Vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, a informat la data de 27 octombrie a.c., în mod oficial, plenul Parlamentului European din Strasbourg despre crearea unui Grup de lucru la nivel înalt pentru respectarea libertăţii presei. Acest Grup la nivel înalt va oferi recomandări în ceea ce priveşte respectarea, protecţia şi promovarea libertăţii presei şi a pluralismului în Europa, fiind iniţiat de către vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes.
Grupul pentru respectarea libertăţii presei, care va fi complet independent, va fi prezidat de fostul preşedinte al Letoniei, profesorul Vaira Vīķe-Freiberga. Membrii grupului au fost selectaţi în baza expertizei din domeniilor lor de activitate, precum şi pentru independenţa lor totală. Aceştia sunt: profesorul Herta Däubler-Gmelin, fostul Ministru al Justiţiei din Germania, profesorul Luís Miguel Poiares Pessoa Maduro, Institutul Universitar European şi fost avocat general la Curtea Europeană de Justiţie şi Ben Hammerslez, pionier în mass-media digitală şi editor al revistei tehnologice „At Large”. Comisia Europeană va asigura Secretariatul.
“Este o ştire bună pentru mass-media din România”
Conform eurodeputatului PSD, Victor Boştinaru, declaraţia de la data de 27 octombrie a comisarului Neelie Kroes: „Confirmă îngrijorările pe care eu şi alţi eurodeputaţi le-am semnalat la adresa încălcării libertăţii presei în unele state ale Uniunii Europene, printre care şi România”. „De asemenea – a mai adaugat eurodeputatul – crearea unui Grup de lucru la nivel înalt pentru libertatea presei confirmă şi justifică demersurile jurnaliştilor din Uniune, inclusiv ale jurnaliştilor români, care s-au adresat Parlamentului European.” „Îmi exprim convingerea că acest grup de lucru va contribui la stoparea acţiunilor anti-democratice ale unor guverne şi partide şi va crea un mecanism pentru un răspuns şi o soluţionare la nivel european a unor asemenea cazuri, în viitor. Este o ştire bună pentru mass-media din România şi pentru cei care cred în valorile democratice din ţara mea, într-un moment în care Traian Băsescu continuă asaltul împotriva instituţiilor democratice şi împotriva drepturilor constituţionale ale cetăţenilor români” a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru. Grupul, care s-a reunit pentru prima dată la 11 octombrie a.c., va elabora un raport pentru Comisia Europeană privind recomandările sale pentru respectarea, protecţia, susţinerea şi promovarea pluralismului şi a libertăţii presei în Europa. Constatările Grupului vor fi făcute publice
“Rolul presei într-o societate democratică este acela de a informa publicul”
În 2010, în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, presa a fost prezentată ca fiind o vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale, această iniţiativă fiind primită cu un val de critici, inclusiv din direcţia organizaţiilor de media şi a societăţii civile, considerându-se că o astfel de abordare aduce atingere libertăţii de exprimare. „Reamintim Preşedintelui României şi CSAT că rolul presei într-o societate democratică este acela de a informa publicul în legătură cu chestiuni de interes public. Atunci când jurnaliştii informează publicul, există şi riscul ca instituţii ale statului să fie criticate. Riscul ca jurnaliştii să se înşele şi să răspândească informaţii false este un risc asumat în orice democraţie în virtutea respectării dreptului la libertatea cuvântului. Este responsabilitatea presei să transmită informaţii şi este dreptul publicului să le primească şi să le evalueze. Politicienii şi funcţionarii publici au o posibilitatea să contracareze orice informaţii eronate transmise de presă”, afirmau, într-un comunicat comun, în 2010, ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Patronală a Editorilor Locali, Convenţia Organizaţiilor de Media, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind şi Patronatul Presei din România Romedia.