Primarul de la Bechet, Costel Tulitu, continuă să încalce legea

1
347

Primarul oraşului Bechet, Costel Tulitu, continuă să încalce legea. Nu respectă în mod sistematic hotărârile Consiliului Local, deşi, conform art. 36 din Legea nr. 215/2001, modificată şi republicată, „Consiliul Local are iniţiativă şi hotărăşte, în condiţiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepţia celor care sunt date prin lege în competenţa altor autorităţi ale administraţiei publice locale sau centrale”. Conform art. 60 alin. 2 din legea amintită: „primarul asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a decretelor preşedintelui României, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, a hotărârilor Consiliului Local”. Nu e prima dată  când Costel Tulitu nesocoteşte legile în vigoare şi probabil nu va fi nici ultima dată.

Costel Tulitu

La data de 28 aprilie a.c., Consiliul Local Bechet s-a întrunit în şedinţă ordinară, unul dintre punctele de pe ordinea de zi fiind „Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii ale aparatului de specialitate al primarului oraşului Bechet pentru anul 2011”. Deşi comisia economică nu a dat aviz favorabil pentru acest punct de pe ordinea de zi, proiectul a fost supus la vot. Opt consilieri au votat „împotrivă” şi patru „pentru”, proiectul de hotărâre nefiind aprobat. Deşi proiectul nu a trecut de votul consilierilor locali, discuţiile pe marginea organigramei au continuat, cei opt care au votat „împotrivă” fiind de acord să voteze proiectul de hotărâre cu două amendamente: să fie scos din organigramă un post de consilier personal al primarului şi un post de director. După negocieri între consilierii locali s-a ajuns la un consens şi s-a hotărât să fie desfiinţate cele două posturi de consilieri personali ai primarului şi cel de director executiv.

Nimeni nu îl trage de mânecă

Votul consilierilor locali nu a fost luat în calcul de primarul Costel Tulitu, cei doi consilieri personali fiind în continuare în funcţie. Conform art. 36 din Legea nr. 215/2001, modificată şi republicată: „(2) Consiliul Local exercită atribuţii privind organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului, ale instituţiilor şi serviciilor publice de interes local şi ale societăţilor comerciale şi regiilor autonome de interes local; b) aprobă, în condiţiile legii, la propunerea primarului, înfiinţarea, organizarea şi statul de funcţii ale aparatului de specialitate al primarului, ale instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, precum şi reorganizarea şi statul de funcţii ale regiilor autonome de interes local”. Dezbaterile din şedinţele Consiliului Local, precum şi modul în care şi-a exercitat votul fiecare consilier local se consemnează într-un proces-verbal, semnat de preşedintele de şedinţă şi de secretarul unităţii administrativ-teritoriale. Preşedintele de şedinţă, împreună cu secretarul unităţii administrativ-teritoriale, îşi asumă, prin semnătură, responsabilitatea veridicităţii celor consemnate. Dacă primarul Costel Tulitu nu pune în aplicare o hotărâre a Consiliului Local Bechet, ar trebui tras de mânecă de secretarul Primăriei, asta dacă nu vrea să fie complice la o ilegalitate. Dar nimeni nu face acest lucru.

Încearcă să dreagă busuiocul

Scriam în cotidianul nostru că la data de 27 decembrie 2010, pe ordinea de zi a Consiliului Local Bechet se afla o rectificare bugetară, care nu a primit jumătate plus unu din voturile consilierilor locali aleşi şi de care Costel Tulitu nu a ţinut cont şi a pus-o în aplicare. Banii i-au venit de la Guvernul Boc, iar el a plătit în mod ilegal societatea comercială care implementa investiţia „Sistem centralizat de canalizare” în oraşul Bechet. Consilierii locali s-au opus rectificării bugetare şi plăţii către firma constructoare pentru că fără o hotărâre a Consiliului Local Bechet aceştia schimbaseră proiectul iniţial, introducând canalizarea pe alte străzi. La data de 23 mai a.c., Costel Tulitu a convocat Comisia de urbanism a oraşului, reprezentanţii firmei de proiectare, reprezentantul firmei de execuţie pentru a discuta despre dificultăţile întâmpinate în implementarea proiectului. Costel Tulitu a încercat un artificiu împreună cu proiectantul şi firma de execuţie pentru a salva într-un fel sau altul ilegalităţile comise. Tardiv, pentru că plata a fost făcută şi orice motiv de genul că „pe anumite tronsoane nu există posibilitatea fizică de realizare” nu stă în picioare. Proiectantul trebuia să prevadă înainte de începerea execuţiei aceste probleme şi nu să schimbe proiectul la înţelegere cu Costel Tulitu, fără o aprobare în prealabil a Consiliului Local Bechet. Cert este faptul că prin convocarea făcută Costel Tulitu a recunoscut că a schimbat în mod ilegal proiectul „Sistem centralizat de canalizare în oraşul Bechet” şi acum nu ştie cum să mai dreagă busuiocul. Poate îl dreg procurorii de la DNA – Serviciul Teritorial Craiova.

 

1 COMENTARIU

  1. mai veniti si la Leu sa luati declaratii la rece de la cetateni si de la consilieri,ca si aici primarul incalca legeacel mai des cap.vi art.49 .Este un primar de tot rahatul.

Comments are closed.