Zamfirică Petrescu, directorul C. N. “Fraţii Buzeşti”: “În fiecare an gândim alte strategii”

0
1235
Zamfirică Petrescu

 

Domnule director, anul şcolar 2012-2013 a fost unul foarte bogat în privinţa rezultatelor la olimpiade pentru Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”. Câţi olimpici internaţionali vă fac cinste în acest an?

Pe 18 decembrie a.c. am participat la festivitatea de premiere, la Bucureşti, cu doi elevi şi cinci profesori. Cei doi premiaţi sunt Mihai Popa şi Dan Mircea Mirea. Mihai Popa a fost recompensat pentru medalia de bronz obţinută la Olimpiada Internaţională de Informatică şi medalia de argint obţinută la Olimpiada Balcanică de Informatică, medalia de argint obţinută la Olimpiada Central Europeană de informatică (profesor Marius Nicoli). Dan Mircea Mirea a fost recompensat pentru medalia de aur obţinută la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene (profesor Genelia Petrescu) şi pentru medalia de argint obţinută la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului (profesori: Cornelia Cerăceanu, Mihaela Curcan, Genelia Petrescu şi Vasile Roşu). Mihai Popa a mai obţinut în noiembrie 2012 o medalie de Bronz la Turneul Internaţional de Informatică de la Schumen, iar Dan Mirea a obţinut în decembrie 2012 o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru juniori. Anul şcolar 2012-2013 a fost unul foarte bogat în privinţa rezultatelor la olimpiade. La faza judeţeană elevii noştri au obţinut peste 280 de premii şi menţiuni şi s-au calificat pentru faza naţională 63 de elevi.

Unitatea de învăţământ pe care o conduceţi se clasează în fiecare an pe primele locuri în topul celor mai bune licee din ţară. Cărui fapt se datorează aceste rezultate remarcabile?

Este vorba despre seriozitatea şi pasiunea colegilor mei în pregătirea elevilor, respectul pentru meserie, pentru elevi şi părinţi şi nu în ultimul rând pentru şcoală. Nivelul foarte ridicat la care s-a ajuns cere efort suplimentar pentru a continua ceea ce s-a clădit până acum.

De asemenea, sunteţi managerul unui colegiu care ocupă locul I în întreg judeţul, lucru neschimbat de ani de zile. Cum reuşiţi să vă menţineţi în top?

În fiecare an gândim alte strategii sau le regândim pe cele care s-au dovedit eficiente. Încercăm să nu coborâm nivelul respectului de sine şi astfel, implicit dovedim respect celor care ne încredinţează copiii pe care îi educăm în acelaşi spirit.

În fiecare an rezultatele obţinute la examenele naţionale la multe unităţi de învăţământ din Craiova sunt din ce în ce mai slabe. Cum reuşeşte C.N. “Fraţii Buzeşti” să-şi menţină blazonul?

Este vorba de comparaţia şi lupta cu ei înşişI (n.r. – elevi) pentru că este greu de păstrat poziţia în raport cu ceea ce se întâmplă în ţară şi străinătate la vârf. Este o muncă de autodepăşire continuă şi constantă, astfel încât inevitabil, apar rezultatele. Este rezultatul multor renunţări atât din partea elevilor dornici să facă performanţă cât şi a profesorilor lor. Este o balanţă care înclinată în sensul dăruirii în această muncă.

De ce aleg elevii să înveţe la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”?

Mijloacele de comunicare asigură circulaţia rapidă a informaţiei; aceasta nu se poate transmite în sensul pozitiv dorit de tine, pentru că nu o poţi controla. Deci, consider că se ştie ce regim de muncă adoptă elevii din această şcoală şi orice părinte responsabil doreşte siguranţă sub toate aspectele pentru copilul lui.

Care sunt cele mai de seamă realizări din anul 2013?

În afară de rezultatele la olimpiade şi concursurile şcolare trebuie să menţionez rezultatele foarte bune la examenul de bacalaureat, mediile foarte mari de admitere în clasa a IX-a, precum şi grija pentru baza materială şi pentru siguranţa elevilor.

Ce obiective doriţi să atingeţi în anul 2014?

Doresc să avem un an cu sănătate şi cel puţin atât de generos în rezultate ca şi acesta care este pe sfârşite.

 

Personalităţi care au absolvit Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”

“Fraţii Buzeşti” este una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ din judeţul Dolj, făcând parte din Alianţa Colegiilor Centenare din România. Anul trecut în luna noiembrie, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a acordat pentru prima oara Placheta şi Diploma aniversară „Nicolae Iorga” Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova pentru activitatea educativă desfăşurata şi pentru performanţele profesionale înregistrate în cei 130 de ani de existenţă. Printre membrii marcanţi ai Academiei Române se află un număr mare de absolvenţi ai Liceului „Fraţii Buzeşti”: Ştefan Berceanu, Paul Alexandru Georgescu, Mihnea Gheorghiu, Ilie Murgulescu, Marin Sorescu, Ştefan Ştefănescu, Radu Voinea, Titu Georgescu. Ilie Murgulescu şi Radu Voinea au ocupat fotoliul de preşedinte al Academiei Române, şi prof. Irinel Popescu, primul medic din România care a realizat un transplant hepatic în ţară