„Cuvântul Libertăţii” susţine „Moldova pe calea europeană” (IV) / Gânduri de la studenţii basarabeni…

0
383

Este evenimentul care poate schimba cursul istoriei pentru Moldova, este cel mai aşteptat moment al anului, este SUMMITUL DE LA VILNIUS, care va avea loc pe 28 şi 29 noiembrie. Cotidianul regional „Cuvântul Libertăţii” va explica cititorilor ce înseamnă aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care sunt avantajele integrării Moldovei în UE şi ce efecte au documentele care se vor parafa la Vilnius. Aşa că, dragă cititorului, nu rata articolele, interviurile şi materialele speciale publicate până la momentul istoric de la Vilnius, despre calea europeană a Moldovei. Astăzi vă vom prezenta cum se vede acest moment de o mare importanţă majoră prin ochii unei tinere  din Republica Moldova, venită să studieze la Craiova. Ana Ganţa este o tânără studentă inimoasă venită din Republica Moldova, care studiază la Facultatea de Drept și Ştiinţe Sociale, din cadrul Universităţii Craiova, în anul al III-lea, şi secretara Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova.  Este foarte încântată de posibilitatea de a studia în România şi spune că este mândră de politicienii din Republica Moldova care „nu au cedat presiunilor şi au răspuns ferm că vor să continue traseul pro-european pe care l-au început în 2009”.

Tânăra studentă a vrut  să se alăture colegilor ei care susţin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi ne-a trimis câteva rânduri interesante, scrise din suflet, acum, înainte de momentul Vilnius. Ana se arată îngrijorată de situaţia economică şi politică din ţara sa, dar spune că prin perseverenţă şi curaj liderii politici din Republica Moldova nu au cedat şi au spus un DA, hotărât continuării parcursului european. „În ultima perioadă Republica Moldova traversează printr-o perioadă destul de tensionată din punct de vedere politic şi economic din cauza presiunilor venite din exterior, dar şi a problemelor de ordin intern. Cu toate acestea, politicienii noştri nu au cedat presiunilor şi au răspuns ferm că vor să continue traseul pro-european pe care l-au început în 2009. Şi după cum ştim, în luna noiembrie a acestui an, Republica Moldova şi Ucraina vor semna tratatul de aderare la U.E. în cadrul Conferinţei de la Vilnius. Prin urmare, au rămas zile numărate până atunci… ”, a spus Ana Ganţa.

„Lipsă de fonduri” şi instabilitate politică

Tânăra din Republica Moldova îşi pune întrebări şi îşi dă răspunsuri, extrem de pertinente. Ea ştie că la masa tratativelor trebuie să dai ca să primeşti. Trage şi un semnal de alarmă vizavi de instabilitatea politică din Republica Moldova. „Ca să aderi la o organizaţie internaţională atât de mare precum este Uniunea Europeană trebuie să ai resurse economice şi naturale atât încât să ai ce pune pe ”masa” U.E., să spunem aşa…  Să cunoşti oportunităţile dar să-ţi asumi riscurile în cazul unei situaţii imprevizibile. Noi ce avem de oferit în afară de renumitele beciuri de la Cricova unde mult stimabilii noştri politicieni duc toate delegaţiile străine care vin la noi? Atât? Poate terenurile arabile care sunt foarte roditoare dar care cu regret din ”lipsă de fonduri” nu pot fi prelucrate şi mii de hectare rămân paragină? Nu cred că cineva ar risca să-şi lanseze o piaţă de desfacere acolo unde culorile politice se schimbă în fiecare zi iar legea peste noapte, unde încă mai există o economie de tranzit, de industrie şi infrastructură nici numai vorbesc.

„Avem terenuri arabile fertile şi am putea dezvolta o agricultură de invidiat”

Ana dă idei oamenilor politici şi indică domenii care ar putea fi atractive, vorbeşte şa superlativ de ţara sa şi asta înseamnă foarte mult. „Avem locuri pitoreşti pe care le-am putea transforma în prestigioase atracţii turistice dacă am dezvolta turismul. Avem terenuri arabile fertile şi am putea dezvolta o agricultură de invidiat, dar din ”lipsă de fonduri”… (am obosit să aud aceste cuvinte) totul stă pe loc. Mă tot întreb: unde sunt acele milioane de euro, credite, granturi unele rambursabile altele nu, pe care FMI-ul, U.E. şi B.M n-i le oferă? Unde şi cât din aceşti bani sunt investiţi corect? Încă mai avem de lucrat la capitolul corupţie, învăţământ, justiţie, sănătate şi… Mentalitate. Dar nu îmi pierd speranţa că vom fi în UE!”, a  conchis Ana Ganţa.