Programul “Masa caldă în şcoli” ar putea fi extins

0
319
Programul „Masa caldă în școli” ar putea să fie extins pentru încă 50 de unități de învățământ, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, prezentat de edupedu.ro. Luna trecută,  a fost publicată, în Monitorul Oficial , Ordonanţa de Urgență, care prevede ca elevii și copiii de grădiniță din 300 de unități de învățământ să primească o masă caldă. Conform proiectului ce va fi discutat astăzi, numărul acestor școli și grădinițe ar urma să ajungă la 350.

FOTO:arhivă

Cum arată proiectul

„În anul școlar 2022-2023, pe perioada desfășurării cursurilor, preșcolarilor și elevilor din 350 de unități de învățământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unități-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei / beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”. Chiar dacă numărul școlilor și grădinițelor care vor face parte din program a fost mărit cu 50, de menționat este că finanțarea programului a rămas aceeași. Este vorba despre 147.000.000 de lei pentru anul 2022, iar pentru anul 2023 este prevăzută suma de 207.900.000 de lei.

„Finanțarea Programului-pilot în perioada desfășurării cursurilor preșcolarilor și elevilor din 350 de unități de învățământ preuniversitar de stat, în anul școlar 2022-2023, se alocă bugetelor locale ale unităților / subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor pe raza cărora se află unitățile-pilot, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și Municipiului București, astfel: în  2022, suma de 147.000 mii lei, iar în anul 2023 suma de 207.900 mii de lei”, conform proiectului de ordonanță. În descrierea situației actuale apare că „în urma evaluării numărului de unități de învățământ beneficiare a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 300 de unități de învățământ preuniversitar de stat, ce va fi implementat odată cu începerea anului școlar 2022-2023, prin raportare la bugetul aprobat și alocat și acestui scop, se poate suplimenta asigurarea suportului alimentar pentru încă 50 de unități de învățământ preuniversitar, numărul total al acestora majorându-se la 350 unități”. Personalul necesar desfășurării programului din cele 350 de școli și grădinițe poate fi suplimentat, la cererea unităților-pilot, prin angajare sau prin detașare sau delegare din cadrul autorităților locale, conform documentului aflat pe agenda de astăzi a Guvernului.