Tânăra ajunsă în stare gravă după o operaţie de cezariană s-a stins din viaţă

0
347
Adriana Victorina Buzatu

Tânăra de 26 de ani, din comuna doljeană Coşoveni, internată în stare gravă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, pe 26 ianuarie, după ce a născut, prin cezariană, o fetiţă, la Spitalul Municipal Filantropia, s-a stins din viaţă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Terapie Intensivă. Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Urgenţă, în jurul orei 23.30, tânăra a intrat în stop cardio-respirator şi nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare ale personalului medical. Astăzi i se va face necropsia, medicii legişti urmând să stabilească exact care a fost cauza decesului. Familia tinerei spune că nu va lăsa lucrurile aşa şi că va depune plângere la Parchet şi la Colegiul Medicilor, întrucât îi consideră responsabili pe medicii de la Filantropia de decesul femeii.

După aproximativ două săptămâni de zăcut la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Adriana Victorina Buzatu, de 26 de ani, din comuna doljeană Coşoveni, s-a stins din viaţă, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Tânăra a fost adusă, pe 26 ianuarie a.c., la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, după ce starea sa s-a agravat la câteva zile după ce a născut, prin operaţie de cezariană, o fetiţă, la Spitalul Municipal Filantropia. Membrii familiei tinerei s-au adresat presei nemulţumiţi de faptul că tânăra a ajuns, pe 21 ianuarie,  la „Filantropia” perfect sănătoasă, ei declarând că îşi făcuse analizele şi toate rezultatele fuseseră bune, iar acum, ajung să o ia în coşciug. Medicii de la ambele spitale nu au putut oferi o explicaţie pentru degradarea atât de rapidă şi ireversibilă a stării de sănătate a femeii. Cert este că ceva s-a întâmplat după operaţia de cezariană.

„Pacienta s-a internat pe 21 ianuarie, în jurul orei 8.00, cu o sarcină de 34 de săptămâni, iar la 9.25 s-a luat decizia efectuării operaţiei de cezariană pentru că prezenta uter cicatricial. A născut o fetiţă, iar evoluţia ei a fost favorabilă până pe 26 ianuarie, când starea pacientei s-a înrăutăţit brusc, deşi era sub tratament cu antibiotic şi anticoagulant”, a declarat, în urmă cu aproximativ o săptămână, Mădălina Enăchescu, purtător de cuvânt al Spitalului Filantropia. La întrebări repetate, aceasta a recunoscut că pacienta „era clinic sănătoasă” când s-a internat pentru naştere.

Medici de la Spitalul de urgenţă au explicat că nu pot să se pronunţe cu privire la ce s-a petrecut anterior datei de 26 ianuarie, când a fost adusă, în stare extrem de gravă, la ei. Tânăra a fost internată în tot acest timp la Clinica de Terapie Intensivă, fiind ventilată mecanic din cauza unei insuficienţe respiratorii grave. I-a fost indusă coma cu sedative pentru a putea suporta aparatele, care au ţinut-o în viaţă. „Tânăra a fost adusă pe 26 ianuarie, în stare critică, cu dureri foarte mari, a fost internată iniţial cu insuficienţă respiratorie severă, s-a stabilit apoi că este o stare septică şi a fost sedată şi pusă pe oxigen, la Terapie Intensivă. A fost consultată de medici de la toate disciplinele, s-a verificat dacă are AH1N1, variantă infirmată după analize, ce pot să vă spun eu este că se face absolut totul pentru ea, primeşte toate medicamentele necesare, însă starea sa rămâne critică”, declara directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Florin Petrescu, pe 5 februarie.

Din nefericire, cu toate eforturile medicilor, organismul tinerei a cedat sâmbătă noaptea, când a intrat în stop cardio-respirator şi nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul ei. „Ne-au spus că brusc starea ei s-a agravat şi a murit. Este incredibil cum într-un spital din România poţi să mori după o cezariană. Acum suntem cu toţii bulversaţi şi trebuie să ne ocupăm de înmormântare, însă vă pot spune cu siguranţă că în această săptămână vom depune plângere la Parchet şi la Colegiul Medicilor”, a declarat o rudă a tinerei. Astăzi, medicii legişti vor face necropsia pentru stabilirea cauzei decesului, iar mâine, tânăra, care lasă în urmă doi copii, va fi înmormântată.

Este al doilea caz, de la începutul acestui an, în care rudele unor pacienţi îi acuză pe medici de neglijenţă, după ce, luna trecută, un alt doljean a murit în urma unei fracturi care nu a fost tratată corespunzător. Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova efectuează cercetări în primul caz şi, cel mai probabil, procurorii vor prelua cercetările şi în privinţa decesului femeii din Coşoveni.