Regele asfaltului Dan Besciu s-a reorientat către afaceri cu deşeuri. Ce au în comun cele două, nimic mai simplu : decontări cu bani de la stat. Presa a relatat, nu de puţine ori, despre un aşa zis cartel „gândit” de Dan Besciu şi caracatiţa firmelor care câştigă sume de zeci sau chiar sute de milioane de euro de pe urma afacerilor din domeniul ecologizării terenurilor contaminate cu produse petroliere sau alte substanţe toxice.
Mai mult, în urmă cu doi ani de zile, agenţia de presă, Mediafax făcea cunoscută o asociere formată din firmele Euroconstruct Trading ’98, deţinută de omul de afaceri Dan Besciu, Vivani Salubritate, Uni-Recycling şi Setcar care va realiza lucrări de procesare a şlamurilor din depozitele de reziduuri petroliere aparţinând OMV Petrom (SNP), pentru 29,2 milioane lei (6,8 milioane euro). Consorţiul a câştigat contractul în urma unei negocieri fără anunţ de participare la 25 martie, potrivit OMV Petrom. OMV Petrom a primit pentru aceste lucrări o singură ofertă. Lucrările vor putea fi subcontractate şi vor fi realizate la zăcămintele Brădeşti, Ţicleni, Ileana-Cârtojani-Bolintin, Videle-Vadu Lat, Preajba Nord-Sud, Mamureş Oţeşti şi Vâlcele Slătioare. Euroconstruct Trading ’98 are activităţi de construcţie şi reparaţie de drumuri. Asocierea dintre SC Euro Construct Trading 98 SRL Bucureşti – SC Vivani Salubritate SA Slobozia a primit o parte din contractul de ecologizare a depozitelor de deşeuri petroliere aparţinând SC OMV Petrom SA Bucureşti, decontate integral de la bugetul de stat, pentru lucrări de demolare şi excavare/decontaminare/umplere pentru sondele OMV Petrom din zona Oltenia.
Analize suspecte
Analizele privind concentraţia de produse periculoase au fost realizate de SC Waste Laboratory SA Slobozia, societate care în mod surprinzător are sediul la aceeaşi adresă cu SC Vivani Salubritate SA. Conform contractului, deşeurile solide rezultate în urma exploatării sondelor de petrol ar trebui supuse, de firma din Slobozia, unui proces de neutralizare, denumit în termeni ştiinţifici desorbţie. Conform portalului www.promptmedia.ro, acest procedeu ar trebui să se realizeze la Scorniceşti, în judeţul Olt şi ar avea ca scop reducerea nivelului substanţelor periculoase din deşeurilor respective la un nivel care să asigure depozitarea acestora în condiţii sigure pentru mediul înconjurător. În realitate, acest procedeu nu se realizează, întrucât instalaţia de desorbţie din localitatea Scorniceşti a fost demontată în anul 2012, fiind adusă, conform raportului de mediu pentru 2011 a firmei Vivani Salubritate, pentru numai trei luni, de la lotul 4 Moineşti.
Impactul economic este infim faţă de impactul ecologic
Impactul economic este infim faţă de impactul ecologic pe care îl are decontaminarea necorespunzătoare a şlam-urilor petroliere şi depozitarea acestor reziduuri în zone amenajate necorespunzător, prin falsificarea buletinelor de analiză. Astfel, fracţiile solide din şlam-urile petroliere tratate necorespunzător (doar prin amestecare cu lianţi de stabilizare şi nu prin desorbţie) conţin poluanţi peste limitele admise, care vor persista în sol şi pânza freatică zeci sau chiar sute de ani având în vedere că procesul de biodegradare este foarte lent. În aceste condiţii, este afectată în mod iremediabil sănătatea mai multor generaţii de tineri. La sfârşitul anului trecut, Constantin Dăescu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, afirma într-un interviu că au avut loc verificări la mai multe depozite de deşeuri, precum şi la platforme şi instalaţii de desorbţie termică şlam petrolier, aparţinând SC Vivani Salubritate SA, printre care şi cea de la Scorniceşti – Olt. Dăescu a susţinut atunci că aceste depozite funcţionează în legalitate şi nu s-au constatat nereguli majore, dar aminteşte, în acelaşi interviu şi despre ”neconformităţi legate de transportul, depozitarea şi etapele eliminării finale a deşeurilor”, pentru care a fost stabilit un plan de măsuri pentru conformarea la legislaţia de mediu şi amenzi.
Vivani Salubritate din Slobozia are ca obiect principal de activite tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase şi este deţinută în proporţie de 67% de firma germană Chinox Beteiligungs GmbH München, reprezentată de către Janos Kalman. Ceilalţi doi acţionari sunt Iancu Vasile, din Slobozia, cu 31%, care este administrator şi preşedinte al Consilului de Administraţie, şi Imreh Jeno, din Târgu Mureş, cu 2%
Setcar din Brăila are ca obiect de activitate tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase şi este controlată de firma Scad, cu 84% din acţiuni.
Uni-Recycling se ocupă de colectarea deşeurilor nepericuloase şi este deţinută integral de o persoană fizică, respectiv Cornel Varvara.