Autorităţile locale socotesc, în acest moment, ce şi cum vor cheltui anul acesta. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat deja că bugetul Craiovei nu se găseşte în cele mai bune condiţii, iar principala cauză e că vin din urmă multe facturi pe care municipalitatea trebuie să le plătească. Edilii spun că sunt nevoiţi să intre cu foarfeca în lista de investiţii pentru a face rost de bani.
Primarul Lia Olguţa Vasilescu s-a plâns, săptămâna trecută, că începe şi acest an sub semnul întrebării din punct de vedere financiar, punându-i într-un fel în gardă pe craioveni că nu va putea să facă lucruri mari nici în acest an. ”Eu am încetat, la un moment dat, să mă plâng de greaua moştenire şi am spus că domnule a pierdut, gata, e momentul să începem şi noi să facem ceva. Dar în fiecare zi mă trezesc cu găuri din spate. Am spus că după finalul anului am intrat pe un buget care nu era al meu, voi intra anul viitor pe un buget care va fi al meu şi voi putea să fac mai multe lucruri decât s-au făcut până acum. Am plătit până la sfârşitul anului trecut toate datoriile, inclusiv din anul 2011, e adevărat cu sprijinul Guvernului. Dacă Guvernul nu ne-ar fi ajutat nu am fi avut posibilitatea să plătim toate aceste datorii. Însă, în continuare, vin din urmă tot felul de lucruri”, a comentat edilul-şef din Bănie.
Se caută un lot de panseluţe!
Potrivit primarului, apar facturi ”pe zi ce trece”, spre disperarea funcţionarilor publici care lucrează la întocmirea bugetului pentru acest an. ”Sunt corecţii financiare pentru licitaţii unde achiziţia s-a făcut prost, găurile din regii care nu se mai termină”. Olguţa Vasilescu a dat exemplul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi a Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova care s-a trezit cu o factură pentru un lot de panseluţe despre care nimeni nu ştia nimic. Deşi devizul de plată a fost întocmit în urmă cu doi ani, autorităţile spun că trebuie să fie decontat în acest an. ”Spunea domnul Radu Preda că s-a trezit cu o factură de panseluţe de acum doi ani şi era obligat să o prindă în arierate. Nu ştie dacă panseluţele alea s-au pus pe undeva că ştiţi cum este, du-te şi numără firele de iarbă în municipiul Craiova. Cert este că factura a apărut”, a menţionat primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu.
Pasajul suprateran încă mai înghite bani
Cea mai grea lovitură pentru Primăria Craiova este însă alta. Edilul-şef a dezvăluit că autorităţile locale au primit o notificare de plată pentru o sumă de 2 milioane de euro, bani care reprezintă o corecţie financiară la lucrările care s-au făcut la pasajul suprateran din Valea Vlăicii. ”Avem o corecţie financiară de 25%, care înseamnă 2 milioane de euro, pentru pasajul suprateran”. Întrebată de unde provine această corecţie, edilul a oferit un răspuns succint, menţionând doar că este vorba de un surplus care a apărut la ”procedura de achiziţii publice”. Pe de altă parte, primarul a arătat că pasarela nici măcar nu a fost executată în condiţii bune. ”Am discutat deja cu cei de la Fonduri europene, pentru că lucrarea este în garanţie, şi să se refacă toate lucrurile care au fost scăpate din vedere, ca să nu spun altfel … Aţi văzut deja că, după ploaie, după ninsoare, a început să se umple de rugină. Nu e în regulă la patru luni de zile după ce l-ai preluat ca nou să se întâmple aceste lucruri. Şi atunci va trebui ca, în perioada de garanţie de doi ani, să avem grijă să remediem toate aceste lucruri”.
Atentat la investiţii
Edilii spun că această corecţie financiară le încurcă foarte tare planurile şi este principalul motiv pentru care s-au reluat calculele pe buget. ”Aveam o proiectare a bugetului, dar a mai rămas să mai discutăm pe investiţii pentru că vrem să asigurăm şi noi măcar lucrurile de confort pentru craioveni dacă nu putem să dezvoltăm alte proiecte”. Primarul a declarat că juriştii Primăriei Craiova vor contesta această sumă, invocând îndeosebi interesul şi confortul pe care municipalitatea trebuie să le asigure cetăţenilor. Pe de altă parte municipalitatea trebuie să fie şi pregătită să dea bani dacă i se va cere acest lucru. ”Sigur că ne vom bate în instanţă pentru că trebiue să fie afectaţi cetăţenii pentru lucruri care s-au întâmplat în trecut, dar titlul este executoriu, deci banii vor fi luaţi imediat din contul nostru. Cu alte cuvinte, mai puţini bani pentru dezvoltarea oraşului nostru”. Cele 2 milioane de euro urmează să fie luate din cele 5 milioane de euro pe care Primăria Craiova şi le prevăzuse pentru lucrări de investiţii.