Prefectul Marius Deca, primul din Dolj cu permis european

1
504

De ieri a intrat în vigoare noul format standard al permiselor auto din UE. Prima persoană din judeţul Dolj care are un astfel de document european este prefectul judeţului Dolj, Marius Deca, care s-a prezentat, la ora 11.30, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj. Este cunoscut faptul că, începând cu data de 19 ianuarie a.c., forma şi conţinutul permisului de conducere au fost modificate, dar au mai fost operate şi alte schimbări în legislaţia rutieră.

Prefectul judeţului Dolj, Marius Deca, a fost primul doljean care şi-a preschimbat permisul de conducere, pentru a da un semnal conducătorilor auto. „M-am prezentat pentru preschimbarea permisului de conducere. Expira în luna mai, dar am vrut să profit de ocazie şi să dau un semnal către toţi conducătorii auto. Noutatea este că acum a devenit obligatorie la preschimbarea permisului vizita medicală. Costă câteva zeci de lei noi, în funcţie de policlinică, şi cred că este chiar un lucru de dorit să ne testăm din punct de vedere medical înainte de preschimbarea carnetului de conducere”, a declarat prefectul Marius Deca.

Acesta i-a felicitat pe angajaţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări pentru modul în care a funcţionat serviciul în ultimele săptămâni, când mii de doljeni au dat năvală să-şi preschimbe permisele. “Vreau să-i felicite pe toţi angajaţii, în frunte cu domnul comandant Stan, pentru modul în care s-au achitat de sarcini. La Dolj nu au fost probleme deosebite, chiar dacă numărul solicitanţilor de preschimbare a permiselor a crescut în ultimele săptămâni, de la 150 la 1.000 de persoane pe zi”, a mai spus Marius Deca.

Modificările aduse legislaţiei rutiere

Aşa cum spuneam, începând cu data de 19 ianuarie a.c. au intrat în vigoare noile reglementări din legislaţia rutieră. Pe lângă examinarea medicală obligatorie, la reînnoire au mai fost aduse şi alte modificări. Categoriile AM, A1, A2, A se obţin în baza cursurilor de şcolarizare şi examen teoretic şi practic. Vârsta minimă pentru obţinerea categoriilor: 16 ani împliniţi – categoriile AM, A1, B1; 18 ani împliniţi – categoriile A2, B, BE, C1, C1E, Tr;  21 ani împliniţi – categoriile C, CE, D1, D1E; 24 ani împliniţi – categoriile A, D, DE, Tb, Tv. Fişa medicală se împarte în două grupe: Grupa I – AM, A1, A2, A, B, B1, BE;  Grupa a II-a – C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb, Tv. Fişa medicală grupa a II-a, nu este valabilă din oficiu pentru grupa I.

Posesorii de permise obţinute sau preschimbate în alte state UE nu pot adăuga altă categorie până nu preschimbă permisul străin în unul românesc. Persoanele care deţin permise de conducere auto cu categorii din ambele grupe (AM, A1, A2, A, B, B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb, Tv) întocmesc fişa medicală pentru grupa pe care o doresc. Cei care solicită preschimbarea permiselor de conducere auto şi doresc mărirea perioadei de valabilitate vor întocmi fişa medicală pentru categoriile ce doresc a li se prelungi valabilitatea. Celor cu permisele declarate pierdute, furate, deteriorate sau cu schimbare de nume li se poate întocmi duplicat fără fişa medicală, obţinând aceeaşi valabilitate a vechiului permis. Cele supuse preschimbării se vor perfora sau tăia la un colţ şi se vor restitui deţinătorului. Nu se eliberează un duplicat sau, după caz, un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă în situaţia permiselor reţinute în vederea suspendării în condiţiile prevăzute de art. 111 din OUG 195/2002. Dacă titularul permisului de conducere este apt sau inapt pentru una din categoriile dintr-o anumită grupa (G I sau G II), atunci titularul va deveni apt sau inapt pentru toate categoriile din grupa respectivă.

1 COMENTARIU

  1. CRED CA A STAT LA COADA CA SI CEILALTI, NU? SAU A INTRAT IN FATA CA UN OM DE STATCE SE VREA A FI?ORICUM,
    NU AR TRECE VIZITA MEDICALA!

Comments are closed.