Craiovenii vor plăti taxe şi impozite ca în 2012

0
356

Indexarea taxelor şi impozitelor locale cu nivelul inflaţiei a iscat multe patimi în rândul politicienilor, fie ei în opoziţie sau la putere, dar şi în rândul cetăţenilor, cei care până la urmă trebuia să se prezinte în faţa unui ghişeu şi să scoată mai mulţi sau mai puţini bani din buzunar. Guvernul Ponta a lăsat la voia autorităţilor locale mărirea acestor taxe cu 16%. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a fost printre primele persoane care au afirmat că nu va opera majorări şi că taxele ți impozitele vor rămâne ca în 2012, lucru care s-a şi întâmplat în şedinţa Consiliului Local Craiova, de ieri. N-au scăpat însă chioşcurile şi terasele, pentru că trebuie să vină bani şi la bugetul Primăriei Craiovei, aşa cum spune chiar primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.   

Consilierii locali ai Craiovei s-au întâlnit, ieri, în şedinţă, pentru a vota taxele şi impozitele locale. Nouă amendamente au depus aleşii locali la proiectul de hotărâre – unul, pedelistul Dan Cherciu, şi opt, Ionel Pană, de la PP-DD. Dan Cherciu a amendat capitolul 1, articolul 25, în care se face referire la taxa pentru ocuparea terenurilor, aparţinând domeniului public şi privat, cu terase sezoniere şi parcuri de distracţii, în care se desfăşoară activităţi comerciale, diferenţiată pe zone de atracție comercială. “Spre deosebire de anul 2012, acum avem taxa pe metru pătrat pe zi. Asta ar însemna că se ajunge la un tarif estimativ de 22 de euro pe metrul pătrat. O terasă sau un chioşc ar trebui să plătească până la 2.000 de euro pe lună”, a spus Dan Cherciu. Răspunsul a venit din partea primăriţei Lia Olguţa Vasilescu, care a spus că, dacă un chioşcar poate să plătească 3.000 de euro pe lună chirie, şi agenţii comerciali vor putea să îşi plătească taxa. Pentru terasele sezoniere şi parcuri de distracţii, taxele vor fi următoarele: 1 leu pe zi pe metru pătrat în zona zero, 0,75 lei pentru zona întâi, respectiv 0,50 lei pentru zonele a doua şi a treia.

Chirie mai mare pentru terase şi chioşcuri

Cei care au chioşcuri pe domeniul public al Craiovei vor plăti chirii mult mai mari decât până în prezent. Primarul Craiovei a spus în şedinţa Consiliului Local că nu este posibil ca un pieţar care stă în frig, iarna, să plătească 3.000 de lei pe an şi cei care au spaţii în centru să dea doar 150 de lei anual. „Vă informez că taxele vor rămâne la cuantumul stabilit. Este un efort foarte mare pe care îl facem. Ne-am folosit de ordonanţa de urgenţă care să ne permită să nu le mărim cu 16 la sută. O asemenea creştere ar fi fost prea mult pentru craioveni. A trebuit să modificăm tariful la apă, pentru că era o obligaţie venită din partea autorităţii de reglementare. Este o schimbare doar în cazul chioşcurilor. Nu era normal ca pentru chioşcurile din centru să se plătească doar 150 de lei anual, iar un vânzător din piaţă, care stă în frig, iarna, şi la 60 de grade în hală, vara, să dea 3.000 de lei. A trebuit să corectăm acest lucru şi cred că ne-am încadrat în limite foarte rezonabile. 2.000 de euro nu cred că este mult. În plus, trebuie să alimentăm cumva bugetul local”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

Ionel Pană a formulat 8 amendamente, cerând ca majorarea cu 5 la sută a impozitului pe clădiri să fie anulată, taxele pentru chioşcuri să fie reduse la jumătate sau penalizările la plata impozitelor să fie anulate. Nici unul dintre ele nu a trecut.

Gunoaiele din tot judeţul vor ajunge la groapa din Mofleni

Un alt punct de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a fost legat de Masterplanul de deşeuri. Consilierii locali au trebuit să voteze dacă sunt de acord ca resturile menajere din tot judeţul să ajungă la groapa de la Mofleni. Ar fi fost de aşteptat ca aleşii locali poziţionaţi în opoziţie să aibă comentarii, dar se pare că aceştia s-au concentrat pe taxe şi impozite. Proiectul de hotărâre a trecut de vot fără nici un comentariu. Ar fi fost şi greu să chibiţezi la un proiect care aduce municipiului Craiova 23 de milioane de euro pentru a rezolva problema gunoaielor…