Reputatul violonist Liviu Prunaru revine pe scena Filarmonicii „Oltenia”

0
440
Liviu Prunaru

Craiovean de origine, din toamna anului trecut Cetăţean de Onoare al oraşului, în prezent cu o carieră internaţională în plină ascensiune –  este concertmaestru al reputatei Orchestre Regale Concertgebouw din Amsterdam (Olanda), un reputat profesor de vioară, dar şi director artistic al prestigioasei Academii „Yehudi Menuhin” din Gstaad (Elveţia) –, Liviu Prunaru va reveni, în curând, pe scena Filarmonicii „Oltenia”. Melomanii îl vor putea asculta cu prilejul recitalului extraordinar din 27 februarie, dar şi al unui concert vocal-simfonic anunţat în prima zi a lunii martie. Rămâne de văzut dacă va aduce cu sine şi valoroasa vioară – un Stradivarius „Pachoud” de la 1694 – cu care a uimit în turneul naţional „Duelul viorilor” sau va alege să cânte cu alt instrument.

Este o şansă să îl asculţi pe Liviu Prunaru în concert, iar aceasta s-a tot ivit în ultimii ani pentru craioveni. În 2011, spre exemplu, în decurs de nici o lună, violonistul a urcat de trei ori pe scena Filarmonicii „Oltenia”: pe 16 septembrie, într-un concert în cadrul Festivalului „George Enescu”, pe 6 octombrie, cu prilejul „Duelului viorilor”, apoi pe 7 octombrie, alături de Orchestra Simfonică a acestei instituţii, condusă de dirijorul Konrad von Abel, din Germania. Anul trecut, pe 5 octombrie, Liviu Prunaru a deschis noua stagiune a Filarmonicii, într-un concert simfonic sub conducerea muzicală a lui Mihail Agafiţa, dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova. Evenimentul a fost precedat de festivitatea de înmânare a titlului de Cetăţean de Onoare al Craiovei, pe care Liviu Prunaru a declarat că se simte onorat să îl primească.

În deschiderea stagiunii 2012-2013 a Filarmonicii „Oltenia”, muzicianul Liviu Prunaru a primit de la primarul Lia Olguţa Vasilescu titlul de Cetăţean de Onoare al Craiovei.

Violonistul va urca, din nou, pe scena Filarmonicii „Oltenia” săptămâna viitoare – mai precis pe 27 februarie –, când, de la ora 19.00, va susţine, în cadrul stagiunii de muzică de cameră, un extraordinar recital împreună cu pianistul Mihai Ungureanu. Cei doi vor interpreta Sonata nr. 18 în Sol major, K. 301 (K. 293a), de W.A. Mozart, Sonata nr. 7 în Do minor, op. 30/2, de L. van Beethoven, Sonatina în Re major, D 384 (op. posth. 137, nr. 1), de F. Schubert, şi Sonata nr. 3 în Re minor, op. 108, de J. Brahms.

Pe 1 martie îl va readuce în faţa melomanilor craioveni concertul vocal-simfonic „Triada de aur a clasicismului vienez”, prezentat împreună cu Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii craiovene, sub bagheta dirijorală a maestrului Romeo Rîmbu. Liviu Prunaru va interpreta cu acest prilej Concertul în Do major pentru vioară şi orchestră, Hob.: VIIa/1, de Joseph Haydn. Programul va mai cuprinde Uvertura „Egmont”, op. 84, de Ludwig van Beethoven, şi, în primă audiţie, Missa în Do major, K. 167 (Missa Trinitatis) pentru cor şi orchestră, de Wolfgang Amadeus Mozart.