Tradiționalul Concert vienez Anul Nou va marca împlinirea a 100 de ani de la Primul Război Mondial

0
529

Tradiționalul Concert de Anul Nou al Orchestrei Filarmonicii din Viena va marca, la 1 ianuarie 2014, împlinirea a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial (1914-1918) și a 150 de ani de la nașterea compozitorului Richard Strauss. În acest an, concertul va avea loc sub conducerea muzicală a lui Daniel Barenboim, ca o recunoaştere a celor 25 de ani de colaborare muzicală cu dirijorul principal al Operei de Stat din Berlin, și va oferi spre audiție lucrări de Johann Strauss-fiul, Johann Strauss-tatăl, Josef Strauss, Eduard Strauss, Richard Strauss, Joseph Lanner, Josef Hellmesberger-fiul şi Leo Delibes. Cel mai mediatizat eveniment muzical clasic din lume va fi transmis în direct pe TVR 1, TVR HD şi pe tvrplus.ro miercuri, 1 ianuarie 2014, de la 12.15, şi după  Telejurnal, de la 13.15 (comentariul în direct: Cătălin Sava). Transmisiune directă din capitala Austriei va fi și pe Radio România Muzical (comentează: Anca Ioana Andriescu).

 

Este deja o îndelungată tradiţie a Filarmonicii vieneze să prezinte un program cuprinzând muzică plină de viaţă din repertoriul familiei lui Johann Strauss şi contemporanilor. Iar aceasta nu numai ca delectează audienţa în impunătoarea sală de concerte din Viena, dar bucură în aceeaşi măsură publicul din întreaga lume prin intermediul transmisiei televizate în peste 80 de ţări. Avându-şi originea în perioada neagră a istoriei Austriei, concertele de Anul Nou au fost iniţial destinate localnicilor, ca sursa de speranţă pentru vremuri mai bune. Azi, milioane de oameni se bucură de această muzică vie, ce insuflă optimism pentru Noul An.

Daniel Barenboim

Al 74-lea Concert vienez, de mâine, 1 ianuarie 2014, va marca împlinirea a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, prin interpretarea Valsului „Friedens-Palmen” / Olive Branch Waltz, op. 207 al lui Josef Strauss. La pupitrul dirijoral se va afla Daniel Barenboim, cunoscut pentru eforturile sale de a-i apropia pe israelieni și palestinieni și care a dorit să includă în cadrul recitalului din acest an un mesaj de comemorare a războiului, după cum a anunțat radioteleviziunea austriacă ORF. Daniel Barenboim a condus Filarmonica din Viena pentru prima dată cu ocazia Concertului de Anul Nou din 2009. Dincolo de activitatea muzicală, acesta este apreciat la nivel mondial şi pentru implicarea sa în plan social şi umanitar: în 2011, a primit Premiul Nobel pentru pace. Cum prin acest concert se marchează un secol de la prima conflagrație mondială, mesajul în favoarea păcii este evident prin alegerea unui dirijor laureat al prestigiosului premiu. Daniel Barenboim este binecunoscut şi în România, graţie concertelor sale susţinute în cadrul Festivalul „George Enescu”: în 2013 a deschis evenimentul cu două concerte memorabile în care solist a fost pianistul român Radu Lupu.

De asemenea, Concertul de Anul Nou de la Viena va marca împlinirea a 150 de ani de la nașterea compozitorului Richard Strauss, cu interpretarea unui fragment din opera „Capriccio” – Muzică sub clar de lună. Programul va fi centrat pe muzica dinastiei Strauss – marșuri, galopuri, dar în special celebrele valsuri ale lui Johann fiul, printre acestea numărându-se Egyptian March și Klipp-Klapp Gallop. De asemenea, concertul va cuprinde şi lucrări de Josef Hellmesberger-fiul, Joseph Lanner și Leo Delibes. Nu vor lipsi feericele momente de balet avându-i protagonişti pe solişti ai celebrei Opere din capitala Austriei, atât cele realizate în Palatul Lichtenstein, cât şi interludiile coregrafice live din Golden Hall – Musikverein. Desigur, tradiționala încheiere a sărbătorii se va face pe acorduri straussiene, cu valsul „Frumoasa Dunăre Albastră”, urmat de „Marșul lui Radetzky”.

MAGDA BRATU

În program (potrivit site-ului Filarmonicii din Viena, http://www.wienerphilharmoniker.at):

  • Eduard Strauss: Helena Quadrille, op. 14
  • Josef Strauss: Olive Branch Waltz, op. 207
  • Johann Strauss-tatăl: Caroline Gallop, op. 21
  • Johann Strauss-fiul: Egyptian March, op. 335; Seid umschlungen, Millionen. Walzer, op. 443; Tempestuous in Love and Dance, Fast Polka, op. 393

— Pauză —

  • Johann Strauss-fiul: Overture to the Operetta „Waldmeister”; Klipp-Klapp, Gallop, op. 466; Tales from the Vienna Woods, Waltz, op. 325
  • Josef Hellmesberger-fiul: Vielliebchen, Polka française, op. 1
  • Josef Strauss: Bouquet Polka, Fast Polka, op. 188
  • Richard Strauss: Moonlight Music from the Opera „Capriccio”
  • Joseph Lanner: The Romantics, Waltz, op. 167
  • Josef Strauss: Teasing, Polka mazur, op. 262; Shenanigans, Fast Polka, op. 98
  • Leo Delibes: Variation dansée (Pizzicati) from the Ballet „Sylvia”
  • Josef Strauss: Dynamiden, Waltz, op. 173; Without a Care, Fast Polka, op. 271

 

Primul Concert de Anul Nou de la Viena a avut loc la 31 decembrie 1939, iar din 1959 Televiziunea de Stat Austriacă a difuzat evenimentul în lume. Şi de această dată, Sala Mare a Musikverein-ului, în care are loc an de an concertul, va fi decorată cu flori aduse din oraşul San Remo.

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena este, de fapt, cântat de trei ori: pe 30 decembrie 2013, de la ora 12.00, pe 31 decembrie 2013, de la ora 20.30, respectiv pe 1 ianuarie, de la ora 12.15, programele fiind identice.

Biletele pentru acestea se pot obţine numai în urma înscrierii pe Internet, pe site-ul www.wienerphilharmoniker.at, şi a unei trageri la sorţi. Regulamentul este strict: se poate face o singură înscriere pentru fiecare concert, numai în perioada 2-23 ianuarie.

 

Filarmonica din Viena a anunțat oficial că, pentru prima dată în istoria de 74 de ani a Concertului de Anul Nou, înaintea celui de-al doilea bis, tradiționalul An der schönen blauen Donau” / „Frumoasa Dunăre Albastră”, milioanele de telespectatori vor putea să își ureze „La mulți ani” prin intermediul rețelelor de socializare! „Toată lumea este invitată să-și felicite prietenii, familia și apropiații grație acestei transmisiuni mondiale, mesajele de Anul Nou fiind proiectate în acordurile celebrului vals, pe ecranul uriaș de la Muskverein. Aşadar, Prosit 2014!”, menționează Filarmonica vieneză. Mesajele telespectatorilor acestei megatransmisii vor putea fi urmărite în întreaga lume folosind hashtag-ul #prosit2014. Un indiciu al globalizării și un plus de celebritate pentru acest eveniment, comentează presa…