Azi, cea mai instabilă zi a săptămânii: Ploi, fulgere şi tunete, posibil însoţite de grindină

0
377

Deşi, în ultima perioadă, zilele au început cu un soare destul de hotărât, după-amiaza – aşa cum şade bine unor zile de vară – norii au câştigat teren, făcând loc ploilor scurte, însoţite de fulgere şi tunete. Din păcate, însă, precipitaţiile au căzut în cantităţi mai mari în Bănie şi mai puţin în restul localităţilor din judeţ, unde deficitul de apă în sol se resimte la nivelul culturilor agricole. Dacă la Craiova cantitatea de apă înregistrată în urmă cu două zile a fost de 8,6 l/mp – cea mai mare înregistrată în judeţ, la polul opus s-a aflat Calafatul, cu doar 0,6 l/mp. În Băileşti, cantitatea a fost de 1,4 l/mp, Filiaşi – 1,8 l/mp, Podari – 5,9 l/mp, Goicea – 1,6 l/mp, Melineşti 1,5 l/mp, Afumaţi – 3,3 l/mp, Albeşti – 7,5 l/mp.

Din fericire, precipitaţiile căzute în Dolj au fost „curate”, însă meteorologii avertizează că astăzi o să avem parte de cea mai instabilă zi a săptămânii, fiind aşteptate ploi în averse, posibil însoţite de grindină. „Sunt aşteptate cantităţi de 25 sau peste 25 de l/mp, iar vremea se va menţine instabilă vineri inclusiv. Se vor înregistra temperaturi normale pentru această perioadă, cu maxime cuprinse între 25 şi 30 de grade Celsius şi minime de 10-17 grade Celsius”, ne-a precizat Ion Marinică, meteorolog în cadrul Centrului Regional de Meteorologie Craiova. Însă, potrivit specialistului, week-end-ul se anunţă perfect, cu vreme frumoasă, cer variabil şi vânt slab, până la moderat. Maximele se vor situa între 25 şi 31 de grade şi minime cuprinse între 10 şi 17 grade Celsius.

În ceea ce priveşte temperatura medie diurnă a solului, la adâncimea de 10 cm aceasta va prezenta valori de 18…28°C pe majoritatea suprafeţelor agricole, optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de primăvară. Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, în stratul de sol 0-100 cm, se va încadra la valori satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a teritoriului. Deficite moderate de apă în sol se vor semnala pe unele areale din sudul şi sud-estul judeţului. Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de porumb, pe adâncimea de sol 0-20 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim. Local, în zonele agricole din teritoriu se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată.