Uraganul Sandy: sute de mii de oameni evacuaţi, vânt puternic, inundaţii, drumuri şi tuneluri închise

0
317

Decretarea, ieri, de către preşedintele Barack Obama, a stării de „catastrofă majoră” în statul New York, dar şi la New Jersey, unde un dig a cedat după trecerea uraganului Sandy, „permite accesul la fondurile federale în cazul persoanele afectate din comitatele Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk şi Queens”, a precizat Casa Albă, într-un comunicat citat de AFP. În alte 12 state americane a fost declarată stare de urgenţă.

În zone din Manhattan aflate pe malul East şi Hudson River, la Brooklyn şi Staten Island, o parte dintre cei 375.000 de locuitori somaţi să evacueze zona au preferat să se baricadeze în locuinţe. Aceasta constituie o eroare în opinia preşedintelui Barack Obama, care i-a îndemnat la prudenţă. „Ascultaţi de autorităţile locale, atunci când vă spun să evacuaţi (zona) trebuie să o evacuaţi. Fără întârziere. Nu vă gândiţi. Nu discutaţi instrucţiunile care vi se dau”, a declarat el.

Sandy urmează să fie resimţit pe întreg continentul. Munţii din vestul Virginiei urmează să fie acoperiţi cu un strat de zăpadă de un metru, în timp ce valurile Lacului Michigan, aflat la peste 1.000 de kilometri de Atlantic, ar putea să atingă o înălţime de până la zece metri, potrivit Serviciului Naţional american de Meteorologie (NWS).

O privelişte de coşmar pe străzile din New York

Mii de persoane rămase fără curent electric au ieşit pe străzi în New York City, nevenindu-le să creadă ochilor: străzi complet inundate, maşini parţial sub apă, iar clădirile complet în întuneric. Situaţia este fără precedent în ultimii 50 de ani. Singura dată când s-a mai întâmplat ca străzile Manhattanului să fie inundate de apele oceanului a fost în 1960, când uraganul Donna a adus o creştere a nivelului apelor de trei metri. De această dată însă, nivelul apelor care înconjoară Manhattanul ar fi crescut cu peste patru metri, un record istoric. Şapte tuneluri de metrou din New York au fost inundate din cauza creşterii apelor, a anunţat ieri autoritatea pentru controlul transportului subteran, vorbind despre cea mai mare catastrofă din „108 ani” de existenţă. În paralel cu inundaţiile, rafale de vânt extrem de puternice au continuat să sufle pe tot cuprinsul nopţii, făcând foarte dificilă orice intervenţie a utilajelor de pompieri la numeroasele apeluri lansate de persoane rămase blocate de ape.

MAE îi avertizează pe români să evite SUA

Ministerul Afacerilor Externe român atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în SUA că în douăsprezece state de pe Coasta de Est a fost declarată stare de urgenţă din cauza uraganului Sandy, iar activitatea aeroporturilor a fost afectată. În caz de necesitate, cetăţenii români aflaţi în zonă se pot adresa misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de pe teritoriul SUA şi Canada, precizează un comunicat de presă transmis ieri de MAE. Cele douăsprezece state în care a fost declarată starea de urgenţă sunt Connecticut, Delaware, District of Columbia, Maine, Maryland, Massachussets, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island şi Virginia.

Două reactoare nucleare închise

Două reactoare nucleare au fost scoase din funcţiune ieri în estul SUA, din cauza intemperiilor provocate de Sandy. Situat la Hancocks Bridge, pe marginea râului Delaware, reactorul Salem 1 a fost închis când patru dintre cele şase pompe ale sale de circulaţie a apei au încetat să funcţioneze, a precizat societatea Public Service Electric and Gas (PSEG), adăugând că reactorul vecin, de la Hope Creek, funcţiona normal. „Centrala este în prezent stabilă”, a afirmat societatea într-un comunicat publicat la ora 05.00 GMT (07.00, ora României). Un alt reactor, situat la circa 50 de kilometri nord de New York, pe marginea râului Hudson, a fost de asemenea oprit, în noaptea de luni spre marţi, după cum a anunţat operatorul său pe Twitter, făcând referire la „probleme la reţeaua electrică externă”. Nu există nici un „risc pentru public” sau pentru angajaţi, a precizat societatea Energy, care administrează centrala de la Indian Point.

Impactul economic al uraganului: în jur de 20 de miliarde dolari

Impactul economic al uraganului Sandy va depăşi 20 de miliarde de dolari după ce furtuna a lovit Coasta de Est a Statelor Unite cauzând pagube clădirilor şi inundând tunelurile de metrou din New York, cel mai populat oraş american, scrie Bloomberg. „Cred că (n.r. – impactul) în sectorul public este disproporţionat de mare”, a spus Charles Watson, director pentru cercetare şi dezvoltare la Kinetic Analysis Corp, companie de analiză a riscurilor. Dimensiunea exactă a pierderilor va putea fi cunoscută însă abia după retragerea apei şi când vântul se va potoli.