Europarlamentarul Marian Jean Marinescu urmăreşte “Vocea României”

0
528

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a declarat la Craiova, la o dezbatere despre fake nes că  Uniunea Europeană a început să fie preocupată de ceea ce înseamnă ştirile false mai întâi după alegerile din SUA și apoi după referendumul dn Marea Britanie. Deputatul european susţine că din păcate, acolo, după opinia sa, UE a făcut o eroare, și Jean Claude Junker a recunoscut, pe final de mandat, că trebuia să se implice în acea campanie și nu s-a implicat. Marian Jean Marinescu a mai spus că urmăreşte ştirile la un singur post tv, nu urmăreşte dezbateriile şi este un fan al emisiunii Vocea României.

“Despre știri false sunt foarte multe lucruri de spus. Vă dau și eu un singur exemplu. Acum două săptămâni, în timpul procesului de audiere a candidaților pentru comisari, a fost un moment în care toată media din România a explodat: Rovana Plumb a fost refuzată. M-a sunat un post de televiziune că este de breaking news. Dar, stați puțin, că ne trebuie ceva oficial, eu nu cred că este terminat procesul. Mi-a zis că mă sună peste 5 minute și nu m-a mai sunat. Eu mulţumesc și acum că nu am intrat pentru că aș fi rămas o voce complet diferită de toate celelalte, de politicieni, de jurnaliști, de toată lumea. Pentru că s-a dovedit că eu aveam dreptate, a trebuit încă o scrisoare de la președintele Parlamentului. Era clar, nu se respectau regulile. Asta înseamnă și o altă față a știrilor false.

Marea majoritatea a dumneavoastră sunteți tineri, dar noi am trăit în știri false, ani de zile. Cei care au lucrat în presă și înainte știu că au distribuit știri false fără nici un fel de problemă. Pentru că așa era sistemul atunci. Râdeam toți de ele, și de recoltele la hectar, și de planul cincinal. Acelea erau știri false, clar. Deci noi, românii, suntem obișnuiți cu știri false. Din păcate, am vcontinuat să fim obișnuiți. Știrile false au succes pentru că participă toate părțile implicate, și cei care intenționat fac acest lucru, și cei care își însușesc și sjung să distribuie sau să producă o știre falsă, și cei care se uită și cred astfel de știri false. Este evident.

Poate nu credeți, dar eu nu mă uit la televizor. Doar la filme sau la Vocea României și la sport. Și câteodată la știri, la un singur post de televixiune. Nu mă uit pentru că se vede clar acolo unde este intenție, unde este minciună, fals. Și atunci la ce să mă uit, ce să văd? Știți că este un politician german, Helmut Kohl, care spunea că nu citește ziarele pentru că, oricum, ce scrie în ziare s-a întâmplat deja și atunci nu mai are nevoie să le citească”