Sesiune de instruire pentru bibliotecarii doljeni, în vederea completării cererilor de subvenţie APIA

0
347

În cadrul Programului Naţional „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” (Sala „Nicolae Romanescu”) se desfășoară astăzi, începând cu ora 11.00, o sesiune de instruire pentru toţi bibliotecarii, în vederea completării cererilor de subvenţie APIA. Se estimează că, urmare a colaborării „Biblionet” – APIA, aproximativ 6,5 milioane de euro au fost atrași, numai în județul Dolj, de cei care au completat aceste cereri pe calculatoarele din cele 63 de biblioteci dotate cu aparatură IT în cadrul programului.

În ianuarie 2011, IREX (International Research & Exchanges Board) – care implementează Programul „Biblionet” în România, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Fundația EOS (Educating for an Open Society), Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBBPR), Intuitext și bibliotecile publice românești – a încheiat un acord de colaborare cu Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), care vizează utilizarea computerelor donate bibliotecilor publice prin „Biblionet” pentru completarea online a cererilor de subvenții agricole gestionate de APIA.

Scopul acestei colaborări este multiplu. În primul rând, să ajute fermierii să completeze mai ușor cererile de finanțare, având în vedere că, de obicei, aceștia trebuia să călătorească spre cele mai apropiate birouri locale APIA, ceea ce presupunea cheltuirea de bani pentru transport, dar și timp. Apoi, se oferea șansa administrației publice locale să ajute fermierii, dar și bibliotecii să fie mai utilă comunității. În cursul anului 2012 numărul fermierilor care și-au completat cererile de subvenții APIA în bibliotecile publice din România a crescut la 244% față de 2011 (41.500 comparativ cu 17.000), ceea ce a însemnat un efort susținut din partea bibliotecarilor, care au decis să se implice voluntar în acest nou serviciu.

„Scopul acestei sesiuni de instruire este familiarizarea bibliotecarilor cu procesul completării online a cererilor. Acestea se depun de către fermierii care s-au înregistrat la APIA şi au primit un cont de utilizator şi parola. Pot participa şi persoane din primărie care completează aceste cereri pentru fermieri”, au precizat reprezentanții Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Sesiunea este susţinută de reprezentanţii APIA Dolj: Emil Cristian Călugăru – director executiv, Alexandru Dinu și Luminița Sardgaroschi.