconjorul lumii atunci când Papa Ioan Paul al II-lea a venit în România, cea în care este alături de Patriarhul Teoctist. Noi vom intra, prin intermediul Ambasadei, în contact cu cardinalul şi primarul Cracoviei cărora le vom transmite această doleanţă a noastră. A pornit chiar de la primarul Cracoviei în urmă cu câţiva ani, dar din păcate nu s-a materializat. Noi vrem acest grup statuar la Craiova şi, evident, unul şi la Cracovia”, a propus primarul Craiovei. ”Noi chiar ne dorim să fie cât mai multe evenimente de acest gen în Craiova şi observ că şi din partea instituţiilor culturale locale există dorinţa să colaborăm mult mai intens”.

„Suntem foarte atenţi la cum se dezvoltă Polonia”

După întâlnirea cu primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Marek Szczygieł, s-a deplasat la Consiliul Judeţean Dolj unde s-a întâlnit cu preşedintele Ion Prioteasa. Cu prilejul acestei întrevederii cu Excelenţa Sa Marek Szczygiel, preşedintele Ion Prioteasa a afirmat că România are foarte multe de învăţat de la Polonia în privinţa atragerii de fonduri europene, una dintre ţările cu cea mai mare rată de absorbţie din Europa. Cu prilejul întâlnirii, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a mai spus că municipiul Craiova este strâns legat de istoria poporului polonez, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial guvernul aflat în exil şi preşedintele Poloniei de la acea vreme, Ignacy Moscicki, fiind găzduiţi în Palatul Jean Mihail, actualul Muzeu de Artă din Craiova.  „Deşi ne vedem pentru prima oară, suntem foarte atenţi la cum se dezvoltă Polonia şi ce progrese a făcut. Sunt preşedintele Delegaţiei României la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles şi am foarte mulţi colegi din Polonia cu care discut. Îmi face deosebit de mare plăcere să văd comisarul polonez vorbind în limba poloneză în întrunirile oficiale de la Bruxelles.Sunteţi ţara exemplu în Europa pentru modul în care aţi ştiut să atrageţi fondurile europene. De asemenea, avem de învăţat de la dumneavoastră pentru că aţi realizat regionalizarea ţării într-un anumit moment şi am vrea să aflăm de la dumneavoastră ce a fost bine şi ce a fost mai puţin bine. Noi suntem foarte legaţi de comunitatea poloneză. În tinereţea mea am avut foarte mulţi colegi la liceu. Apoi, mai târziu, într-un moment în care eram directorul celui mai mare hotel din Craiova aveam oaspeţi pe recepţionerii polonezi care preluau locomotivele de la fabrica Electroputere. De curând, a ajuns la Craiova şi doamna ministru a Fondurilor Europene din Polonia, tocmai în ideea că în copilărie a venit aici, la tatăl său, care se afla la Craiova. Evenimentul cel mai important şi care ne leagă foarte mult de poporul polonez, s-a petrecut la Muzeul de Artă din Craiova. În acest loc, în al Doilea Război Mondial, a fost găzduit guvernul polonez aflat în exil şi preşedintele Poloniei de la acea vreme. Ne-am dori să vedem investitori polonezi la Craiova şi vă spun că ne face o deosebită plăcere să fim alături de dumneavoastră la această vizită importantă pentru Craiova”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

„Am auzit foarte multe despre dumneavoastră, domnule preşedinte”

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Marek Szczygiel, a afirmat la rândul său: „Îmi face o plăcere deosebită să mă aflu la Craiova şi în judeţul Dolj, pentru că aceste locuri sunt foarte importante pentru polonezi datorită istoriei. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, în timpuri grele pentru polonezi, mulţi dintre ei şi-au găsit aici adăpostul. Craiova este unul dintre cele mai cunoscute oraşe româneşti în Polonia, mai ales că sunt multe persoane care au legături familiale cu aceste locuri. De altfel, astăzi am să vizitez şi mormintele compatrioţilor mei, care se află aici pe veşnicie. Ştiu că în România se discută despre procesul de formare a regiunilor. Am vorbit cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, cu viceprim-ministrul Liviu Dragnea despre fondurile europene şi cum trebuie atrase fonduri europene la nivel regional. În Polonia există 16 regiuni şi au un rol important în absorbţia fondurilor europene. Datorită muncii lor, nivelul absorbţiei fondurilor europene în Polonia este  cel mai mare din Europa. Mă bucur că am ajuns la Craiova pentru că am auzit foarte multe despre dumneavoastră, domnule preşedinte. Nu numai de la Bruxelles, unde sunteţi preşedinte al Delegaţiei Naţionale la Comitetul Regiunilor, dar şi de la multe persoane din Bucureşti. Cred că, într-adevăr, ar trebui să colaborăm mai mult pentru ca aceste contacte ale noastre să fie mai intense. Îmi exprim speranţa într-o colaborare cât mai strânsă”.La întâlnirea, găzduită de sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, a mai participat directorul Direcţiei de Afaceri Europene, Ileana Măjină, şi o delegaţie a Instituţiei Prefectului de Dolj.

 

Florentin Tudor, viceprimarul Craiovei:

”Am întreprins demersuri cu reprezentanţii Universităţii din Craiova, în speţă cu domnul rector, şi am beneficiat de sprijinul unui profesor universitar care şi-a petrecut o mare parte de timp aici, la Craiova. Moment conduce o şcoală doctorală în Germania. Dacă se va înfiinţa Secţia de Limba Polonă, el va dona întreaga sa bibliotecă care se compune din volume în limba polonă”.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARIN TURCITU