Hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” – Cămărăşeasca din judeţul Gorj

0
856

Duminică, 29 august 2021, Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” – Cămărăşeasca din localitatea Târgu Cărbunești, judeţul Gorj, a îmbrăcat haine duhovnicești de praznicul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”. La ceas de sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi arhidiaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei mitropolitane „Sfântul Dumitru” din Craiova, dirijat de Prof. dr. Victor Şapcă.

În cuvântul de învăţătură, Părintele profesor a precizat că sărbătoarea pe care o cinstim în această zi ne introduce în atmosfera jertfei pe altarul credinţei a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

„Atunci când facem pomenirea «Tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul», sufletele noastre se întristează, pentru că atunci când vedem răutatea, când vedem păcatul, nedreptatea, aceste lucruri nu ne pot lăsa indiferenţi. Şi, chiar dacă nu ne dăm seama, există această tristeţe care însoţeşte cuvântul nostru despre evenimentul «Tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul». Sfântul Ioan Botezătorul se naşte ca rod al făgăduinţei şi al rugăciunii din preotul Zaharia şi din Elisabeta, soţia sa. Acesta adusese multă bucurie în sânul familiei sale, pentru că, atunci când s-a născut, toate rudele şi prietenii s-au veselit, pentru că ştiau că este trimis de la Dumnezeu. Şi această bucurie care a cuprins familia la naşterea Sfântului Ioan Botezătorul nu a stat prea multă vreme aşa, pentru că au început vremuri de prigoană pentru familia preotului Zaharia şi Sfântul Ioan Botezătorul, încă din pruncie, ştiind că a dus viaţă îngerească asemenea călugărilor, asemenea pustnicilor, şi a dus viaţă mai presus de trup, am putea spune. Ne impresionează hotărârea sa de a sluji lui Dumnezeu, chiar şi în momente grele”, a subliniat Pr. Lect. univ. dr. Ion Sorin Bora.

În continuare, Părintele profesor ne îndeamnă să fim ascultători faţă de Cuvântul Domnului, să fim curaţi cu inima şi dornici de a primi Împărăţia lui Dumnezeu.

„Sfântul Ioan Botezătorul a venit în faţa lui Irod din porunca Domnului, şi jertfa sa este o jertfă asemenea oricărui mucenic. În Împărăţia lui Dumnezeu, ştim din icoana aceasta, Deisis, sau Judecata lui Dumnezeu, că Sfântul Ioan, alături de Maica Domnului, se roagă Mântuitorului Hristos ca să mai dea oamenilor timp ca să se mântuiască. Noi avem timp, şi e bine să vedem cum îl trăim acest timp. Timpul pe care ni l-a dat Dumnezeu trebuie să-l trăim după rânduiala lui Dumnezeu. Şi, chiar dacă Sfântul Ioan nu a reuşit să-l schimbe pe Irod, pe acest conducător, Sfântul Ioan a reuşit prin cuvântul său, prin exemplul său, să schimbe mulţi conducători care l-au urmat. Poate că de-a lungul istoriei, mulţi conducători ar fi fost cruzi şi răi, asemenea lui Irod, dar au luat exemplul Sfântului Ioan şi şi-au schimbat viaţa. Şi noi trebuie să luăm exemplul Sfântului Ioan Botezătorul, să fim ascultători faţă de Cuvântul Domnului şi să-l împlinim, să fim curaţi cu inima şi dornici de a primi Împărăţia lui Dumnezeu, să nu stăm departe de Sfânta Liturghie”, a conchis Părintele profesor Ion Sorin Bora.