Spitalele asigură doar „urgenţele” de Anul Nou

0
405

În noapte de Revelion, dar şi în primele zile ale lui 2014, doljenii care au nevoie de îngrijiri medicale se pot adresa serviciilor de primiri urgenţe şi camerelor de gardă ale spitalelor. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au anunţat că în perioada 31 decembrie a.c.- 5 ianuarie 2014 unităţile sanitare au program de zile libere, asigurând doar urgenţele.

Vor funcţiona non-stop Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalul Clinic Municipal Filantropia din Craiova, Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Craiova şi Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova. Nu însă şi policlinicile acestor unităţi sanitare. De asemenea, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD, apelabile la numărul de telefon 112, vor avea în zilele de sărbătoare program normal de lucru.

În mediul rural funcţionează, nonstop, centrele de permanenţă din localităţile Amărăştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzeşti-Frăţila, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Sadova şi Vârvoru de Jos.

Bolnavii trebuie să continue tratamentul

Pentru a evita o vizită neplăcută la spital, medicii craioveni avertizează că petrecerea de Anul Nou nu trebuie sub nici o formă să se transforme într-un prilej de exces alimentar şi bahic. Un consum cumpătat de produse tradiţionale şi băutură este recomandat pentru a nu trece de la masa festivă direct pe patul camerelor de gardă. Fripturile suculente din carne de porc, caltaboşii şi dulciurile trebuie consumate cu moderaţie, pentru că toate aceste preparate culinare sunt digerate greu de organism. De preferat pentru bolnavii cronic ar fi să opteze pentru carne de pasăre sau de vită, fiartă sau la grătar. Aceeaşi recomandare se aplică şi în cazul cardiacilor, diabeticilor şi persoanelor cu afecţiuni digestive renale. Sarea şi condimentele – ardei iute, hrean, usturoi – trebuie consumate cu prudenţă, mai ales de persoanele cardiace. Medicii ne atrag atenţia şi în ceea priveşte consumul de alcool. Nu este indicat amestecul de băuturi, în special spirtoase.

Tot în această perioadă, bolnavii cronic nu trebuie să întrerupă regimurile recomandate de medici în această perioadă. Persoanele cu afecţiuni cunoscute sunt sfătuite să păstreze continuu legătura cu medicii curanţi pentru a evita agravarea stării de sănătate şi să ia măsuri profilactice suplimentare. De altfel, potrivit medicilor, în zilele de sărbătoare cei mai mulţi pacienţi care ajung la Urgenţă sunt bolnavii cronic care uită de recomandări şi se înfruptă din bucatele tradiţionale fără să mai ţină cont de consecinţe. Foarte mulţi se aleg cu suferinţe digestive, dar şi cu afecţiuni cardiovasculare, fiind nevoiţi să-şi petreacă sărbătorile pe patul de spital.

Medicii recomandă cumpătare

Cum din meniul de la masa festivă nu pot fi excluse dulciurile, fie că este vorba de  torturi sau prăjituri cu cremă un sfat de luat în considerare ar fi acela de a gusta câte puţin din toate, dar fără a lăsa să apară senzaţia de saţietate. Cei care optează pentru un stil de viaţă sănătos până la capăt pot înlocui fără regrete dulciurile cu fructe şi legume. O la fel de mare atenţie trebuie acordată şi băuturilor consumate. Sunt de evitat pe cât posibil sucurile carbogazoase. Aportul de lichide trebuie să fie de minimum doi litri pe zi. Recomandate sunt ceaiurile de plante neîndulcite, apa plată sau sucurile naturale.

Medicii spun, de asemenea, că friptura de porc trebuie consumată în cantităţi moderate, alături de garnitura de legume: broccoli, fasole verde, varză, salate şi mai puţin cu garnituri de cartofi, orez sau paste. Alimentele prăjite (de la carne până la legume) trebuie evitate mai ales de cei care au probleme digestive, fiind preferat grătarul sau friptura la tavă şi legumele la grill. Dulciurile, mai ales prăjiturile cu cremă, trebuie consumate în cantităţi foarte mici sau chiar înlocuite cu salate de fructe sau fructe proaspete. Alcoolul trebuie şi el consumat cu moderaţie, evitându-se băuturile spirtoase şi cele carbogazoase.