Micii fermieri, poftiţi la fonduri nerambursabile, pe Măsura 1.4.1.

1
703

Mâine va avea loc lansarea primei sesiuni de depunere a cererilor de finanţare pe Măsura 1.4.1. „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă” din 2011. Fondurile nerambursabile disponibile pentru această măsură de dezvoltare rurală din cadrul PNDR sunt de 105.000.000 euro, iar suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui astfel de proiect este de 1.500 de  euro pe an, pentru o fermă de semisubzistenţă.

Depunerea proiectelor se va face la Compartimentul judeţean de Dezvoltare Rurală al Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AM-PNDR) situat în sediul Direcţiei Agricole Dolj, în intervalul orar 9.00-14.00. Solicitanţii sprijinului trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în Ghidului Solicitantului aferent acestei măsuri. Procedura de selecţie este cea afişată pe site-urile www.madr.ro şi www.apdrp.ro, la fiecare Compartiment de Dezvoltare Rurală, precum şi la Centrul Regional, respectiv Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP, OJPDRP). Termenul-limită de depunere pentru această sesiune de cereri de proiecte este 30 iunie 2011, ora 12.00.

Rezultatele pentru cererile de finanţare depuse în sesiunea 1-30 iunie 2011 vor fi anunţate, după aprobarea Raportului de Selecţie de directorul general al Autorităţii de Management, prin intermediul paginii de Internet a Ministerului Agriculturii. De menţionat că toţi solicitanţii vor fi informaţi cu privire la rezultatul evaluărilor cererilor de finanţare depuse de aceştia.

În Dolj, „Sprijinirea fermelor de subzistenta” a fost cea mai accesată măsură de dezvoltare rurală, de la demararea Programului Naţional, în martie 2008, cu 419 proiecte contractate şi o valoare eligibilă de 13.198.500 de lei. Astfel, micii agricultori doljeni, care vor să-şi dezvolte ferma, pot aplica pentru Măsura 1.4.1., prin intermediul căreia pot primi câte 1.500 de euro pe an, pe o perioada de cinci ani. Banii pot fi folosiţi pentru modernizarea fermei, achiziţie de utilaje şi/sau terenuri, precum şi pentru procurarea unor specii noi de plante, destinate cultivării: legume, cereale, viţă-de-vie, pomi, plante medicinal etc.

Potenţialii beneficiari trebuie să ştie că există firme de consultanţă care întocmesc gratuit dosarul, iar Direcţia pentru Agricultură este obligată să asigure consultanţă gratuită tuturor celor care o solicită.

Potenţialii beneficiari, care trebuie să aibă sub 62 de ani, trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe minime: exploataţia agricolă pe care o deţin să aibă o dimensiune cuprinsă între 2 şi 8 UDE (unitate de dimensiune economică), cu menţiunea că în calcul se ia întreaga bază de producţie (culturi, structuri ale producţiei zootehnice etc.); să fie înregistrată la APIA, la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi la Primărie. De altfel, după trei ani de la primirea sprijinului, beneficiarii trebuie să dovedească folosirea productivă a banilor.


Documentele necesare pentru accesarea Măsurii 1.4.1. sunt:

1. Copie după actul de proprietate al terenului sau contract de arendare/contract de concesiune/contract de închiriere/contract de comodat;

2. Extras din Registrul Agricol ştampilat, conform cu originalul, emis de primării;

3. Extras din Registrul unic de identificare de la APIA;

4. Extras din Registrul Exploataţiei, emis de DSVSA, sau adeverinţă eliberată de medicul veterinar de circumscripţie, din care să reiasă înregistrarea animalelor, dacă exploataţia are animale;

5. Un document eliberat de primărie, pentru evidenţierea efectivului de păsări, număr de familii de albine – dacă este cazul – şi vatra stupinei;

6. Certificat de producător;

7. Copie după actul de identitate;

8. Un document care atestă că solicitantul este înregistrat într-o formă asociativă, ca membru, cu minimum şase luni înainte de lansarea sesiunii pentru care aplică (dacă este cazul).

 

 

1 COMENTARIU

  1. Am si eu o intrebare , daca se poate:
    Accesez masura 141 si am contract de arendare, este necesar sa iau de la primarie certificat fiscal precum ca nu am datorii?

Comments are closed.