În cadrul unui proiect derulat de World Vision vor fi finanţate 35 de ateliere de meşteşuguri pentru regiunea Sud-Vest Oltenia. Programul se desfăşoară în judeţele Dolj, Olt şi Vâlcea, sub titulatura „Atelierul de meşteşuguri”.
World Vision România a anunţat deschiderea celei de-a doua etape a proiectului pentru dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale în regiunea Sud-Vest Oltenia. Astfel, în perioada ianuarie – martie a.c., peste 150 de meşteri populari şi persoane pasionate de meşteşuguri populare participă la cursurile gratuite de antreprenoriat organizate de World Vision România şi Ascendo.
Cursurile oferă participanţilor, în această etapă, informaţiile esenţiale pentru începerea unei afaceri proprii, sesiunile de instruire antreprenorială fiind axate pe legislaţie şi contabilitate, scrierea unui plan de afaceri, tehnici de marketing şi vânzări, înregistrarea şi protecţia mărcii de artizanat.
Cele mai bune proiecte vor fi premiate
La finalul cursurilor, participanţii vor intra în competiţie pentru finanţarea planurilor de afaceri. Cele mai bune 35 de proiecte realizate cu ajutorul cunoştinţelor dobândite în timpul cursului, vor fi premiate cu finanţarea necesară demarării propriului atelier de meşteşuguri.
În ultima etapă a proiectului, absolvenţii cursurilor de ţesătorie organizate la începutul anului 2012, meşteşugarii deveniţi antreprenori, precum şi alţi meşteri populari care doresc să îşi îmbunătăţească afacerile şi să îşi crească veniturile, se pot afilia unor structuri locale menite să sprijine dezvoltarea artei tradiţionale în zona de Sud-Vest Oltenia. Meşterii vor putea să se înscrie în asociaţiile profesionale locale nou-create, precum şi pe platforma e-business Târgul de la sat care va fi lansată în decursul acestui an. Pentru a sprijini promovarea artei locale şi a lărgi piaţa de desfacere, va fi înfiinţată şi o reţea de colaborare cu pensiunile turistice din regiune, unde meşteşugarii vor putea expune obiectele realizate.
Sprijin pentru doljenii din mediul rural
Fundaţia World Vision România desfăşoară „Atelierul de meşteşuguri” în cadrul Programului pentru agricultură şi dezvoltare economică care promovează investiţiile în capitalul uman din mediul rural cu scopul dezvoltării economiei locale competitive, sustenabile pe termen lung şi în acord cu valorile şi tradiţiile locale. Scopul final este de a oferi şanse sporite în ceea ce priveşte accesul la educaţie şi dezvoltare. De altfel, reprezentanţii fundaţiei susţin că prosperitatea familiilor este esenţială pentru bunăstarea copiilor, întrucât le oferă acestora şanse egale la educaţie şi dezvoltare. Iar World Vision România implementează încă din anul 2003 activităţi care susţin dezvoltarea economică şi agricolă în mediul rural promovând atitudinea activă şi implicarea în schimbarea condiţiei de sărăcie în România.